Никой не може да каже печелим или губим от "Южен поток"!

Плевнелиев: Това не е проект между България и Русия, а между Русия и ЕС
Обновена: 2 дек 2014 14:01 | 2 дек 2014 13:26, Камелия Цветанова
404
Никой не може да каже печелим или губим от "Южен поток"!
Снимка: БТА

На този етап никой не може да каже дали губим, или печелим от „Южен поток“, смята президентът Росен Плевнелив, след като вчера руският държавен глава Владимир Путин обяви, че спира проекта, като директно обвини за това България и дори ни посъветва да поискаме обезщетение от ЕС за пропуснати ползи.

Още по темата
„Южен поток“ не е проект само между Русия и България, а между Русия и ЕС, и решението може да бъде взето само във формата Русия-ЕС“, коментира Плевнелиев.
 
„Държавите, които имат интерес от „Южен поток“, извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението е изцяло в ръцете на Русия и на Европейския съюз“, подчерта държавният глава.

Президентът допълни, че ако Русия се съобрази с европейското законодателство, никой не би възразил проектът да бъде реализиран. „Същевременно към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство“, коментира той.

По думите му ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона.

„Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Но когато се съобразяваме с правилата, всички проекти, големи и малки, се случват. Вярвам, че никой в ЕС няма да каже „не“ на проекта „Южен поток“, ако Русия се съобрази с европейското законодателство“, коментира държавният глава.

Плевнелиев обяви, че е противник на тезата, че тече някаква форма на противоборство.

Според него това, което прави правителството в създалата се ситуация, е изключително смислено и е доказателство за добро управление на големи публични проекти, тъй като в момента имаме политическо изказване, но нямаме нищо в писмен вид.

„Когато дойде ясна позиция на руската страна, тя ще бъде обсъдена и в рамките на ЕК, която е партньорът на руската страна от гледна точка на започването на проекта“, посочи Плевнелиев.

По думите му само тогава правителството би могло да каже и нещо конкретно. Дотогава имаме просто политически оценки, коментира Плевнелиев.

Той заяви още, че България няма договор за приходи от "Южен поток".  "Ние не знаем какво ще вземем от "Южен поток", дали ще вземем един лев, или ще вземем повече. Към момента всичко е в зоната на някакви хипотетични калкулации“, коментира президентът.

По думите му не се прави и елементарната разлика между оборот и печалба. Оборотът на България, приходите на страната от "Южен поток" не са гарантирани, каза Плевнелиев.

По думите му предишните правителства не са подписали договор за приходите, а само договор за разходите.

"Вярвам, че това е един огромен пропуск", коментира Росен Плевнелиев.

"Затова нещата са повече от елементарни, не искам да се повтаря "Белене". В "Белене" се чудехме в продължение на 20 години има или няма договор, колко ще струва този проект - 4 млрд. или 10 млрд., стига вече. Нека да покажем, че в България можем да управляваме по един прозрачен и отговорен начин големите инфраструктурни проекти. Това означава най-малкото по тях да има договори . И не да спорим за цифрите дали са оборот, или печалба, а да бъде фиксиран ясният процент на печалба. Аз не знам какво България ще спечели от "Южен поток", ако някой знае, нека да извади доказателство и да посочи", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
3
 
! Отговори
Жалко преди 9 години
До азЖалко че сме толкова сакати от раменете на нагоре! Българите просто сме далеч от средното ниво на интелект което е нобходимо за да не те правят на ***! Всяко градиране, създаване, изграждане е положително и дори съдържателно в самите думи, но тъй като интелекта ни е достатъчен само да деградираме, изоставаме и рушим, сме на това дередже! Абсолютната некадърност на политиците ни през последните 25г показва че народа е абсолютно некадърен да излъчи по-добри или да контролира тези!
318
1
 
