ГЕРБ и Реформаторският блок се разбраха за приоритетите

Ще търсят по-широка подкрепа от Патриотите и АБВ
Обновена: 2 ное 2014 19:18 | 2 ное 2014 18:57,
196
ГЕРБ и Реформаторският блок се разбраха за приоритетите
Снимка: БТА

Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ след преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок.

„Тази нощ предстои да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и АБВ. Надявам се в този период на време текстът да бъде обществено достояние”, поясни Дончев.

По думите на Дончев следващата стъпка ще е коалиционно споразумение. „Необходимо е предложение от страна на РБ за структура на Министерски съвет и секторите, за които могат да носят политическа отговорност. Към момента това е, което спира коалиционното споразумение”, поясни още той. Дончев заяви, че ще бъдат максимално бързи след това. „Часовникът цъка безмилосно и скоро влизаме в сроковете на Конституцията”, поясни той.

„Ако се окаже в един момент, че нямаме съгласие по отношение на фигури, политики, ще бъдем гъвкави”, заяви Дончев.

Томислав Дончев заяви, че идеята Радан Кънев да бъде премиер не е шега, а съвсем реално предложение от страна на ГЕРБ. 

Въпреки разбирателството между партиите обаче от думите на ГЕРБ стана ясно, че все още остава възможността мандатът за съставянена правителство да бъде върнат.

"Програмната декларация е основа на регламентиране на разбирането ни за това как трябва да се осъществи управлението. Изпращайки я към нашите потенциални партньори, ние предлагаме да направят допълнение, но не и изменения", каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Тя заяви, че от ГЕРБ настояват от ПФ да направят персонални предложения, защото много държат да има качествени ръководители.

Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ са декларирали отговорността за управление на страната. "Не бихме се съгласили на безпринципен политически формат. Не говорим за сформирането на екип от администратори, а на правителство с ясна политическа формула. Без това ние не бихме с съгласили да формираме кабинет. Цента на формиране на кабинет не може да бъде изпадането в зависимости", каза още Дончев.

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство, предаде Агенция „Фокус”.

„Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме и двете групи. На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок.

На въпрос дали е обсъждан въпросът, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура на Радан Кънев за премиер, Меглена Кунева заяви: „Това не е било предмет на обсъждане. Казахме с какво ще се занимаваме. Това е интересно, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят”.

Механизмът за взимане на решения, ще го обсъдим утре, заяви още Кунева. По думите й това ще стане в обсъждане на парламентарната група на Реформаторския блок. "Ние имаме приоритети и инициативи, които са изключително важни, не сме говорили за министерства, които се опитваме да предлагаме", коментира Кунева. „Докато все още тази програма не е станала факт, следващия кръг на преговорите не се задвижва. Тази програма е възможно най-доброто, което можем да постигнем. Оттук нататък ще постъпим с необходимата отговорност – как и кой”, заяви Кунева

"В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват", допълни Кунева. "Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности", каза още Кунева. По думите й, това, че вече има програмна декларация по ключови приоритети е много добра стъпка напред, но посочи, че тези 20 приоритета, не определят министерствата.ГЕРБ са мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-бързо по-ясна програма за управление,нещата вървят по план, посочи Кунева.Божидар Лукарски от Реформаторския блок каза, че тази програма ще бъде изпратена на Патриотичния фронт и на АБВ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
politicite sa se bili razbrali (za naroda) a to bilo za vlast nad naroda
81
14
 
3
 
! Отговори
Оня с коня преди 9 години
До АТАКИСТВие атакуващите от Патриотичен фронт и Атака играете все ролята "златен пръст". През 2009-та година Атака качи ГЕРБ на власт и ги крепи 2 години, а сега на път е и Патриотичен фронт да направи същото. Остава само тези от ПФ да качат на власт и ДПС, както направи и Атака.
80
4
 
16
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
ХАХАХА АХАХААААААПЛАТЕНИЯ ГЕЙБЕРАСТКИ *** Е ИЗПАДНАЛ В ПСИХИЧЕСКИ ДЕЛИРИУМ И ПОЧНАЛ ДА ПИШЕ С ИМЕНАТА НА КОМЕНТИРАЩИТЕ ТУК! ПО СПОКОЙНО БЕЗПОМОЩЕН ***, НЕ СЕ ВЪЛНУВАЙ ЩЕ КОЛАБИРАШ И ПАДНЕШ! БЕЗСМИСЛЕНО Е ДА СПАМИШ, ТАКА НЕНАВИСТТА КЪМ ГРОБ СТАВА ОЩЕ ПО СПОНТАННА! САМО НА СЕБЕ СИ ВРЕДИШ И НА РАЗКЛАТЕНОТО СИ ЗДРАВЕ! ХОХОХОХО ААААХАХААААА
79
1
 
12
 
! Отговори
преди 9 години
Нали сте реформатори?! Кръгла маса, велико народно събрание, премахване на тази институция, ремонт на конституцията! Сбогом статуквото! ..... Много точки и .... нищо!....
78
4
 
10
 
! Отговори
изумен преди 9 години
Явно здрaво сa му го зaболи нa тролa ГЕЙберaстки че дори въздух не може дa си поеме a кaкво остaвa дa спaми тукa- хохохо ихиииии
77
11
 
3
 
! Отговори
КОШМАРА-АТАКА преди 9 години
ТОЗИ ГЕРБЕРСТ МЕ СЪСИПА!! нЕАМ НЕРВИ!
76
0
 
