Какво следва - кабинет с неизбежни отстъпки или избори?

Експерти коментират как ще се развиват преговорите за правителство
Обновена: 16 окт 2014 11:32 | 16 окт 2014 11:32, Анисия Иванова
18
Какво следва - кабинет с неизбежни отстъпки или избори?
Снимка: БТА

Или ще има някаква форма на дясноцентристко правителство с неизбежни отстъпки от страна на партиите – на по-малките към по-големите партньори, или ще се върви към нови избори. Така обобщи политическата ситуация  социологът Боряна Димитрова в "Денят започва" по БНТ. 

По думите й вчерашните преговори между ГЕРБ и РБ са били натоварени с много голямо очакване, тъй като в голяма степен и в обществото, и в избирателите на двете партии се смята, че това може да е основа на едно бъдещо дяснцентристко стабилно правителство.

Димитрова смята, че процесът, който наблюдаваме в момента, е една мъчителна трансформация на преход от предизборна кампания към преговори, които да могат да удовлетворяват по някакъв начин и двете страни и да получат подкрепата и на избирателите на всяка една от партиите. От проведените досега преговори всяка от страните си запазва възможността да има следващо развитие, като най-силен израз в това отношение е вчерашният ден, смята Димитрова.

Още по темата
„Имахме едно първоначално изявление, че преговорите с Реформаторите се прекратяват, поне това прозвуча в първите думи. По-късно вечерта Бойко Борисов казва: „Не, имаме шанс за следващи, включително с няколко допълнителни развития по посока на модела, кой и т.н.“ Така че има една възможност за развитие на преговорите оттук нататък", посочи тя.

Според политолога Антоний Тодоров ситуацията е много нестандартна и изисква нестандартно решение. Политиците трябва да си дадат сметка за това. Причината преговорите да се водят толкова открито е резултат от нетърпимостта на публиката към всякакви задкулисни договорки и политиците са принудени, в следствие на всичко станало през последните години, да полагат усилия за по-голяма откритост, смята той.

Тодоров обаче открои и втора страна – това, че партиите нямат опит за публични преговори, и това се вижда в хода на изявленията им. Те дори на моменти не знаят какво точно да кажат в публичните си коментари.

Според анализа му на вчерашната пресконференция след продължилите дълги преговори вчера между ГЕРБ и Реформаторите всяка една от страните се е опитала едновременно да представи достатъчно приемлива за публиката позиция и същевременно да не осуети по-нататъшна възможност за преговори. „Да остави, така да се каже, вратата отворена“, обобщи Тодоров.

Има и трета страна в тези преговори - това, че те са започнали като двустранни преговори от страна на ГЕРБ и всяка една от партиите в парламента. Но възможните двупартийни мнозинства в НС са, от една страна, ГЕРБ и БСП, от друга - ГЕРБ и ДПС, но стана явно, че засега те не могат да се случат. Всички останали мнозинства не могат да бъдат двупартийни, допълни той. Те вече ще са три, а може и четирипартийни.

Но и с останалите партии отново се водят двустранни преговори, а тук може да излезе проблемът как Реформаторският блок, Патриотичният фронт и ГЕРб виждат заедно участието си в едно правителство, допълни той.

За първи път преговорите за съставяне на правителство след проведени парламентарни избори са толкова открити и публични. Около това становище се обединиха и двамата експерти.

Димитрова отбеляза, че до този момент в България не сме имали такъв процес за съставяне на мнозинство и на правителство. При всички досегашни парламенти преговорите са били зад кадър, извън НС, като вътрешни договорки между партиите, каза тя. Но в никакъв случай досега е нямало открит преговорен процес.

Тя открои две линии при водене на преговорите. От една страна, поставяне на позициите – общи моменти и разграничителни линии в бъдещите политики. Другата линия е "стилистиката на преговорите - кой на кого кого хлопва вратите, дали отваря врати, или си запазва вратичка за бъдещето развити и бъдещи преговори“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе 12, я напиши, кога Русия ни е освободила бе ***.
13
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Колкото и да не ни се иска отиваме към едни постоянни избори. Видно е, че стабилно правителство няма как да се случи. А и при нови избори не може да има мнозинство. Всичко това е, защото не мислят за народа.
12
1
 
4
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
РЕФОРМАТОРИ, изгонете го този - КЪНЕФ!...... В БСП имаха един такъв - отърваха се!
11
3
 
2
 
! Отговори
ведър преди 9 години
До дедо гошоПРОСТОТИЯ Е, КОГАТО НЯМАШ И НЯМА ДА ИМАШ ИНТЕЛЕКТА, ОБРАЗОВАНИЕТО И ВИЗИЯТА НА МОСКОВ, ДА СЕ ИЗКАЗВАШ ПО ФОРУМИТЕ!
10
2
 
7
 
! Отговори
Избори преди 9 години
докато се родят нови партии с нови лидери! А сегашните на разстрел, за назидание на новите. Който иска да е политик оттук нататък, да знае как се носи отговорност, с куршум в челото. Другото е вятър работа- всичките са много велики, от едни скъпи лимузини ни дават съвети да ядем пасти, като няма хляб...
9
5
 
6
 
! Отговори
петър преди 9 години
Баси тоя Радан Кънев нещо му хлопа. Откак го има изобщо Реформаторския блок, тоя не спря само да плюе по ГЕРБ, обаче в същото време иска да управлява с тях. Тоя или просто си е луд за освидетелстване, или хал хабер не разбира от политика. И в двата случая по-добре без него. Не стига че РБ има неква смешна бройка депутати, ами и устата му зинала все едно има мнозинство. Аман от пишман политици, я едни нови избори да видим РБ колко места ще вземат...
8
7
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Русийо, ела пак да ни освобождаваш!
7
3
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Честито проеврейски управляващи с протурска подкрепа (коалиция)!
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИЗБОРИ ДО КАТО ПП ГРОБ СВЪРШИ ПАРИТЕ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ !!!!
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера РБ не са преговаряли с ГЕРБ.Преговаряли са с триото ГЕРБ, ДПС+Дебелян Пеевски, което е представяно от трите мажоретки - Цецка, Менда и Румяна! При това трите се оказали яростни адвокатки на ДПС и Дебелян!Затова и всичко е отишло по дяволите.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следва БОСТАН
3
3
 
12
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Сапарев Ама то не го ли написах? Ако има референдум за закриване на тая държава,гласувам с 2 ръце Това еднозначно говори ,няма смисъл да се обсъжда повече А който иска да се бори с ордитеарабели ,да заповяда,да си ги храни,облича ,пои,топли ,все ми е тая
2
5
 
10
 
! Отговори
Сапарев преди 9 години
До neni4aНищо лично, но щом не си гласувал...ти значи си участвал в "закриването"!
1
11
 
10
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Следва ЦИРК ,каквото винаги е било И да има избори и да няма и който да ни управлява,вече ми е все тая Нито съм гласувал,нито ще го направя Ако има референдум,за това дали да закриваме тая държава,ще гласувам с 2 ръце ЗА