Българският преход навърши четвърт век

Вижте исторически кадри от събитията от 10 ноември 1989 г.
Обновена: 10 ное 2014 13:54 | 10 ное 2014 09:25,
161

 

Митинг на столичната общественост в подкрепа на преустройството пред храм-паметник "Александър Невски". Снимка: БТА

Тази година на 10 ноември се навършват 25 години от началото на прехода. 

Тогава след драматичен пленум на БКП лидерът Тодор Живков е свален, а на негово място застава Петър Младенов. Тази смяна поставя началото на демократичния процес у нас, а анализатори и историци спорят дали той е свършил, продължава или е започнал нов преход.

Вижте архивни кадри от историческия 10 ноември 1989 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Демокрация в действие: Тъй като всички или поне голямото болшинство са убедени че прехода беше извършен неправилно, а извършителите са още на власт а не в затвора, предлагам да го извършат наново. Не е вярно че вече няма нищо за грабене - а територията?! Има и платежоспособни купувачи - турция предлага баш рушвети и изсраел служби в правителствата на Ню изсраил. Враг е само бугарския народ, ами ще го разкараме само с една ваксинация против ебола. На крак другари - бой последен е този!
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи капитализмът имал правото да се рефоирмира, а друга система освен него няма това право? Да се реформира. Тя трябва да бъде унищожена, щом не е капитализъм. Как цели 200 години тоя капитализъм все се "реформира" и все не е реформиран, а искахте социализмът да се появи идеален?
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капитализмът имаше дестки и стотици кризи и катастрофи за 200 години. Като тази от 1929-33 година, когато хора са умирали от глад на запад, а бизнесмени сами са окачвали въцжето на врата си. Обаче никой на запад не говори, че системата трябва да се смени. Тя се била "реформирала! Цели 200 години се реформира и всички признават правото и да се реформира. Тогава защо искахте комунизмът, който беше само от 30-40 години да бъде идеален? Значи капитализмът имал правото да се рефоирмира, а друга сист
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-масовите убийци в историята на Европа и света се намират във Ватикана. Милиони европейци са изгорени на клада през вековете. Ама днес никой не търси сметка на папата за престъпленията на ватикана. Криминалните престъшления. Никой не иска да разтури католическата църква. Анли1аните първи изобретяват концлагерите в англо-бурката война в края на 119 век. днес ниокой не искла да говори за това. Капитализмът имаше дестки и стотици кризи и катастрофи за 200 години.
116
0
 
2
 
! Отговори
Де са ви перчемите? преди 9 години
До Sunny rayИ Хари Труман е масов убиец с двете атомни бомби над мирните японски градове, ама никой не повдига въпроса за него. Нито за избитото местно население на Съединените щати. А младежите, които се чудят как сме живели тогава нека разгледат много внимателно на снимките. Присъстващите на митингите (а и демонстрациите на Русенския комитет) колко добре са облечени. В елегантни скъпи костюми, якета, шлифери. Какви хубави буйни коси имаха, преди да ги мият с "демократичния" ***.
115
4
 
4
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Съветвам всички неинформираните и заблудени от фалшивата пропаганда на комунизма да потърсят истината и да погледнат зад фалшивата маска, защото истината е че комунистическите лидери като Ленин, Сталин МаоДзе Дун,и т.н. са масови убийци от ранга на Хитлер,виновни за унищожение на милиони хора предимно от собствените си народи, на милиони евреи,за създаването и унижожаване в концлагери,за отнамане на всички човешки права и свободи като право на живот, свобода на вяра и изповедването,на словото
114
2
 
3
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
За съжаление почти 50% о българите не осъзнават цената и значението на свободата от беззаконията и чудовищните престъпления на тоталитаризма,защото или са незнаещи истината и са заблудени или са измамници, които не са отговаряли за престъпленията си и ри са останали във властта , дори да са виновни за затваряне, неправедни присъди и убийства под маската на "в името на народа' когато е било само в името на партийните лидери.
113
2
 
3
 
! Отговори
мата хари преди 9 години
Какьв преход бре? От един вид лицемерие , та на друг вид лицемерие. Нито имаше социализьм преди 10 ти , нито демокрация след. Е?
112
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
В началото бе преустройството,което си беше най обикновено разтройство.И до днес принадлежността към режима на Живков е необходимо условие за кариера или най вече за висока за българските условия пенсия.Преход може да е имало само по документи
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** безкрайния преход, до смъртта на последния българин!
110
0
 
