Борисов - арбитърът в кабинета

Политолози: При нови избори е възможно малките партии да не влязат в НС
3 дек 2014 20:07, Анисия Иванова
81
Борисов - арбитърът в кабинета
Бойко Борисов. Архив: Булфото

Ролята на премиера Бойко Борисов в настоящия кабинет е подобна на президентската. Той по-скоро се проявява като арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Това пише в анализа на института „Иван Хаджийски“ за политическата обстановка в страната през месец ноември. Анализите се изработват от експертна група, в която са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев.

Реформаторският блок заприлича на съвкупност от два лагера, които не говорят помежду си, а само с Борисов. Въпреки това е пресилено да се говори за предстоящ разпад на Реформаторите. Според политолозите „малкият” коалиционен партньор присъства по-стабилно в медиите от „големия”. Относно разногласията при Реформаторите дали да стават партия и кой трябва да води формацията, от института изтъкват, че не се знае кое ще е по-опасно за Блока - липсата на лидер или форсираният избор.

Според анализаторите включването на АБВ в дясно управление не изглежда толкова самоубийствено. АБВ действително рискува да отблъсне избирателите, които са виждали в него шанс за ново ляво, свободно от зависимостите и тромавата организация на БСП, но като млада партия АБВ избира да създава свои мрежи на влияние, смятат те.

Според анализа, ако се проведат нови предсрочни избори сега, е възможно малките партии да не влязат в НС. Потребността от силна ръка ще бъде осезаема, а абсолютното мнозинство – постижимо.

Политолозите смятат, че лидерът на БСП Михаил Миков е успял да се раздели с част от „червените фараони“, без да разширява позициите на „богатите младоци“, но вътрешните разделения в БСП далеч не са овладени.

Нестабилната парламентарна конфигурация дава шансове на ДПС. Казуси като новините на турски език са подходящ повод за вътрешна мобилизация и преутвърждаване на собствената идентичност, смятат политолозите. Те уточняват, че изявлението на турския посланик в подкрепа на позицията на ДПС е ново свидетелство за затоплените отношения с Анкара, които не бива да се подценяват.

Анализът сочи, че "Атака“ има нови шансове да доказва себе си като истинска и последователна антисистемна партия. Тепърва партията ще печели нови привърженици с радикалното поведение и отказа от диалогичност, които ги правят действително единствени на фона на другите парламентарни формации.

Политолозите смятат, че проектобюджетът за 2015 година рамкира дяснолибералния профил на правителствената политика, независимо че в кабинета участват националистическа и лява формация. Един от основните въпроси, които ще постави този бюджет, е ще овладее ли държавата приходната част на бюджета.

Антитерористичната акция на ДАНС срещу радикалния ислям е била твърде шумно оповестена, посочват още анализаторите. С нея е трябвало да се създаде впечатление пред западните съюзници, че „ние не спим”.

В анализа на института за международната обстановка се казва също, че международните отношения се влошават и все повече политици споменават за наближаваща нова Студена война.

Основните действащи играчи на световната сцена попадат в капани, които са трудно разрешими на този етап, изискват повишена гъвкавост и умения за реалистична оценка.

От института изтъкват, че украинският възел се заплита, САЩ са  в „мек” сблъсък с Китай, а Близкият Изток се е превърнал в арена на остър сблъсък между западните страни и Ислямска държава.

На този фон България не е готова за новата Студена война – икономически, политически, морално и психологически, са казва в анализа. В страната ни вече започват да се чувстват икономическите негативи от украинската криза. Информациите за  разполагане на американски войски в България са предупреждение за рискове, към които българският политически елит подхожда доста лекомислено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Отпиши го тоз народ преди 9 години
Отпиши го тоз народ, избрал да го ръководят ниско образованите мафиоти!
64
0
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
СмеееееееееееХ! Тоя *** арбитър? Вие какви политолози сте бе? Тоя не помни какво е подписвал преди 2 години та арбитър бил! Стига ме разсмивахте!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаеш ли какво? Ти седни тази вечер, па напиши една уводна статия. Тегли му едно верноподаничество, че сам княза да се слиса. Тури му там: Ваши смирени чада, Наш баща и татко, в праха на Августейшите Ви нозе, нареди ги там като броеница, ти знаеш как. Па помени и за народа една-две думи, както му е реда. Разбра ли ме? Така. Па сетне тегли един калай на опозицията. Кажи там: Онези предатели, онези... Предатели остаря вече, да турим мерзавци поправя Гуньо. Е добре, тури мерзавци. Па да не забравиш да туриш и фаталния за българския народ. Дявол да я вземе, много ми се харесва тази
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бай *** и Данко Харсъзина се запретнаха да ръководят общественото мнение. Данко бе, нашия комшия страшно ми се пери, учен бил, честен бил и н'ам какви дивотии. Да му теглим ли един калай? Калай не, ами със земята барабар го направваме заявява специалистът на псувните.И почва се писането "Научаваме се, че" пише бай *** и излага върху един лист бяла хартия такива черни хули срещу своя съсед, за каквито не само че не се е "научавал" някой път, но нито насън му са минавали. Пише бай ***, пише и зачерква, той е все недоволен от ядовитостта на своите стрели: крадец е за него н
61
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКА, АБВ и БСП са опасни за България. Трябва да се забранят
60
8
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
Всички българи желаем тук американски ядрени ракети. Русия е заплаха и враг номер 1 за България.
59
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българя спокоино може да настани Американски едрени ракети.Ако много знае Русия.Тогава Руснаците 6те подскачат до небето.И във ЕС сме и във НАТО сме.Така че товае абсолутно възможно,стига да поиска гн Борисов.Несме през 1877 година.
58
0
 
15
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
След кратко забвение отново ни навират непрекъснато др. Борисов. Журналята тотално са изперкали, щом не виждат и не показват истинските проблеми в държавата, а ни сервират простоватия човек, от който вече нищо не зависи. Човекът, който обижда народа си, държи се като феодал с поданици, разкарва се като бияч из НС и ръси глупостите си, на които неговите крепостни селяни ръкопляскат и се радват. Послушните медии се опитват отново да ни го представят като обединител. Смях в залата. Продажници.
57
1
 
10
 
! Отговори
681 преди 9 години
до 60 Баси, журналистите днес се скъсаха да лижат дръжката на Тиквата...............та чак блокираха коментарите ви!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми нали Батко ще се кандидатира за президент.пък Батко като стане президент каза че ще ме води в Хепито да боцкаме
55
0
 
14
 
! Отговори
681 преди 9 години
Престанете да ни завирате в лицето тоя преклъфтан мисир, бе!!!!!!!!!!
54
5
 
0
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
До Анонимен 50Ами как е? Забрави ли, че Волен Сидеров и Атака произлязоха от телевизия СКАТ през 2005-та година? Нещо много забравяш. През 2009-та година от телевизия СКАТ заклеймиха партията, която създадоха, както и нейният лидер Волен Сидеров. После добре знаеш, че бившите атакисти от телевизия СКАТ начело с Валери Симеонов създадоха НФСБ, които от своя страна влязоха в коалиция с ВМРО и кръстиха новата коалиция Патриотичен фронт.
53
7
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Всъщност може да надхвърли 60 процента...
52
0
 
16
 
! Отговори
непукист преди 9 години
При нови избори и при същите политици най-добре е народа да закове вратите на избирателните секции защото просто няма какво да се избира .
51
1
 
15
 
! Отговори
atanas yanev преди 9 години
Добре че не ни е арбитър и в леглото,пази Боже!Отивам да си лягам при жената!
50
2
 
18
 
! Отговори
GFR преди 9 години
НАИ НЕОЧАКВАНО БЕДЕН ПОЖАРНИКАР ПОДПАЛИ ПОДЛУДИ БЕ БУЛГАРИЯ !
49
22
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ако Борисов им хвърли оставката си сега... - има гарантирани 55 процента... - но си трае, защото е ДЪРЖАВНИК...
48
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС ПРЕД ЖУРНАЛИСТИ ОТ ВЕСТНИК НЮ ИЙОРК ТАИМС В ШИРОКО ИНТЕРВЮ ПРЕДАВАНО ПО ТВ АЛФА ЛИДЕРА НА АТАКА ВОЛЕН СИДЕРОВ ЗАЯВИ,ЧЕ ЗАРАДИ САЩ БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ОТ СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК И,ЧЕ САЩ СА ЕДНА ФАШИЗИРАНА ДЪРЖАВА,КОЯТО ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО КОЕТО ПРОИЗВЕЖДА СА ДОЛАРИ И ВОЙНИ ЗА РЕСУРСИТЕ НА ДРУГИ СТРАНИ.СИДЕРОВ ЗАЯВИ ,ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ НЯМАТ МЯСТО НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ И,ЧЕ АКО САЩ ДЪРЖАТ НА ТЯХ ДА СИ ПЛАЩАТ МИЛЯРДИ КАКТО В ТУРЦИЯ. БРАВО НА СИДЕРОВ ДА ИМ ГО КАЖЕ ТОВА В ОЧИТЕ ,
47
0
 
3
 
! Отговори
До Бадемов преди 9 години
Като не си запознат как стоят нещата си трай и мълчи гузно. Няма да ми стигне полето да ти обяснявам как стоят нещата а и не е необходимо точно на такъв като теб!
46
2
 
20
 
! Отговори
ВОЛЕН ГО РАЗБИ преди 9 години
Лидерът на АТАКА беше категоричен, че цялата работа по спирането на проекта е дирижирана от САЩ. САЩ води война срещу Русия и в тази война България също е жертва, защото понасяме щети. Непострояването на Южен поток ще доведе до изгода за Турция. Ние ще купуваме руски газ с турска надценка. Непострояването ще доведе до нови и нови щети на България възможно е да плащаме неустойки по договори. България продължава да се държи във васално подчинение спрямо САЩ, нанасяйки си щети, категоричен беше Сидеров.