ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените

Оценките от 1 до 4 клас вероятно ще бъдат само качествени
4 дек 2014 14:35,
67
ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените
Снимка: архив, Ройтерс

Учениците съвсем скоро ще учат от електронни учебници на таблети и компютри. Това ще се случи, ако парламентът приеме новия-стар закон на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование. В него сегашните управляващи са предвидили въвеждането на електронните учебници.

Предстои да се дискутира дали хартиените учебници ще отпаднат изцяло, или не, защото трябва да се вземат предвид социално слабите семейства, които нямат възможност да осигурят технически това на децата си. Това каза шефката на комисията по образование Милена Дамянова на кръгла маса в парламента. На форума беше представен новият Закон за училищно и предучилищно образование пред над 100 учители от цялата страна.

Използването на електронните учебници трябва да стане всеобхватно, защото децата ни губят интерес, ако работят по старите методи, каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е един от основните инициатори на новия закон, писането на който е започнал по времето, в което тя беше просветен министър в първия кабинет на ГЕРБ.

Пред учителите Милена Дамянова представи и други от новостите в закона за училищното и предучилищното образование. Една от тях е отпадането на оценките от първи до четвърти клас и заменянето им с качествени оценки. Какви да бъдат те, ще реши всяко училище поотделно. Но писането на „отличен“, „много добър“ или „слаб“ под работите на малките ученици отпада.

Според новия закон децата до четвърти клас няма да повтарят класове. Училищата до 8 клас ще могат да се преобразуват в обединени и да обучават до 10 клас. Ще има професионални училища, училища от национално значение и иновативни училища.

Училищата с по-високи оценки от външното финансиране пък ще получават финансови стимули. Децата в детските градини вече ще могат да тръгват в учебните заведения и на 2 години, макар те да приемат малчугани от 3 до 7 години. В първи клас пак ще се тръгва на 7 години, а по желание на родителите – и на 6 години.

Пред форума вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че държавата е внесла за одобрение в ЕК ОП „Образование и наука“ и се надява на одобрението й. Нейният бюджет е 1,4 млрд. лв., половината от които ще отидат пряко за образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
13
 
34
 
! Отговори
por преди 9 години
Много добра идея, защото като вкарат някой *** текст, ще може да го оправят и да си изтеглиш ъпдейтнатия учебник. Не като сега за някаква простотия да се хабят нерви, пари, време.
9
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен не трябва да се заменят хартиените учебници. Аз мисля, че човек се концентрира много по-добре и поема много по-бързо информацията написана на хартия, отколкото от електронен учебник. Но това е мое мнение. Явно съм просто по-старо поколение в сравнение със сегашните ученици.
8
8
 
43
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Не трябва да ги сменят масово, ами частично, защото инак няма да се научат да пишат!
7
10
 
43
 
! Отговори
пагане преди 9 години
Ей, на пенсионерите вече им разказаха играта - те са на изчезване, хванаха друга пазарна ниша - с дългосрочна перспектива: на всяко дете и лаптоп! А защо не изнесат данни за вредното облъчване след продължителен престой пред лаптопа? Или за едно прочитане и хоп - нашите гениални деца ще запомнят урока! Докато четат урока между другото ще ги облъчват с реклами от интересни по-интересни, за да не им доскучава науката на дечицата, пък може и по едно порно да им пускат за часа по секс- образование
6
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Йес, вече няма да е нужно да носим смартфоните за да гледаме порното с айшето от другият клас
5
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герберастите дали са наясно че от толкова експерименти образователната система съвсем се скапа? Не е доказано че електронният формат на обучение е равнопоставен с традиционният камо ли да има някакви преимущества, спорно е дали изобщо е екологично предвид че елементите в повечето електронни устройства са половината менделеева таблица и за производството им половин Китай вече си е отровил околната среда.
4
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И така докато завършат училище повече от 50% от децата ще носят цайси, обаче пък докторите ще имат повече работа. Един вид помощ за лекарското съсловие.
3
8
 
44
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
Този начин за промиване на мозъци е като бумеранг - ще ви лъснат /в името на добрия тон/ несъответствията между твърдяно и направено. Колкото и да ви се иска да дресирате дечурлигата от най-млада възраст.
2
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от глупости вече
1
12
 
50
 
! Отговори
Слави Бинев преди 9 години
По един безплатен таблет за всичкото ***, а българските деца да се оправят! КАЗАХ!