Парламентът отпуска още 100 млн. лева на НЗОК

Реформите са задължителни, смятат управляващи и опозиция
Обновена: 18 ное 2014 14:03 | 18 ное 2014 13:55, Камелия Цветанова
22
Парламентът отпуска още 100 млн. лева на НЗОК
Снимка: Булфото

Още 100 милиона лева отпусна парламентът на НЗОК. Актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четете беше подкрепена от 169 народни представители от ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС, ББЦ, против бяха 9 от "Атака", 27 от БСП се въздържаха при гласуването.

С новата актуализация Касата ще приключи годината без задължения, обеща управителят й Румяна Тодорова.

Още през юли НЗОК настояваше да получи допълнително 328 млн. лева, но бяха отпуснати 225 милиона, заради което се наложи сега отново да се намерят допълнителни пари за здравеопазване.

Основната сума сега ще е за болничната помощ - 50 млн. лева. За лекарства, домашно лечение и диетични храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, за онкологични заболявания - 15 млн. лева, и за медицински изделия - 10 млн. лева.

По време на дебатите управляващи и опозиция се обединиха около позицията, че колкото и актуализации на бюджета на НЗОК да се правят всяка години, в крайна сметка и пациенти, и лекари са недоволни и реформите са задължителни.

"Това е четвърти бюджет за тази година на НЗОК, а това означава, че в условия на политическа криза няма как да има стабилност в системата на здравеопазването“, призна Хасан Адемов от ДПС.

В същото време обаче той предупреди, че няма как амбициозните планове за сериозна реформа в системата на ресорния министър Петър Москов за следващата година да се осъществят, защото финансовият министър Владислав Горанов вече е разпоредил на ведомствата за подготвят бюджетите си за 2015 г. на базата на сега действащото законодателство.

Москов му отговори, че има ангажимента на Горанов парите за следващата година да не са под нивото за тази заедно с актуализациите и увери, че ще прави реформи.

"Смисълът на пакета от нормативни мерки, които правителството ще внесе в парламента заедно с проектобюджета за 2015 г. не е да търсим нормативна база за увеличаване на тези разходи, а да намерим нормативна база, по която започва пътя, по който системата на здравеопазването и финансирането й преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат“, посочи Москов.

"Всички ние сме допуснали тази система да бъде такава и съответно трябва да платим сметката за това“, обърна се той към депутатите. Според него цените, които са плащали за лекарства държавните болници, са завишени, което се отразява на заплатите на лекарите и на оборудването.

Семир Абумелих от ГЕРБ предложи група от депутати да направи проучване в  3-4 страни, където здравеопазването е ефективно и да предложи опитът оттам да се приложи и у нас.

"Тук само си говорим по тази тема и НЗОК си остава единственият вход към българското здравеопазване“, коментира той.

Според него може да се мисли за промени и на системата, която в момента е 100% солидарна.

"Не може ли да не е да 100%, ами 70%, защо иначе да не направим и пенсионната система напълно солидарна, ами има пенсии по 170 лева и по 700 лева“, мотивира се депутатът от ГЕРБ.

Стоян Тонев от ГЕРБ, който доскоро беше директор на ВМА, каза, че в момента НЗОК дължи 90 милиона на болниците, а в актуализацията от 100 милиона са разписани само 45 милиона за болниците.

Той обвини предишни управляващи, че законово са позволили на НЗОК да не си плаща дължимото на болниците.

Според него другият голям проблем е, че 900 000 души не си плащат здравните вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20.Американци , които са сериозно болни , си продават къщите и отиват да живеят във Франция . Тук ще си загубят къщата , от престоящите им лечения .В Америка си добре докато работиш и си здрав ! Даваха такива хора изказващи се ...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
относно проучването в няколко страни ако на депутата от герб му се ходи на екскурзия да си я плати от джоба.Достатъчно ходиха по страните да гледат и накрая скалъпиха това което наричат реформа в здравеопазването и която вече 14 години тормози лекари и пациенти .Депутатът ако владее западен език да се запознае със структурите на здравеопазване по интернет -достатъчно информация има .Не може да плащаш 17лв на масец ЗО а да получаваш услуги за 50лв.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
объркал си се във Франция здравеопазването не е безплатно .Потребителската такса е 23евро ,след като личния лекар ти издаде касов бон отиваш в ЗК ити връщат 70% от сумата т.е 6.90евро са за сметка на пациента ,а там да не забравяме че здравните осигуровки са много по-високи ,непрекъснати ит.н .Освен това чакаш да си запишеш час /за личен лекар няколко дни / ,за специалист/от 1 месец нагоре/,а не се изсипваш пред кабинета защото сега минаваш оттам и не хвърляш 1 лв./таксата за градската тоалетна/
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това какво ще помогне на българина ?Здравеопазването де ? Безплатно ли ще е като във Франция ???
14
0
 
