Редактираха пак Правилника за вписванията след вълна от жалби

След направените изменения от 1 август е възникнал хаос
0
Редактираха пак Правилника за вписванията след вълна от жалби
Снимка: архив, Булфото

Многобройни жалби срещу промените в Правилника за вписванията от 1 август наложили нова редакция, която е приело днес правителството.

Според зам.-министъра на правосъдието Петко Петков сигналите показали, че след направените изменения в системата на вписванията е възникнал хаос и тя е поставена пред сериозен риск, а оттам и имотите на гражданите.

По думите му проблемът възниква от това, че правилникът е издаден въз основа на Закона за собствеността, за да уреди някои подробности на вписването в персоналната система. С измененията от август персоналната система на вписванията е заличена и е въведен терминът имотен регистър, който обаче все още не съществува по смисъла на закона.

Така в периода от 1 август до днес не е налице достатъчно гаранция, че всяка една сделка с имот или обстоятелство, подлежащо на вписване, е надеждно отразявано, обясни Петков.

Предлага се също нова редакция на чл. 51. Въведената с последното изменение забрана за издаване на незаверени преписи от актове, на практика обезсмисля публичния характер на вписването на актовете, с които се прехвърлят вещни права.

Публичността на книгите за вписване е въведена в обществен интерес и не може по други съображения, като например намаляване опасността от имотни измами, да бъде ограничавана, смята правосъдното министерство.

Би следвало, с оглед публичния характер на регистъра, всяко лице да може да получи както незаверен, така и заверен препис от вписан акт, ако удостовери своята самоличност при получаване на преписа. Поради това с предлаганото изменение се предвижда диференциран режим за заверени и незаверени преписи от вписани актове.

Целта на разпоредбата е собственикът да може да се снабди със заверен препис не само от акта, с който се легитимира като собственик, но и с всички предходни актове на лицата, които са били собственици на имота или са разполагали с вещни права върху него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари