Трудно можем да кажем кога ще се присъединим към Шенген

Плевнелиев се надява да е скоро, но призна, че зависи от нас и от Европа
Обновена: 11 ное 2014 19:05 | 11 ное 2014 19:00, Камелия Цветанова
56
Трудно можем да кажем кога ще се присъединим към Шенген
Снимка: БТА

Според президента Росен Плевнелиев трудно може да се посочи дата за присъединяването на България към Шенген.

Той се надява това да стане скоро, но призна, че зависи от нас и от постигането на политически консенсус на европейската сцена.

Държавният глава допълни, че действията на новоизбраното правителство също имат роля по този въпрос.
„Аз съм оптимист, че все повече и повече в европейските столици ще надделее ясното разбиране, каквото отдавна сме видели и получили от нашите унгарски приятели. Те казват категорично, това което и Европейската комисия, че България е технически готова. Справяме се по най-високите стандарти за пазене на външни граници доста по-добре от други държави на ЕС и на шенгенското пространство”, посочи Плевнелиев.

След среща с унгарския си колега Янош Адер, който е на официално посещение в България, държавният глава посочи, че Унгария застава обективно на наша страна.

По думите му позицията на Унгария е, че Шенген е ясен механизъм, базиран на ясни правила, които България изпълнява, заради което тя трябва да се присъедини към шенгенското пространство.

„Надяваме се и в други държави да получим същото разбиране, същото ясно и категорично отношение към правилата в Европа, такова какво демонстрират нашите унгарски приятели”, каза още Росен Плевнелиев.

Заявих категоричния интерес на България да участва в изграждането на интегрирания регионален газов пазар на държавите от Вишеградската група, посочи още президентът след разговора с Янош Адер.

Това е истинска визия и реален проект за диверсификация и за енергийна сигурност в Централна Европа, към която България проявява голям интерес, посочи държавният глава. Двете държави подкрепяме енергийни проекти, които водят до диверсификация, до промяна на маршрути, до нови източници за доставка на газ и ще работим за свързаност на мрежите в различните им измерения, каза Росен Плевнелиев.

Според него форматът Вишеград 4+ е изключително важен за нас във всички негови измерения.

Унгария е един от най-важните търговско икономически партньори на България в Централна Европа, стокообменът вече надхвърля 1 млрд. евро, отбеляза държавният глава, като добави, че унгарските инвестиции са значими в България.

Искаме да насърчим реализацията на съвместни проекти, излизането на пазари в трети страни, да свържем енергийни мрежи, но и инфраструктурата във всички нейни измерения, каза президентът Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шѐнген (на немски Schengen) е винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границата с Германия и Франция.Населението му от преброяването през 2009 г. е 1 527 жители. Шенгенският замък е построен през 1390 г.Шенген придобива известност на 14 юни 1985 г., когато на борда на кораба Принцеса Мария Астрид, плаващ по река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между страните-членки и общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници.
34
0
 
0
 
! Отговори
bylgarin преди 9 години
Da gospodine PREZIDENT za]oto dokato deliw dyrjavata na polovinabylgarska i turska dokato davash kartblansh za tursi ezik mobe bi si sednal da go uqish veche v evropa neiskat i da chuiat za nas gospodin prodaxniku
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oлигофренфpeнфaлиeв, Oлигофренфpeнфaлиeв, Oлигофренфpeнфaлиeв,....a te misleh za Piponfaliev, Kratunaliev der a la TikvanlievNa horata im iskat inpichmant, na drugi outhuimant a na toz pezevsne Oлигофренфpeнфaлиeв daje parvata dama nimime da mu posakame oti ona se uredil da odi pud ruka s klatiurec po Vitoska i da vee triugolni bikin4e zaka4livo izuto do pod kolianoto na levio krak, be maina
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
STO TAKA BE ROSKA ? NARODA TE IZBRA ZA PREZIDENT DA SE BORISH ZA INTERESITE NA NACIATA A NE ZA BOKOVITE. STO NE KAZA PO RANO CHE KATO SE VURNE BOKO I SHAIKATA MY DA NE SME CHYLI ZA SHENGEN I STE PRODULJAT DA NI TRETIRAT KATO NEGRI PO GRANICITE NA EVROPA.MRUSEN NACIONALEN PRDATEL.KADE E BOKO DA KAJE KVO STANA SUS STENATA DETO STESE DA JA IZMAJE I SME V SHENGEN ! DA VI SEDNA NA LICATA OFSHORLIEV I BOKO TIKVOV
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрахте ли,че докато народа ни не прозре,че комунистическите мафиоти докато не се отстранят от политическата сцена,Шенген ще го гледаме през крив макарон.Запада не обичат комунистите и чакат народа ни да се осъзнае.Наивници и *** с въртящ се ханш нямат работа в Европа.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според изказвания на Роската отпреди години, ние сме били готови за Шенген на 100%. Няма ли в тая държава един журналист с топки, който да притисне тази мижитурка в ъгъла с неудобни въпроси?
29
1
 
