ГЕРБ, РБ и ДПС не дадоха да се пипа плоският данък

Депутатите отрязаха мераците за неговата отмяна на социалистите и "Атака"
Обновена: 19 ное 2014 16:38 | 19 ное 2014 15:08, Камелия Цветанова
91
ГЕРБ, РБ и ДПС не дадоха да се пипа плоският данък
Снимка: архив, Reuters

Парламентът отхвърли искането на БСП, както и това на „Атака“, за смяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

БСП предлагаше връщането на прогресивното подоходно облагане от 2015 г. с необлагаем минимум от 340 лв., а предложението на „Атака“ беше доход до 400 лева да не се облага.

Против гласуваха депутатите от ГЕРБ, РБ и ДПС, а от БСП, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“.

Лидерът на ДПС Лютви Местан припомни, че плоският данък беше въведен от тройната коалиция.

Според него това облагане е било продукт на либералното мислене и трябва да се продължи политиката на приемственост, като се запази.

Плоския данък защити и Мартин Димитров от РБ. Той смята, че е това е единственият данък, от който дори в криза приходите растат.

За 2013 г. приходите от него са 1,7 млрд лева, а за първите девет месеца на тази година са 1,9 млрд, това е 12, 5 процента растеж, мотивира се Димитров.

Той обвини БСП в елементарен популизъм, защото са били на власт година и половина, а внасят предложението за прогресивното подоходно облагане, когато минаха в опозиция.

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя, че плоският данък е бил въведен, когато икономиката е била в растеж, и може би именно по-ниското облагане е задържало кризата с година и половина, но сега нещата са различни.

„Плоският данък означава болният да носи здравия. Гражданите да плащат фискалните сметки на правителството“, посочи той.

Според него повече от половината избиратели не гласуваха на последните избори заради усещането за несправедливост, което се налага като постоянно отношение към властта, независимо кои партии управляват.

„Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост. Хората смятат, че да живеят по - добре не е цел на властта и за това е принципният въпрос за по - справедливо данъчно облагане, което минава през решението за въвеждане на прогресивно облагане“, настоя Миков.

Според него това се доказва и от факта, че България, освен че е най-бедната страна в Европа, е и с най-много работещи бедни - 7 на сто.

„Ножицата се отваря между бедни и богати, хората вече не вярват, че държавата ще направи нещо, а седи отгоре и само събира данъците. Не задължително гласуване, а с пушки да ги изкарате, хората пак няма да отидат, защото нямат усещането, че това е тяхната държава“, заяви соцлидерът.

След като предложенията на БСП и на „Атака“ бяха отхвърлени, Йордан Цонев от ДПС коментира, че това се дължи именно на депутатите от движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно нещо направиха като хората онеьи от бкп, сега искат да го махат. алоооу, благодарение именно на плоският данък, хората с прилични заплати получават реално нормални заплати, а не колкото да преживеят.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави са били класиците - Антагонизъм, класова борба. Два свята - единия излишен. Сега разбирам, защо са стигнали до гениалната идея за диктатура на пролетариата. Всеки ден виждаме, че с приказки, плакати и иизбори няма как да ги накараш да слезат от върха на наглостта си и да станат поне малко хора.Време е за българската Сириза!
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Против гласуваха депутатите от ГЕРБ, РБ и ДПС---------------------------------------------------------------------------Все още някой да има съмнения относно новата Тройна коалиция?!?
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе ***, плоския данък е в полза само на едрия капитал/монополите! При 12 милярда годишен данък печалба е ясно, че печалбата на едрия капитал е 120 милярда евро, което ще рече, че всяка година едрия капитал си слага в джоба 108 милярда! Плюс разликата от диспропорцията от косвените данъци, което е кражба -директна! Тук става въпрос за белия бизнес, сивия не е включен! Това е причината да ни казват, че сме най-малко продуктивните, а реално май излиза обратното!коя страна от ЕС има само 5% от
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как е в Швеция? Кажете, вместо да казвате колко е лошо да се плаща подобаващо! Наш капиталист е чист престъпник, като се има в предвид как ги направиха капиталисти от най обикновени дембели и доносници.Някой от вас получавал ли е касова бележка когато е посетил автосервиз и зъболекар да речем?
34
6
 
5
 
! Отговори
варадерски преди 9 години
"пак ще спретнем един Истински Нов Девети Септември"Хората които взимат по няколко хиляди също са работническа класа. Но тези които искат да минат за левомислещи са всъщност мързеливци и измамници, които мобилизират *** за борба срещу истинските трудещи се. Елате, чакаме ви да вземете пак властта с преврат :)
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си го припомним на следващите избори!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да се оправим с данъците, трябва да въведем нива и почасова ставка спрямо отрасли, категории, образование и всичко, за да се вижда черно на бяло - кой, колко учил, какво знае, какво работи и оттам (чрез часова ставка) знаем че един инженер на стартова заплата еди колко си на ГОДИНА (гласуват се норми/нива на годишна база):- до 20к на година - еди колко си процента- до 50к на година - не знам си колко- над 50к - ....и така нататък, но това е серизозна реформа на администрация и закони....
31
1
 
7
 
! Отговори
Бай Брадър преди 9 години
продължение на 30т.е. прогресивната скала трябва да стига до 10-15-20К месечен доход и чак после да се достига най-високия коефициент. Иначе творим смехории. И събираме парите на онези които маалко са надигнали глава от всеобщата мизерия в Бг. Да, ама има и други държави по света и колкото и да обичам България и да искам да живея тук, накрая почвам да мисля че Терминал 2 не е толкова лошо решение...
30
5
 
11
 
! Отговори
Че преди 9 години
Господа капиталисти, трупайте пари, забогатявайте и благоденствайте! Когато преценим, че сте събрали достатъчно, пак ще спретнем един Истински Нов Девети Септември и ще конфискуваме това, което сте присвоили. А Вас ще изпратим на заслужен отдих в едни специални общежития!
29
5
 
9
 
! Отговори
честит преди 9 години
Тука явно само бачкери има. Това да не е некав вътрешно-ведомствен заводски форум. Защо така се засегнахте за думите ми за бачкатора?Защо един по-можещ и по-умен човек с по-висока заплата следва да плаща по-висок данък ?Така или иначе с плосък данък, на по-високата заплата той пак плаща повече като сума от ***. А защо и процента следва да е по-висок ?Затова, че докато *** е гонил кварталните моми между плоковете на Обеля, Люлин и Надежда, другия си е вадил очите над книгите ли?А?
28
4
 
5
 
! Отговори
белозлатков преди 9 години
"Защото имаме в излишък инженери и икономисти, които са по-страшни и от най-голямата ядрена бомба."Браво! Браво! Гениално! Да се изсече в камък тая велика мисъл, и да се сложи в центъра на София! ***...
27
3
 
10
 
! Отговори
Бай Брадър преди 9 години
Аз не съм против плоския данък но искам да разбера защо трябва всички с доход над 2000 лв да се слагат под общ знаменател - това е повече от смешно. Излиза че всички които изкарват 1000 евра са в кюпа с богатите.. По улиците минават коли които струват повече пари от десетгодишния ми доход, а мен ме облагат с данъци като богаташ...и най-вероятно собствениците им си укриват данъци както си пожелаят, а аз не мога да скрия една стотинка защото работя в читава фирма..
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капиталистите трябва да плащат много повече, заради полученото право на узаконен грабеж от експлатацията на народа. Трябва образно казано да нахранят прасетата за да не црикат и някой ден да грабнат тоягата.
25
3
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
А знаеш ли защо у нас няма ядрено оръжие? Защото имаме в излишък инженери и икономисти, които са по-страшни и от най-голямата ядрена бомба.
24
4
 
4
 
! Отговори
лидеров преди 9 години
"Ама че приказкя каза, без инженери не можело! ..бачкатора ще дойде да ти го отпуши."А кой ще ти проектира ВиК системата, та да се построи, та запуши, та отпуши? Значи в БГ най-големия проблем е, че всеки има мнение, и колко е по-***, толкова повече вярва в глупостите дето дрънка.
23
10
 
9
 
! Отговори
счети преди 9 години
Стига с тази простотия "плосък данък"!Получаваш 1000, плащаш 100, получаваш 10000, плащаш 1000. По-умните,работливите, инициативните естествено получават повече и плащат същия, но номинално по-висок данък от необразованите и мързеливите. Защо трябва работливия, да плаща повече от мързеливия ???
22
5
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Ама че приказкя каза, без инженери не можело! Ако ти се задръсти канала в къщи, ще можеш да изчислиш къде му е мястото на запушването, но бачкатора ще дойде да ти го отпуши. А знаеш ли че в Китай инженерния състав е само 1% от всички работещи, а какви чудеса произвежда тяхната индустрия. Със сигурност, не с труда на инженерите.
21
2
 
8
 
! Отговори
ШИЗ преди 9 години
Тези, които нападаха БСП, че въвело плоския данък, сега са против отмяната му!!!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори да не се увеличават данъците, а да се накарат богарташите да плащат това, което реално трябва да плащат при сегашната нормативна база, пак ще е добре.Нашите юнаци не внасят, а просто грабят и богатеят.В хазната влиза малко, с колосалните пари купуват избори и завират пачки в деколтетата на фолкпевиците.