2
 
! Отговори
ЕЛЕКТРА преди 9 години
Сега сестра Йотова ще ги окраде пак...
13
0
 
2
 
! Отговори
РАТНИК1936 преди 9 години
С това гласуване става все по ясно и ясно КОЙ и как работи против българските национални интереси и е виновен за демографската катастрофа и кой въпреки че е в опозиця мисли трезво.Руско-еврейската клика на Атака и някои от по твърдото ядро на болшевиките искат да продължи геноцида срещу нацията а имено да няма контрол върху паричните потоци сврързани с НЗОК.А именно д-р Петър Москов има ясен разчет как да се извършва този контрол.Явно атакистите и техните кръвни братя от БСП ги е страх от това!!
12
0
 
1
 
! Отговори
и често преди 9 години
популистки се твърди, че за това са виновни алчните фирми, и бла бла. Истината е че няма никаква дългосрочна лекарствена политика, тя е 0, трагедия. Имах/м надежда в този Министър, въпреки че ми се струва малко странно да не знае че в България има вече поне 2 робо Да винчи, а той твърдеше че изпуснали пари от ЕС за да закупи такива машинки, защото най близката страна в която пациентите се лекуват е Турция.
11
0
 
2
 
! Отговори
какво преди 9 години
означава "100% солидарна, като държавата плаща около 40%, а пациента вади от джоба си 60%? Отделно половината аптеки не работят със здравната каса(а по принцип трябва да са в пълен синхрон и да няма аптека от която осигурен пациент да не може да си вземе лекарствата, както е у нас) Друг въпрос е, че лекарствата в България са най-евтините, само дето пациентите заплащат по-голямата част(да се замисли за дд-с министъра, ако не може друго да се направи)
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Болен здрав носи" Парламентът отпуска още 100 млн. лева на крадливи доктори
9
1
 
8
 
! Отговори
Един Патиланчо преди 9 години
Като попаднеш в болница - плащаш за спешната операция, плащаш за кръвта, която ти изтича докато платиш, после плащаш и за прелятата кръв, плащаш на санитарките, за да ти изхвърлят подлогата, като излезеш след 10 дни - плащаш за лекарства. Плащаш, ако намериш пари! Ако не намериш - дано си издържлив като уличните кучета. Тези пари кой ги отчита в бюджета на болниците?
8
1
 
5
 
! Отговори
сестра преди 9 години
Ще даде ами къде ще ходи нали това изчадие нзок трябва да съществува,за да гушим некадърниците!
7
0
 
12
 
! Отговори
ОПААА! преди 9 години
От цялата статия най-важно е последното изречение!ФАКТ: 900000 българи не си плащат здравни осигуровни, а ползват здравни услуги!ВЪПРОС: Аз по-глупав ли съм, или дискриминиран, че си ги плащам?!!!ОТГОВОР: Въобще не съм глупав!!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Бялата мафия преди 9 години
Огнян Донев има даялове в Софарма, Унифарма, Софарма трейдинг, Софарма имоти, Българска роза-Севтополис, Доверие Обединен Холдинг, Арома, Софарма Билдингс и други. Предполагаемо състояние - 377 000 000 лв .Женен с две деца
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В София има 65 болници-90% частни, а "Бърза помощ" само 17 линейки.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей, късметлия е този НЗОК, явно чужденец. Гепва ей така 100 млн., а на пенисонер по 40 лв.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този си вид Здравната каса е черна дупка където са изчезнали повече пари и от КТБ.Напълно ненужен придатък-разпределител на пари-няколко чиновника във финансовото министерство може да правят същото и със сигурност ще се справят по-добре.
2
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 9 години
Здравната каса е каца без дъно. Непрекъснато се дават пари, а качеството на услугите е нула. Вместо да откриват топлата вода, да дадат на докторите право на избор - държавна ИЛИ частна болница. А не от болницата да те препращат към частните си кабинети, където вземат пари, но отговорност няма.Като в Турция - при напускане на болница-държавна или частна даваш оценка на доктора и от това зависи заплатата му.Точат пари на поразия и все няма за болните, а нЕкои д-ри вземат 30 и повече хиляди месечно
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
White mafia захлеби добре...