Търсят варианти да спасят държавните пари в КТБ

Щонов смята, че 1/3 могат да бъдат спасени
Обновена: 6 ное 2014 17:43 | 6 ное 2014 17:43,
0
Търсят варианти да спасят държавните пари в КТБ
Васил Щонов. Снимка: архив, БТА

Търсят се варианти за спасението на държавните средства в КТБ, чийто лиценз беше отнет по-рано днес. Това обясни пред журналисти енергийният министър Васил Щонов.

Той припомни, че 159 млн. лева на държавни дружества от сектор "Енергетика" са в банката и по негово мнение около 1/3 от тях могат да бъдат спасени.

Още по темата
Министърът не посочи какви предложения се разглеждат, но пред парламента по-рано днес уточни, че се работи в посока издаване на цесии за надгарантираните средства в банката.

Решението ще зависи и от начина, по който се събират необезпечените кредити в КТБ, посочи от своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя отново препоръча да бъде наета фирма, която да проследи парите, което може да бъде направено и от синдика на банката, и от Фонда за гарантиране на влоговете.

"Всичко ще зависи от начина на събирането на кредитите, кой и как ще ги събира", допълни тя.

Една от най-пострадалите държавни енергийни фирми от несъстоятелността на КТБ е "Булгаргаз", призна още енергийният министър Щонов. Той обясни, че компанията плаща своите задължения навреме, но полага големи усилия да събира необходимите средства.

България плаща авансово потреблението на газ, уточни още енергийният министър. Това означава, че приоритет сега ще е плащането на доставките от газ за декември, когато по традиция потреблението се увеличава.

"Нямаме опасения за режим на тока", категоричен беше още енергийният министър по повод предупрежденията на топлофикациите, че ще спрат работа заради липсата на суровина.

НЕК действително дължи средства на дружествата, но пък те не плащат за получения природен газ, допълни още Щонов.

Той посочи, че ще бъдат анализирани клаузите в договора с "Газпром", за да бъде проверено дължи ли ни компанията неустойка за намаленото налягане в тръбите, по които получаваме газ от Русия. В последните седмици то е между 30 и 35 бара и така теглим с 80% по-малко газ. Недостигът се покрива от хранилището в Чирен.

Още новини по казуса четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: миеКТБВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари