Борисов търси решение за 190 хил. мини от завода в Горни Лом

"Забраняваме и не се занимаваме повече с черни забрадки"
78
Борисов търси решение за 190 хил. мини от завода в Горни Лом
Снимка: БТА

Кабинетът търси решение на проблема с боеприпасите, останали след взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом, при който на 1 октомври загинаха 15 души.

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов запознава министрите с писмо от главния прокурор във връзка с проверка в предприятието. В момента в склада му се намират 190 614 неутилизирани противопехотни мини, става ясно от стенограмата на заседанието.

„Ние в България сме били отличници. Първи сме утилизирали всичко. Обаче сега гърците като ни ги прехвърлят през тази частна фирма, изведнъж ние се оказваме сега със 190 хиляди и кусур мини и то забранени от конвенцията“, разяснява Борисов.

Той посочва, че обектът се охранява, но кабинетът е поставен пред проблем и настоява „частникът да поеме разходите, защото ние сега трябва от този тънък бюджет да търсим пари“.

МВР шефът Веселин Вучков обяснява ситуацията така: „Ако с язовири и други водни опасности става дума за цъкащи бомби в преносен смисъл на думата, тук става дума за цъкащи бомби в прекия смисъл на думата“.

Той допълва, че в писмото на главния прокурор се намеква, че е възможно една от причините за експлозията в завода в Горни Лом да е самовзривяване.

Собственикът Митков по думите на вътрешния министър изразил готовност да няма претенции към държавата само и само да се отърве по някакъв начин от тези 190 хиляди мини.

Вучков посочва два варианта. Единият е да бъдат унищожени чрез взривяване на военни полигони, но според МО това е много скъпо и технологично опасно.

„Вторият вариант е да си утилизираме на площадки или на заводи, които са собственост на Министерство на отбраната или други подходящи заводи. Затова аз мисля, че правенето от страна на Министерство на отбраната на един подробен график как това може да стане през следващата календарна година, като паралелно с това пазим от страна на полицията тези складове, донякъде ще реши проблема“, смята той.

Вучков изразява мнение, че държавата трябва да монополизира обезвреждането на боеприпасите, които произвежда Българската армия и да бъде забранен вносът на чужди боеприпаси за утилизация, „за да не се превръщаме в кошче за оръжейни отпадъци“.

Финансовият министър Владислав Горанов пък иска собственикът, след като вече няма лиценз, да сключи договор за утилизация и да я плати.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е категоричен, че е невъзможно мините да бъдат сложени в складове на МО, защото в тях има други боеприпаси и „белята може да стане още по-голяма“.

Ненчев заявява, че след проучване на технологията и подготовка на хората, утилизация може да извърши дружеството в Костенец, като максимумът е 220 бройки на ден. Министърът добавя, че ако мините бъдат унищожени, може да има екологични последствия.

"А и екоорганизациите веднага ще наскачат като започнем да ги взривяваме. Така че ние сега се занимаваме с белята на други хора", допълва премиерът Борисов.

Военният министър казва още, че поделенията са "задръстени" с такива взривни вещества, купени от частни фирми преди много години, които не идват да си ги прибират. По думите му в най-скоро време трябва да бъде намерен начин складовете и поделенията да се освободят от тях.

Борисов заръчва на министрите да се проверят договорите и „как и по какъв начин бихме могли да си вземем парите“, и иска предложение за решение до другата сряда.

„Забраняваме, вкарваме в парламента, ратифицираме и не се занимаваме повече с черни забрадки. Всяка година гинат хора, този път 15. Ами тези 190 хиляди! Ако и те бяха гръмнали, то ще отиде сигурно до Видин взривната вълна! Това са 76 тона взрив стоят и с пълно безхаберие. Чувате тук министърът какво ви говори: 10 години седят, някой изкупил мини или боеприпаси и седят по складовете, не отива да си ги взима. Откъде накъде? И ние плащаме. Подгответе решение“, разпорежда премиерът.