7
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Моето мнение е, че историята трябва да се играе наново. Пак от емигрантство да се организира патриотично движение ЗА БЪЛГАРИЯ и да се спрат вече тези тантрически малоумия за безкръвни революции и преходи. Такива няма! Единствено е важно колко дълго ще кърви един народ, докато се вземе в ръце и започне да бие всеки, който се опитва да го яха, или ще се обезкърви напълно и след време всеки ще си измисля каквото си иска за този народ и няма да има живи свидетели, които да опровергаят лъжите.
109
0
 
8
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Смърт за националните предатели!
108
3
 
11
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Гадно е да се изрече, напише или дори като мисъл е много подтискащо, но в България вече хората не са нито особено интелигентни, нито трудолюбиви, гостоприемни, изобретателни и пр. илюзии. С уважение на изключенията, естествено! Който е способен вече си е направил прехода за себе си и близките си. Познавам българи, отдавна напуснали България точно защото още от деца не са се чуствали на мястото си сред овчедушните и немислещи сънародници. От такъв мат'рял няма как да излезе качествена стока.
107
3
 
2
 
! Отговори
Setaniq преди 9 години
Bashta mu poznava hora od durjavna sigurnost i kazva che e bil samo kukla na konci bai ni Tosho.az sushto tiq ot DS sa oshte na kliuchovi postove i spuva BG i iskat obratno rusiq da ni porobi.
106
5
 
2
 
! Отговори
Joro преди 9 години
ei toq Jivkov beshe golqm selqnin i zatova e takava selqniq sega v BG.izdignata e na kult i prostotiqta i selaniqta ni durpat kum kochinata v Rusiq.Dano ne se povtarq nikoga taq tiraniq.pod tursko sme jiveli po-dobre otkolkoto prez komunizma.razresheno e bilo hristiqnstvoto i 4astnata sobstvenost.Koito e iskal e mojel da izliza izvun BG.dolu BKP i CCCP
105
7
 
9
 
! Отговори
На другаря Т.Живков преди 9 години
Другарю Живков! В петилетки бойниаприлско племе крачеше до Вас,писателите бяха Ваши войни,поетите - на Партията глас!И нека тук, в най-старата държава,върху най-древния човешки континет,една България да каже: Вечна слава!И да си спомни след години: Беше ден!И нека светлият единен комунизъмда ни говори с ботевския глас,че в бъдещето с подвизи се влиза.И с хора, Тодор Живков, като Вас!
104
10
 
24
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
25 години икономически и здравен геноцид на САЩ и ЕС срещу българския народ. За 25 години изгубихме 3 милиона души население, 4 от 6 блока на АЕЦ, Кремиковци и стотици предприятия, цялото си селско стопанство.ДОЛУ САЩ, НАТО и ЕС !!!! ВТОРИ НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕБЪЛГАРИЯ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ, ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И ПУТИН
103
0
 
8
 
! Отговори
До 117-2 преди 9 години
Като редови гражданин няма как да съм бил пряк свидетел на случващото се по онова време във високите или вторите етажи на властта. Добре се знае, кои имаха достъп до такива пикантерии, и може би предумишлено ги разпространяваха преиначени и доукрасени. От друга страна, напълно си прав за раболепничеството и службогонството заобикалящо Първия, нищо чудно точно такова слагачество да е имало и дори думите да са точно цитирани. Но се сещам и за слуховете с раздаваните апартаменти и звания на артисти
102
1
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До СедерастТака сме възпитани, така сме свикнали и толкоз можем!
101
0
 
8
 
! Отговори
До 117 преди 9 години
Нормално е да съм чел нещо, но не и всичко.Но си мисля, че в едно четиво по-важното е да се пресеят фактите без тяхната интерпретация, защото добрата манипулация се крие именно в нюансите. Автори и послеписци на т.нар. преход - бол. Но доколко те са целяли обективност, това е друг въпрос. За мен истината е, че ни скроиха шапка и активите и собствеността на държавата се преразпредели по добре подготвен замисъл. Както и че Тато неговите си го качиха на шейната...