10
 
! Отговори
Доволен продажник преди 9 години
Аз не се сърдя на Плевната, Батето и цялата продажна глутница около тях (вкл. опозиция). Те си вършат съвестно и предано заповедите на задграничните им господари. Едно време башибозуците ни режеха главите (поне ни беше ясно). Сега тия систематично ни оскотяват, продават, прогонват, подлагат на бавен геноцид и пр. и на всичко отгоре ни се смеят в очите и ни поучават. Яд ме е на самите нас, които им позволяваме да ни яздят като магарета, да ни бият със сопа и да ни правят по празниците на кюфтета.
317
2
 
9
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Защо не питате Австрия и Унгария какви договори са подписали и да подпишете същите договори ??Ще се радват да ви помогнат , като сте некадърници да изчислявате ??Но големият проблем е ,че казвате НЕ ,на всякакво голямо строителство в България , за да го правят съседните държави ! Това е облика на Плевнелиев ! Пълно сриване на тази държава !
316
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Spomnyam si referenduma za aez belene i kak BATE BORISOV go utupka
315
1
 
5
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Хей Охльов , нали обявихте , че България няма да участва в "Южен Поток ", веднага след като Америка ви каза Не.Ама те така са казали и на Унгария и Югославия и на Австрия , но казват те какво искат ???
314
0
 
8
 
! Отговори
12356 преди 9 години
До Анониментоя нашия май е обратен ,как да прилича на Путин ?нема начин...
313
0
 
1
 
! Отговори
ааааа преди 9 години
До ПРЕДЛОЖЕНИЕ !или а я дадем под наем ?
312
0
 
2
 
! Отговори
Кон преди 9 години
До nobiЕ, казал си го отлично! Няма какво да добавя. А за изказването на Плевнелиев искам да уточня - аз даже знам кой е този "никой".
311
0
 
2
 
! Отговори
аааааааа преди 9 години
До Българияда
310
0
 
1
 
! Отговори
anon преди 9 години
разбира се :)
309
0
 
2
 
! Отговори
аааааа преди 9 години
До Anon Ти си *** селянин ,ние не сме.
308
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подпишете снимката с думите на Ганчев... Не ме гледай умно българино...
307
2
 
11
 
! Отговори
anon преди 9 години
... продължение - но числата там са написани и се знае какво ще получаваме и може да се бюджетира/ планира съобразно. американците имат един много готин лаф - "по добре една птичка в шепата от колкото две в гората". ама пак - *** сме... и се присмиваме на малкото хора в нещастната ни държавица които се опитват да ни отворят очите.
306
13
 
7
 
! Отговори
anon преди 9 години
... не разбрахте, че ако няма написани и подписани документи уточняващи печалбата от газопровода, но има такива за разходите- няма кой себеуважаващ се политик/финансист/и тн да се изправи пред един народ и да каже "знаеме колко ще са приходите и печалбите от газопровода"... ако ги познавам руснаците са казали "ето ви разходите- подпишете тука а за приходите и печалбата- ще видиме". руснаците нямат пари в момента. всяко обещание за пари от тях е като просяка на улицата да ти казва "дай 5 лева - утре ще ти дам 10". няма такова положение. докато европейския съюз може да е всякакъв, но числата там
305
2
 
6
 
! Отговори
кленбутерол преди 9 години
Роске,обичам та!
304
3
 
31
 
! Отговори
nobi преди 9 години
Да си най-простия президент който България е имала някога не е лесна задача. В конкуренцията на Желю Желев и Петър Стоянов това изглежда неизпълнимо. Но тоя успя да ги тури в малкия джоб.
303
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
To za da se napravi ili postroi neshto vajno sa nujni T*HATZI ama koy ima takiva dneska edin utre drug.nee kato da pravis magistrali i det grad......i razbira se OTGOVORNOST
302
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По думите му предишните правителства не са подписали договор за приходите, а само договор за разходите."Вярвам, че това е един огромен пропуск", коментира Росен Плевнелиев.Не е пропуск, другарю Плевнелиев. Нарича се национално предателство и затова виновните ги бесят и разстрелват по площадите!
301
2
 
6
 
! Отговори
Денис преди 9 години
Ти си виновен за всичк
300
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OSOBENO TI..*** .SMESHNIK.PALYACHO