Борисов поставя задача, ако се избере вариантът монопол на държавата, да стане ясно колко ще струва такъв център за утилизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Пак преди 9 години
Отново Бойко е виновен, щом уста отвори, каквото и да изговори някой хора са неудовлетворени Тук е пълно с *** червени и платени. Който не му е по угодата има Терминал и много работа по света. Не си губете времето със писане, а тръгнете по света и работете. Вижте как се работи. Тогава имайте претенции . Защото сигурно, ако сте на мястото на Бойко няма да сте по-добри. 25 години видяхме колко упрвляващи какво свършиха.
58
0
 
2
 
! Отговори
жалко и смешно преди 9 години
Премиерът запознава министрите с наличието на мини в горни Лом....Или премиерът няма какво да прави по цял ден, или ресорните министри не знаят на кой свят са!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Reshenieto i nay-adekvatnoto,evtino i celesaobrazno unishtozhenie na boepripasite e: " himichesko"
56
1
 
3
 
! Отговори
Просто е ,бе Боко... преди 9 години
СКЛАДИРАЙ ГИ НА ***-20...И ИМ НАЕМИ ОХРАНА ОТ АТАКА!Само тогава нема да има черни забрадки в България ---а кръшни хора!!!!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора има ли у Европата толкоз неграмотен премиер? Май нема.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе, народе, тоз дойде да спасява. Не разбрахте ли, той ще спаси себе си и парите които окраде. Тези които гласуваха за този умник да знаят, тъпотата им ще има социални измерения които те ще плащат също.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиква,раздай ги на протестиращите.те знаят какво да правят с тях.
52
9
 
8
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Само смело и с Бога напред бате Бойко! Народа те обича и е с тебе!
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко,мама!Нали частника беше добрия и ефективен стопанин?Защо така плюеш върху най-важното при демокрацията- предприемчивия предприемач?Организирани приватизации,фалиране на банки,бедствия и наводнения,катастрофи!За 25 години престъпниците-ликвидатори- във всички клонове на властта-законодателна,изпълнителна,правосъдна,информационна намалихте българския народ от 9 на 6 млн !Но...както при Хитлер-ще дойде Видов ден! contrpost/2014/12/10/izmenenie-pozitsii-ssha-po-ukraine-ili-katanie-na-lyzhah-v-vermonte/
50
3
 
9
 
! Отговори
БАЙ РИСТУ. преди 9 години
ЕЛЕМЕНТАРНО БОКСЪН,- МИНИРАШ ПАРЛАМЕНТО И МИН.СЪВЕТА И Б У М.
49
2
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
slojna tema
48
11
 
7
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Другарю червен *** , чаках да се обадиш когато Станишев , Орешарски и Местан изтеглиха 5 милиарда заем и го откраднаха . Е дадоха по 4.50 лв. повишение на пенсиите на месец или 15 стотинки на ден , но някак си го прежалиха . Сега Борисов защо да се прави на финансов идеалист , ако съм аз ще тегля всеки месец по няколко милиарда , и после нека БСП-ДПС да управляват
47
5
 
18
 
! Отговори
Бонго преди 9 години
...Такъв номер на цирк ,,ГЕРБ,, сме го гледали вече! Грижел се за човека!!!!!!!Замразени и заплати , майчинство,пенсии, намаление за здравеопазване, образование , култура ,армия. Е..е..,за социялната помощ ,тоест за ***- поовече . Моооже!Така че, попе ,,НЕ ЛЪЖИ ,, У пъклото, у катрано, ке гораш . Не лаажи!
46
8
 
12
 
! Отговори
недоумяващ преди 9 години
До свещеникзащо му са тези кратуни окло него на снимката, след като той решава всичко евалла голям умник, давайте да го изберем пожизнено и всичко ще е о кей.
45
5
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Па ние сме си от там!Попе, няма да правиш разлика, това и онова. Давай ги всичките подред, че ти оскубвам брадата!
44
4
 
10
 
! Отговори
GFR преди 9 години
190 000 МИНИ НА 6 МЛН !ТОВА ПРАИ ПОЛЕТ ДО МИЛКИ УЕИС !ШЕИ ЛЕТИМЕ ДО МЛЕЧНИО *** !
43
18
 
8
 
! Отговори
свещеник преди 9 години
За сетен пън се вижда, че Борисов е истински държавник . При БКП-БСП-ДПС-Атака ДС-КГБ живота на българина нямаше никакво значение . Станишев, Орешарски , Местан ,Доган и т.н. си прибраха милионите , а народа гине . Това с божията помощ вече свърши. Анатема на предното правителство .
42
3
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тия ако барнат мините, щу свидетел ще хвръкне, пфу!
41
3
 
10
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Военният министър казва още, че поделенията са "задръстени" !ГЕНИЯ НЕ ПРОШТАВА !
40
5
 
15
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ПОЖАРНИКАР УТИЛИЗАТОР НА МИНИ СТАА ПРЕМИЕР ЗА ШЕСНАИСТИ *** !