Експерт: Служебните лица в НС са твърде много

Никой парламент в света няма толкова много комисии
6
Експерт: Служебните лица в НС са твърде много
Архив: Булфото

Служебните лица и комисиите в парламента са твърде много за държава като България. Това каза пред вестник "Черно море“ социалният психолог от Центъра за демографска политика проф. Петър Иванов.

Неговите разчети сочат, че реално 200 000 служебни лица управляват държавата ни. В законодателния сегмент на държавното ни упрлавление ние имаме 240 депутати, които обаче съвместяват още редица длъжности като членове, председатели, заместник-председатели на комисии, и получават немалко пари над стандартната си заплата, твърди Иванов.

Комисиите в Народното събрание са 22 на брой, никой парламент в света няма толкова много комисии, убеден е експертът. Според него и никъде в света членовете не са толкова много на брой.

По принцип, комисията е нещо като експертен съвет, което предполага пряко професионално общуване. Затова обичайната й численост трябва да е 5-6, най-много 10 души, смята психологът. Общо 424 народни избраници участват в тези комисии. Значи в 43-то  Народно събрание като служебни лица със съответното заплащане са налице веднъж 240 депутати, после още точно 100 на брой председатели и заместник-председатели, включително Цецка Цачева, 8-те й заместници и ръководствата на комисиите, плюс още 324 служебно ангажирани срещу допълнително заплащане членове на комисии, които са депутати и получават заплата за това, че са депутати.

Излиза, че апаратът на това Народно събрание без администрацията му фактически включва общо 664 служебни позиции срещу заплащане. Депутатите ползват общо 87 нещатни сътрудници, като на всеки плащат месечна заплата.

Срещу заплата съветват парламентарните групи други 42-ма души, като най-много съветници има най-малката парламентарна група на АБВ (12 души), там на един депутат се падат по няколко съветника, каза Иванов.

Предстои назначаването на различни сътрудници към постоянните комисии, по всяка вероятност те ще са около 100 души, по 4-5 на комисия. Значи още 251 души. Обслужването на парламента се предполага, че е на брой най-малко 300 души. Така в Народното събрание се получават заплати за 1215 служебни позиции, изчислява проф. Иванов.
Той твърди, че по министерствата по официални данни работят 67 000 души. В общинските администрации пък са назначени около 25 000.

Ако съберем всички числа дотук, ще излезе, че 198 875 души получават бели пари от бюджета, за да ни управляват, каза още Петър Иванов. Според него това не е редно да се случва в най-болната и най-бедната държава европейска държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
краси преди 9 години
който е писал статията много ама много е преувеличил.получава се около 94000бр.а не 198000.разликата е огромна.ето така се манипулират хората,като се завишават цифрите
4
1
 
8
 
! Отговори
73 преди 9 години
Много вожд , малко индианци.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първо почнете от депутатите.те са много.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росене най на края сложи един държавен печат на тази Държава "Починал"
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кончина брат... ! Какво да се прави, много умни много политики.. а накрая през крив макарон ! Хак да ви е народе спиш... а неможе да спретнеш веднъж завинаги за бъдещето на децата и внуците ти едно Цунами.. !