2,1 млрд. лв. ще насърчават заетостта до 2020 г.

Това не е средство за растеж, а инструмент, припомни Калфин
9 дек 2014 15:32,
0
2,1 млрд. лв. ще насърчават заетостта до 2020 г.
Снимка: архив Булфото

В следващите седем години България ще получи 2,136 млрд. лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", с които ще бъдат подпомогнати над 760 хил. души, или 10% от населението. Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред журналисти, представяйки първите две одобрени от ЕК за страната ни оперативни програми за следващия програмен период. 

Средствата са повече от предходния програмен период, като значително увеличение има при бюджета за заетост и социално включване, допълни още Калфин.

Министърът обясни, че за целия седемгодишен период тези хора ще могат да намерят работа или да се включат в обучение, като средно на човек се падат по 3 хил. лева.

Вицепремиерът се ангажира, че при разходването на средствата от програмата ще се търси преди всичко ефективност и постигане на резултати в посока създаване на трайна заетост и устойчиви работни места на пазара на труда. Калфин посочи, че ресурсите ще се насочат активно към насърчаване на младежката заетост и трайно безработните.

Друг ангажимент на социалния министър ще бъде да не се създава зависимост на бенефициентите от социалното подпомагане, а устройването им на пазара на труда чрез преминаване на обучения и квалификация. Насърчаването на социалното предприемачество също ще бъде застъпено чрез ресурса на програмата, което е нещо ново, отбеляза министърът.

Изпълнението на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се очаква да започне още от януари 2015 година, каза Калфин. Според правилата на ЕК след одобрение се отпуска авансово плащане в рамките на 1% от стойността на целия бюджет на програмата, което веднага ще бъде насочено към квалификация и заетост на безработни младежи. Вицепремиерът обаче напомни, че на социалните програми трябва да се гледа като на инструмент за раздвижване на пазара на труда и на икономиката, а не като на средство за растеж.

Трите акцента в стратегията на програмата са – по-висока и качествена заетост, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване и модернизиране на публичните политики.

За заетост рамката предвижда 1,226 милиарда лева, а за социално включване – 658 милиона лева. Останалите пера са – 87 милиона лева за техническа помощ, 86 милиона лева за институционален капацитет, 39 милиона за транснационално сътрудничество.

Сред приоритетите са осигуряване на достъп до заетост на безработни или икономически неактивни лица, насърчаване на младежката заетост, подкрепа за старт на собствен бизнес, въвеждане на гъвкави форми на заетост.

За Оперативната програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, която също вече е одобрена, Калфин каза, че средствата ще бъдат не само за раздаване на пакети с храни, но и за развиване на обществените трапезарии. Идеята е те да станат целогодишни и да се разшири обхватът на хората, които се възползват от тях.

Програмата е с общ бюджет от 241 милиона лева за целия период. 85% от бюджета идва по линия на Европейския социален фонд, а останалото е национално съфинансиране.

Целевите групи са лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление. От обществените трапезарии ще се възползват лица и семейства, обект на месечно подпомагане, неосигурени самотни родители, самотно живеещи лица, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари