ПФ решен: Оттегляме подкрепата, ако до 4 месеца нищо не се случи

Преглед на по-интересните теми в печата за 17 ноември
Обновена: 17 ное 2014 07:05 | 17 ное 2014 07:00, Анисия Иванова
91
ПФ решен: Оттегляме подкрепата, ако до 4 месеца нищо не се случи
Снимка БТА

Даваме три-четири месеца толеранс на кабинета и ако нищо не започне да се случва, ангажиментът ни отпада, предупреждава в интервю за "Сега" лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Ще предложим професионалисти в енергетиката, демографската политика, горите, обявява той. Според Каракачанов, ако правителството покаже нов подход за решаване на проблемите и хората се убедят, че действително има желание да се заеме сериозно с работа, да се опита да намали цената на тока, да спре кражбите в енергетиката,
да спре проблемите с битовата престъпност, която мачка цели региони в България, да се опита да направи нещо за спиране на отрицателната демографска тенденция, да се опита да реши някои от проблемите в здравеопазването, тогава то ще завърши мандата си. Ако хората видят, че администрацията се отваря към проблемите на средния и дребния бизнес, опитва се да ограничи монополите, може би това правителство ще има шанс.

"Управление, търсещо изгубените ключове на светло", коментира "Труд". От началото на икономическата криза, която започна да се чувства при нас с пълна сила през 2009 г., два фактора рязко увеличиха своето значение: несигурните пазари за пласмент и несигурната икономическа среда. Програмата на кабинета обаче е прицелена не в съществените, а в по-лесните за решаване проблеми на икономиката. "Въвеждане на електронно правосъдие", пише в програмата. Но несправедливостта няма да намалее от това, че се компютризира. Обещава се "електронно управление за оптимизиране работата на администрацията", но знаем, че непрозрачността и бягането от отговорност се дължат на мотивацията на чиновниците, а не на хартиените носители. Принципът на всички правителства у нас е, ако нещо не ти е ясно, обещай да го дигитализираш.

Гласуването може да стане задължително още за местните избори  догодина. Това съобщава в интервю за "24 часа" заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Той е оптимист, че партиите в парламента ще стигнат до консенсус за нужните законодателни промени, така че да не се стига до референдум. Цветанов вярва, че управляващи и опозиция ще подкрепят новия Закон за МВР. Заместникът на Бойко Борисов обяснява, че е в ролята на балансьор в Народното събрание и тя е не по-малко отговорна от предишната му на вътрешен министър. Защото сега функцията му е да търси съгласие по всички теми. Цветанов издава, че е почти готов със стратегията на ГЕРБ за местните избори. Задължителният вот няма да донесе нищо добро на политическата ни система, е позицията на Янко Янков, депутат от ДПС. В интервю за "Монитор" той посочва, че по-добрият вариант е партиите да намерят онези политически инструменти, които да мотивират хората да излязат да гласуват.

Опозицията да получи ключови позиции в Народното събрание, е решило ръководството на ГЕРБ, според информация в "24 часа". То ще предложи на БСП икономическата комисия в парламента, а на ДПС - социалната, като така ще се демонстрира желание за диалогичен подход. Управляващите се надяват БСП и ДПС да предложат експерти, които се подкрепят от всички политически сили. Очаква се Патриотичният фронт да вземе енергийната комисия. Още се договаря коя комисия ще бъде предложена на АБВ. На "Атака" вероятно ще бъдат отредени жалбите и петициите.

"Полицаите ще работят без медиен шум и фанфари", заявява в интервю за "Труд" Веселин Вучков, министър на вътрешните работи. Той обявява, че няма да позволи полицията да се изолира от прокуратурата в конкретните си акции срещу престъпността. По думите му две неща са най-тревожни за вътрешното министерство - огромен бюджетен дефицит, над 200 млн. лева, и сериозна миграционна обстановка. Вучков уверява, че професионалните успехи ще са единственият критерий за растеж. А една от най-силните отрови за демокрацията е да ползваш службите и МВР за партийно-пропагандни цели.

"Коалиционно чудене за пенсионната възраст", акцентира "Труд". Около въпроса за увеличаване на пенсионната възраст в следващите години, или реформата, започната от Симеон Дянков ще бъде отново замразена, продължават да се трупат неизвестни. В ГЕРБ са раздвоени за плана "Дянков", тепърва ще обсъждат въпроса на заседание на парламентарната си група. От Реформаторския блок не знаят какво искат. От Патриотичния фронт и АБВ са против - стажът за пенсия не трябва да се увеличава. БСП вече внесе законопроект в тази насока. ДПС няма ясно становище за пенсионната възраст.

"ДПС тика България към "етническите разломи", коментира "Сега". Само месец след изборите ДПС отново започна да се хлъзга към порочния си навик да намесва етническия въпрос всеки път когато се почувства застрашено от новите управляващи. "Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политиката на дискриминация и сегрегация", декларира Лютви Местан. И допълни, че това било особено рисковано на Балканите - поредно напомняне за югославската гражданска война, с която партията му ни плаши вече четвърт век, напук на вечните й призиви за мир и хармония между етносите у нас. Естествено, не беше забравен и т.нар. Възродителен процес - депутати от партията внесоха законопроекти, с които искат да се отмени давността за извършените тогава престъпления, както и да се заличат от регистрите насилствено дадените имена на българските мюсюлмани.

"За коледни пенсии се търсят резерви от НОИ", казва в интервю за "Преса" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. Тя посочва, че ние харчим повече, отколкото събираме като приходи. И финансираме този харчлък с допълнителни заеми, които ще се плащат през следващите години от следващото поколение. Това е за държавния бюджет, но важи и за пенсиите. Разходнопокривният модел, възприет у нас, означава, че сегашното поколение плаща пенсиите на пенсионерите днес, а неговите пенсии един ден ще бъдат за сметка на следващите поколения. Според Стоянова това не е правилният подход, но е много трудно да се смени моделът, защото това означава много голямо сътресение. Цялата ни енергия трябва да бъде съсредоточена върху това икономиката да заработи.

"За територии като България е отредено да са периферна зона", казва в интервю за "Дума" социологът Иво Христов. По думите му България е вкарана в обективен коридор от възможности още преди 25 години, той е геополитически. За територии като България е отредено да бъдат периферна мърлява зона между трите цивилизационни центъра - Русия, ислямския свят и Европа. Тук не може да се очакват никаква висока европейска култура, високи технологии, силна държава, действащи институции.

Забавяне на ръста на икономиката през 2015 г. до 0,8%-1%, предвиждат последните прогнози на Министерството на финансите, отбелязва  Стандарт". Именно тези очаквания се използват при разработването на бюджета за 2015 г. Новите прогнози са по-близки до тези на Европейската комисия, според които ръстът на БВП за тази година ще бъде с 1,2%, а за следващата само с 0,6%. В есенната си прогноза експертите от министерството на финансите имаха по-оптимистични очаквания за ръст от 1,5% и 1,2% за тези и следващата година, но прогнозата за 2015 г. вече е
ревизирана надолу. Прогнозите за по-слабо представяне на икономиката на страната догодина се дължат на по-негативните очаквания за вътрешното потребление и инвестициите.

"Ще сложим ред в нивите с нов Кодекс за земята", уверява в интервю за "Стандарт" Десислава Танева, министър на земеделието и храните. "Имаме много амбициозна цел - кодифицирането и актуализирането на поземленото законодателство. Действащият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи е приеман с друга цел, той е поправян над 60 пъти за някакви конкретни нужди и категорично не отразява и не регулира реалните обществени взаимоотношения в земеползването. В края на мандата се надявам да имаме готовност или дори приемане на нов Кодекс за земята, който да кодифицира цялото законодателство в тази
област. Това е много сериозна тема, защото на практика проблемите в земеделието се крият в разпокъсаността на земята", посочва Танева. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
4
 
! Отговори
ваш избирател преди 9 години
Съжалявам ,че гласувах за вас.
68
0
 
4
 
! Отговори
Интелигентните хора, преди 9 години
за разлика от световно неизвестния социолог Иво Христов, знаят, що е това "цивилизационен център". Знаем също така, че всеки подобен център има своята хилядолетна история. Европейският цивилизационен модел не е роден от залповете на "Аврора" - тези залпове могат само да навредят на европейската цивилизация и да тласнат нейното развитие назад и надолу."Социолог Иво Христов" така и не е разбрал,че Русия е част от Европа, насила откъсната от нея заради нечии интереси.Чети повече, другарю Христов!
67
2
 
5
 
! Отговори
КаквоДругоДаОчакваме преди 9 години
от "страниците на вестник ДУМА"?След като ни наплаши с изявлението, че ни е писано да бъдем "периферна мърлява зона", световно неизвестният социолог Иво Христов най-вероятно, след време - в удобен момент, ще ни посочи "правилната посока", в която да вървим, та да се закачим като катраник на волска кола за някой "цивилизационен център". Какво друго да очакваш от комунисти (социалисти), освен да ти внушават комплекс за малоценност, а после да се натрапят като месии, които ще те спасят?!
66
0
 
11
 
! Отговори
аде стига бе преди 9 години
До АнонименСтига с това кой! Не разбра ли кой е той,цяла Бг разбра,ти питаш ли питаш.По-добре питай къде са парите на КТБ,които ще изплащаме пак ние със жълтите си стотинки, а той,който е кой ще награби стотици милиони ,по-страшно е и от африканска държавица, а уж сме в Европа,питай кой позволява да се кълцат старци от криминални банди с ромски произход,да ги режат с резачки,да им свалят скалпа за пари,къде е полицията,защо не пазят народа....
65
1
 
2
 
! Отговори
Те тоя преди 9 години
До Анонимен 76 "КОЙ!КОЙ!.......КОЙ! ""'ЕПА ОН.....ОНОНилиОНА!
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ!КОЙ!.......КОЙ!
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предателите лакоми за постове и ако няма няма да подкрепят!!!За пари ще продадат и майките си!
62
2
 
19
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
ДПС с нетърпение чака този СУБЛИМЕН МОМЕНТ, когато българските "патриоти" ще си свалят гащите!
61
2
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙТОВА Е ДЕВИЗА НА ПОЛИТИЦИТЕ 25 ГОДИНИРАЗДЕЛЯТ БЪЛГАРИТЕ И ГИ ВЛАДЕЯТ ВСЕКИ ПО СВОЕМУТРЯБВА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ И ЗА ИЗЧИСТЯТ ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ ПОЛИТИЦИТРЯБВА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА КОЯТО ДА ОБЕДИНИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно,какво ли сте очаквали да се случи?
59
2
 
16
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Много добре си го написал, но глупаците избират все мошенници на власт, които не искат да направят нещо добро за България а гледат какво още е останало за крадене.
58
1
 
17
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
"Дарвин,къде сгрешихме,та разрешихме на простаците да се размножават в геометрична прогресия?"
57
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бивш член на БСППиташ кой е получавал от банка КТБ по 40 000 лв. на месец за консултантски услуги ли? Ами дъщерята на Костов
56
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Волен Сидеров ,така яко е наплашил мутрата ББ и гербаво-соросоидното правителство на четворната коалиция ,че сега от герб седнали да мъдрят нов медиен закон с който да свалят от ефир телевизията на Атака-тв Алфа , тези така наречени (демократи) стигнаха дъното по лъжи,и лицемерие
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е да ви видиме. То отсега е ясно , че няма да се случи. Аако се случи , ще е но-зле.
54
3
 
2
 
! Отговори
bb преди 9 години
Aide tschengeta milizioneri tragvaite si boiko nama da vi pravi evala jeni jivkova i dr.komuneta sa sad garba na boiko a gl.prokuror sad garba na zezo zweka saedno sche igrajat gimnastika s buhalki mesto v satvora zezo e v parlamenta a daschnata mu jena e v dans pitaite aleksei petrov sa neja te sa si bili bliski sa tova zwaka vkara v satvora a.petrov kumunjagite ot bkp sa v gerb i dr.paritii edni i sa6ti sa baba zeza komuniskata e na 4elo na nc.a debelia karaka4anov sche se splue ot kg.
53
13
 
16
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Драги сънародници , вие си нямате на представа колко долна партия е БСП и какви долни хора я ръководиха и ръководят . Станишев направи всичко възможно да затрие БСП и донякъде успя. Мишето Миков го питат кой е получавал от банка КТБ по 40 000 лв. на месец за консултантски услуги, а той отговаря не знам . Значи Гергов знае , а той не . Просто срамна и долна работа . Благодаря от такава партия .
52
5
 
26
 
! Отговори
обикновен гражданин преди 9 години
план за спасение на страната-1.национализация.2.дс кадрите вън от властта до 9 поколение.3.излизане от ес и нато като организации вредни за развитието на страната.ес дава пари които се крадат от 5 фамилии.нато ни вкарва в конфликт със съседни славянски страни.като ни прави и мишена за ислямски тероризъм.4.съд за политиците които лобират за сащ и ес.те са само едни комисионери.
51
9
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
и като си отглиш подкрепата кво да не си мислиш че някой ще зареве за тебе бе мюхло. сега като намалят детските надбавки, няма да има боноси за пенионерите и още и още тогава се питам аджаба каква песен ще запеете тези дето гласувахте за тях. сега дпс няма да ви пречи кои ли ще е виновен
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво очаква да се случи? Поставя ултиматом да му платят за подкрепата до три четири месеца. И после на всеки 3-4 месеца пак да плащат за подкрепа!?