Пенсионната система – адекватна и стабилна, поиска Калфин

Правителство и синдикати с извънредна среща, не обсъждали бюджета
Обновена: 29 ное 2014 19:17 | 29 ное 2014 16:16, Красимир Ангелов
58
Пенсионната система – адекватна и стабилна, поиска Калфин
Снимка: Булфото

Правителството, синдикатите и работодателите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят пенсионната реформа.

Направихме първа експертна среща, на която да потърсим и обсъдим варианти на дългосрочни решения за пенсионната система, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус“.

Той посочи, че работната група ще търси решения, които да доведат до две неща в пенсионната система – адекватност и стабилност.

Още по темата

"Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, по което работим и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решения. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие", посочи Калфин.

Той заяви още, че трябва да има мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, „които да дадат повече адекватност и справедливост на системата“. „Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични. Надявам се това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения“, категоричен бе социалният министър.

Той посочи, че конкретните параметри в бюджета не са обсъждани по време на срещата.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов също потвърди, че на срещата не е ставало въпрос за размера на минималната работна заплата. „Говорихме за „хоризонти 2025 година“, посочи Манолов.

Той подчерта, че пенсионна система не се прави от днес за утре и не се прави с 20 лева увеличение на минималната работна заплата и с увеличаване с 2 месеца на пенсионна възраст на година. „Тя се прави в рамките на нещо, което отчита стотици фактори иначе рискуваме да изпаднем като диванните икономисти да говорят глупости“, заяви още Димитър Манолов.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя дс-ар разбира ли въобще от политика?!
27
1
 
21
 
! Отговори
Иван Бухов преди 9 години
При пенсиите да отпадне швейцарското правило, а ежегодно до се индексират пенсиите по формулата за пенсиониране с нарастналия през изтеклата година облагаем доход. Заплатите порастнаха, порасна и облагаемият доход, а пенсиите увеличаваме през година две с някакво прословуто швейцарско правило. Няма справедливост: - Новите пенсии са големи, а старите са в застой!! В мед-та да отпаднат всякакви плащания в болниците за избор на екип и за всякакъв вид инструменти и пособия, а така също и за кръв и
26
2
 
32
 
! Отговори
До 26 преди 9 години
Напълно си прав! Бай *** - пишман бизнесмена....кара последен модел джипове и лимузини, но винаги казва 4е е във фалит и работи на загуба! Държавата на работещите бедни и селските тарикати.....с такива гадове прокопсия няма, няма и да има!!!
25
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия ми писнаха вече, ако искат нещо да се промени първото което трябва да направят е да хванат всеки частник да осигурява работниците си на адекватни заплати, а не минимални. Тогава в държавата ще влязат пари. В момента хората издържат работодателите си, а държавата получава ситни стотинки.
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се защо сега студентите не излезнат на площада. Не може да вдигат непрекъснато пенсионната възраст и младите хора да очакват, че ще има работа за тях. Явно няма кой да им плаща, а те хич не се замеслият, че те са най-прецакани.
23
1
 
33
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Пари за пенсии, болни и български майки няма, но за ц*гани има и за нови мерцедеси на властта има! Първото нещо което направиха тия иззедници е като дойдоха на власт си вдигнаха заплатите, ина4е на народа пускат старата 25 годишна пло4а: Криза е како пенке, ще по4акаш! ДО 5-10 години в това блато ще останат само *** и пенсионери....младите взеха да проумяват какво става и няма ве4е много мераклии да 'строят' балканският капитализъм горейки си младините за филанкишията или арменския поп!!!
22
1
 
32
 
! Отговори
вбесен преди 9 години
Кой решава че заплатата ми трябва да е 300 евро?Всичко е държавна политика,нарочно ни държат бедни,за да има повече за тях и за всеки бонус да им целуваме краката.***!
21
1
 
22
 
! Отговори
Развеселен преди 9 години
И аз искам,но кой ще работи?Младите са мързеливи и неграмотни .
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой знае ли работодател,който осигурява работниците си на реалната заплата? Щото аз не познавам и не съм чувал за такъв! Каква адекватност и каква стабилност? От там започнете Калфин,от там може да има повишение и сигурност за пенсиите!
19
1
 
30
 
! Отговори
работник преди 9 години
Пенсионната система е сигурна като КТБ.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кампанела гради работата си вдъхновен от концепцията за традиционното общество, което се базира на свободата, равенството и справедливостта. Основни опорни точки са науката и знанието. Мисълта на автора е антитеза на религията и политиката на неговото време, претърпели спад и деградация, зачитащи единствено интересите на малцина, пренебрегвайки тези на обществото. Като всяко традиционно общество, и в това на Кампанела светската и духовна власт не са разделени. В много аспекти произведението се позовава на Държавата на Платон
17
3
 
17
 
! Отговори
Томас Мор - комунист преди 9 години
Мор предлага проект на комунистическата форма на организация на трудовата дейност. Социалната структура на обществото започва със семейството и завършва с града. На висока почит е образованието на децата. Жените имат равни права с мъжете. Подобно на Платон (Държавата) изисква ликвидиране на собствеността на отделните индивиди в полза на държавата, религиозна толерантност, възможния минимум религиозни догми и предаване на младежта и нейното възпитание в ръцете на духовенството. Утопийците живеят в условия на равенство в труда, липса на противоположност между града и селото, между умствения и
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Капиталът ... избягва шума и скандалите и има плах характер. Това е вярно, но това не е цялата истина.Капиталът най много се страхува от липсата на печалба или твърде малката печалба, тъй както природата се страхува от празнотата. Но когато има достатъчно печалба капиталът става смел. Осигурете му 10% и той става сговорчив, при 20 % той се оживява, при 50 % положително е готов да счупи главата си, а при 100% той нарушава всички човешки закони, за 300% е готов и няма престъпление, за което той не би рискувал, дори и пред страха от бесилката. Ако шумът и скандалите са печеливши, капиталът
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Той иска пари, пари, пари. Иска злато, злато, злато. Иска къщи, къщи, къщи. Иска вили, вили, вили. Иска коли, коли, коли. И не за своя сметка - а за сметка на партията си, на държавата си, на народа си. Това властогонство е бясна болест - който е ухапан веднаж от нея - умира цял живот, като бесен. И е бесен за власт - срам и позор, но е така."
14
5
 
24
 
! Отговори
Буров - цитати преди 9 години
Българинът, като му дадеш много пари или много ядене, се забравя. На българина всичко трябва да му се дава отмерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешки образ. За него няма нищо свято на този свят. Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него. Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма.
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стабилност на пенсионната система - чрез елиминирането на още милион пенсионери.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депутатите ако не се движат с мерцедеси ще им излязат пришки на задниците
11
2
 
22
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
САМО ГОСПОД Е НЕ СМЕНЯЕМ. НО...ИЗГЛЕЖДА,ЧЕ ТРЕНЧЕВ Е НАД ГОСПОД. ПЕРМЕНЕНТЕН. УЖАС.
10
3
 
33
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Кви синдикати? В България няма синдикати, ако имаше синдикати нямаше да сме на това дередже. В България няма и социалисти, няма и социалдемократи, няма кой да представлява и защитава голотора. Има само разбойници капиталисти с комунистически произход, пфу!
9
2
 
29
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Нищо конкретно няма да чуете от "хлъзгавия". А пък тия синдикати са живи мафиоти а ла Тренчев.