8
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Технически готова нищо не значи за ЕС. Трети и 4-ти блок на АЕЦ-а бяха технически готови да работят поне още 20 години, но ги затвориха по политически и икономически причини. Г-жа Кунева-Пръмова и уредиха високо платен пост в една банка за благодарност.Така че всичко е субективно!
28
1
 
2
 
! Отговори
tikos преди 9 години
S Boko tikvata i otbora mu mutri i katili zabravete za Sengen.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ни лъже? Нали преди около 3 години ни казаха, че нещо трябвало около ГКПП " К. Андреево" само нещо да се доизмаже и сме готови. Ся кво става?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато България влезе вътре, Англия ще излезе от ЕС.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роска, нас питал ли си ни дали искаме в Шенген? Под нас имам предвид народа, на който се водиш президент.
24
2
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗА КАКВО СЕ НАТИСКАТ ЗА ШЕНГЕН ТИЯ ***. КОЛКОТО СМЕ БЕДНИ ОЩЕ ПО-БЕДНИ ЩЕ СТАНЕМ. НО НАЛИ СИ ИМАМЕ ЕВРЕЙСКИ ГОСПОДАРИ, ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ПОСЛУШНИ, ТА ТОКУ ВИЖ НИ ИЗДЪРПАЛИ УШИТЕ.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв шенген? Турската граница е разграден двор. Влиза и излиза на който си иска.
22
2
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Номер 25 го е казал ясно и с малко думи!
21
4
 
18
 
! Отговори
ме преди 9 години
Mдаа, надявай се Плевньо, надявай се.Той Барозо си го каза - приели са ни в ЕС само, за да ни държат далече от Русия. Нито повече, нито по-малко. И за да си гарантират пазарите на разните вериги, фирми и фирмички. Но ще си останем завинаги точно там където сме в момента, също както и Украйна ще си остане завинаги на нивото споразумение за асоциация. Реално левът е фиксиран към еврото, можеше да сме влезли в еврозоната от самото начало. Защото ние не можем да печатаме пари. Да, ама не.
20
4
 
14
 
! Отговори
за 23 преди 9 години
Ти какво, на хапчета ли си, или тепърва трябва да ти се назначи лечение? При непрекъсната разпродажба на страната и ресурсите й, при преднамерено ликвидирана икономика и ликвидирани пазари, при 700 милиона изнасяни всеки месец от чуждите вериги, внасящи и продаващи техни стоки?... Вързали са ти камъни на краката и ти обясняват, колко лош плувец си!!!
19
2
 
3
 
! Отговори
афганистанец преди 9 години
по бържо влизаи те вшенген штото наште хора не могат да мръднат отука хахааз не аз съм си взел една бългрка преди 5 и си ме храни ама нема са всички и затова изкат да бягад. шенгенхубаво няма граници итук няма *** хаха
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влизаме в Шенген и цялата *** прекосила границата си остава завинаги наша! И без това вече са десетки хиляди! За какво се напъват за този Шенген? И за какво ми е въвеждане на еврото, като автоматично ще обеднеем два пъти?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСега не и е на Европа до нас, но като подписваха договора за присъединяване и беше до нас. Като искаха да спрем АЕЦ козлудий им беше до нас. Като подписваха с нас договора за Шенген, според който сме изпълнии всички усливия тогава им беше до нас.
16
19
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 години
Да, не трябва да недоволстваме че сме бедни. Бедни сме не защото Шенген ни е виновен, а защото българина е мързелив и непроизводителен в сравнение със западноевропейците. Затова българите да си налягат парцалите, да работят здраво и да не се оплакват. Ако нямат пари, да вземат кредити, пълно е реклами за кредити - и по телевизията и навсякъде. А не да се оплакваме, че ЕС ни пречи. Това което пречи е 45 години комунистическо управление което съсипа страната.