9
 
! Отговори
ПРАВ СИ преди 9 години
До Анонимен 96Хахаааааааааааааааааа това не се бях сетил колега! :):):)Помислих че е колабирал,но сега като се замислих си абсолютно прав!Явно е изключително зает в момента:)
75
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До изуменВИЖДАЛ ЛИ СИ КОМБИНАЦИЯ ОТ ТРИ ПРЪСТА С ПРЕОБЛАДАВАЩ СРЕДЕН???? ХАХАХАХААХХОХОХОХХОХОХОХХОХОХООХОХОХИХИХИХИХИХ!
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако така ще се бавят по 1 месец за всеки пазарлък, по-добре да не почват.
73
1
 
21
 
! Отговори
жалки продажници преди 9 години
"Реформаторски" блок - продажници жалки, предадохте избирателите си най-долно и се продадохте на ГЕРБ за една паница леща. Никога повече няма да помиришете власт, и вие го знаете. Това ви е за последно, затова драпате на всяка цена да ръфате каквото можете от кокала и от трохите, които ви подхвърлят.
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разделиха пицата.......може да се почва краденето .А народа да мре в мизерия .Така ще е като не излизаме по улиците с брадвите, всички ни прекарват с усмивка .--Народа не излиза сам на улиците, това никога не е било. Протестите се организират от външни или вътрешни сили. В момента няма такива които да имат интерес. Американците контролират всичко, не им пука, България е тяхна, а партиите бягат от властта като дявол от тамян. За народа остава единствено още много години да мре в мизерията
71
0
 
18
 
! Отговори
дa му кaжa преди 9 години
Шорос, медузо Ционисткa, от сегa дa знaеш, че AТAКA ще ви го нaцепвa нa т3б и тренирaните ти дизaйнерски лaкеи дрaстично и фрaпaнтно!!Aнти Илюминaтски съсловия, нaродни оргaнизaции, инвaлиди и пенсионери, млaди прогрaмистчетa и русофили се вече в AтAкa!!Много скоро ще ви клaтим кaто Фидосовa витринa нa бaкaлия!!
70
0
 
7
 
! Отговори
do garibaldi преди 9 години
ne s kamani i sopi a s *** da gi goni6 (pali6) takava ***
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С мразене само ще си навредите сериозно.Мразенето идва от непознаване на нещата,не може всички да са лоши.
68
2
 
18
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
ХАХАХА АХАХААААААПЛАТЕНИЯ ГЕЙБЕРАСТКИ *** Е ИЗПАДНАЛ В ПСИХИЧЕСКИ ДЕЛИРИУМ И ПОЧНАЛ ДА ПИШЕ С ИМЕНАТА НА КОМЕНТИРАЩИТЕ ТУК! ПО СПКОЙНО БЕЗПМОЩЕН ***, НЕ СЕ ВЪЛНУВАЙ ЩЕ КОЛАБИРАШ И ПАДНЕШ! БЕЗСМИСЛЕНО Е ДА СПАМИШ, ТАКА НЕНАВИСТТА КЪМ ГРОБ СТАВА ОЩЕ ПО СПОНТАННА! САМО НА СЕБЕ СИ ВРЕДИШ И НА РАЗКЛАТЕНОТО СИ ЗДРАВЕ! ХОХОХОХО ААААХАХААААА
67
1
 
10
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Демек са прецакани както тези, които гласуваха за едните, та и тези, които дадоха гласа си за другите.. Просто е такава системата - няма особено значение за кого се гласува,понеже всичко е предплатено и ако този, който е във властта мисли иначе се убеждава по милион начини.. Ай честито!
66
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТНе се учудвам, вие атакистите какво ли не лапате за пари. Изядохте си парите срещу, които гласувахте за Атака, а сега обикаляте централата на Атака за парче пица и малко кинти от писане на глупости във форумите.
65
2
 
21
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Понеже във форума 99% от коментиращите громят грабителската хунта ГРАБ,от тази крадлива клика са активирали платения си *** да спами за да не може хората да си изказват мнението.Приятели,след като всички вие тук се уверихте за истинската същност на гробарите чийто реално отражение е платения им спамещ ***,едва ли има някой занапред които да подкрепят подобни *** и некадърници. Спами,спами герберастки ***,така омразата към ГЕРБ става още по жестока и спонтанна!
64
1
 
15
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Първанов,милионерът "комунист" ще подкрепя новото правителство,защото трябва да опазимилионите си в КТБ.Навремето писах в коментарите си ,че той е олигарх от "ВЕНО" на ДимоПетров,Николай Кратунов и сие.Това не беше обикновена фирма,а цяла империя от собственост- това производства,търговия, хотели по морето и прочие.Не случайно Първанов изтегли присебе си за съветник Н.Кратунов.Този парламент е пълен с нац.предатели и авантаджии.Нямада издържи до пролетта.Ще ги изгонят с камъни и дръве.
63
4
 
23
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
Борисов е първият премиер след Жан Виденов, който си отива след масови гладни бунтове. За 42 месеца ГЕРБ успя да натрупа 8 млрд дълг, да остави над 800 000 безработни 100 000, от които младежи. ГЕРБ обявяваха няколко пъти края на кризата, а се оказа, че с действията си ГЕРБ реално задълбочават кризата. Заради тях кризата от икономическа стана социална, а вече е и политическа. Борисов е единственият премиер, който замрази заплатите и пенсиите.