Държавата ще стовари върху всеки около 8000 лева задължения

Плащаме средно по 4579 лева под формата на данъци, такси, глоби и лихви
113
Държавата ще стовари върху всеки около 8000 лева задължения
Снимка: Булфото, архив

През 2015 г. държавата ще стовари върху всеки българин около 8000 лева задължения, акцентира "Сега". Това изчисли Институтът за пазарна икономика в анализ на бюджета за догодина, който вече бе приет в парламента на първо четене.

През идните 12 месеца правителството ще вземе от всеки данъкоплатец средно по 4579 лева под формата на данъци, такси, глоби и лихви, за да подсигури разноските на хазната.

А освен това в края на 2015 г. всеки от нас ще носи на плещите си и 3418 лева държавен дълг, който ще трябва да се погасява през следващи години. Бюджетът ще похарчи през 2015 г.за лихви по държавните заеми повече, отколкото за наука, култура и спорт, взети заедно.

"Четири стъпки за по-добри държавни финанси", очертава в "Труд" икономистът Петър Ганев, Институт за пазарна икономика. Той посочва, че в правителствения бюджет за 2015 г. има хронични дефицити и нарушаване на правилата, заложени в Закона за публичните финанси. Бюджет 2015 е бюджет на стагнацията.

Алтернативата, която предлагат от ИПИ, е: На първо място това е фискалната стабилност. Догодина дефицитът трябва да е под 2%.

Вторият фокус е върху растежа и инвестициите. Тук мерките трябва да бъдат не толкова в разходните политики, а по-скоро в посока децентрализация. На трето място - финансирането на здравеопазването е възможно да бъде променено, без да води до дългосрочни фискални проблеми.

Въпросът е дали средствата, които постъпват в системата, ще преминават през монолитната здравна каса, или този модел ще бъде разбит. И четвърто, най-голямото предизвикателство сега е, че не се създават нови работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
33
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗА КАКВА ИКОНОМИКА СТАВА ВЪПРОС? ТА НАЛИ ЗАТУЙ НИ НАТИКАХА В ЕС ЗА ДА НИ ВЗЕМАТ ПАЗАРИТЕ И ДА УНИЩОЖАТ ИКОНОМИКАТА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. И ДА ИМА ПРОИЗВОДСТВО КЪДЕ НИ СА ПАЗАРИТЕ ДА ГО ИЗНАСЯМЕ ТА ДА ПЕЧЕЛИМ. НАПРАВО СМЕШНА РАБОТА. КОГО ЗАБЛУЖДАВАТ ТИЯ ОТГОРЕ?????
24
0
 
23
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
От години не съм в България , но всеки път като си ида отпуска и посетя НАП , все дължа нещо . Напоследък ми търсят едни пари за здравни, били ми загубили декларацията, че не живея в родината, смях .
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам страната, мразя държавата.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха честито и наздраве!Да е жив и здрав другаря Борисов и да продължава все така.8000 догодина все ще ги изкараме, може и повечко ако трябва!
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега като се вземат заеми за оборудване на армията съгласно изискванията на НАТО, защото нашите зомбита не отказват на големия брат - положението ще стане още по-тежко.
20
1
 
20
 
! Отговори
Екстраполация преди 9 години
Това , на математически език , представлява интерполация.Ако конструираният числов образ се доразработи с екстраполация .Понеже неможе да е от всеки , а само от работещите , трябва да умножим по три.Тъй като икономиката е 50% сива и черна, трябва и този резултат да се удвои .Така че , не са 8 000 , а са най малко 50000 .Весела наука е математиката , особено когато се прилага от икономисти ***, при които мисленето в една посока е икономисано , а в друга силно развинтено.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диктаторите казват ще правиш така и така демократите казват няма да правиш това и това къде е разликата ?
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ТАКА ЛИ СЕ ПЪЛНИ ХАЗНА БЕ СЕЛЯНЧЕТА? ДА КРАДНЕШ ОТ НАРОДА ЗА ДА ИМА ЗА ЛЕЖАЧИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА. А ПА ТО ЕДИН НАРОД!!!! ДА СИ ГО КАЧИШ НА ДЕДОВИЯ ДА НЕ ОДИ ПЕША. ТОВА АКО Е НАРОД АЗ СЪМ ТРАМВАЙ. ПО СКОРО Е ПЛЕМЕ КОЕТО Е УО. НО ИНАЧЕ Е С ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ И ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ МУ Е СР.Л В ГАЩИТЕ. 25 ГОДИНИ ГО ОНОДВАТ НА ЗАДНА СКОРОСТ И ТАКА Е СВИКНАЛО ПЛЕМЕТО СЪС КВАДРАТНИЯТ ЧЕ ЩОМ МУ ГО ИЗВАДЯТ ПОЧВАТ ДА РЕВАТ КАТО ВДОВИЦИ. НЕ ПО 8 ПО 88 ДА ВИ ГИ НАБИЯТ. КАКВОТО ПЛЕМЕТО ТАКИВА И ВОЖДОВЕТЕ.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ще е защото другарите от БКП като откраднаха парите и почнаха да строят капитализъм вложиха парите в празни хотели по курортите , и не направиха нито един работещ завод .Защото просто не им се занимава с толкова сложен бизнес,тъй като са елементарни хора
16
1
 
20
 
! Отговори
SPOOF преди 9 години
колкото по-малко се дава на тая ГРОБНИЦА която наричаме държава - толкова по-добре...Стига сме ги хранили тия дупетати - кога ще почнем да ги мятаме по казаните като в Украйна бе овцеееееееееееееееееееееееееее
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вжемай монетите и да ходим на едноръките бандити да ги умножим.
14
3
 
18
 
! Отговори
Честито на всички ! преди 9 години
На следващите избори през месец март 2015 г. отново гласувайте за Будьо, за РъБъ, ПъФъ и АБъВъ.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става само с данъци и глоби , трябва и акъл
12
6
 
23
 
! Отговори
ГЕРБ гробокопачът преди 9 години
Пишете по-точно: Правителството наГЕРБ и Реформаторите плюс АБВ задължиха всеки Българин с 8 хиляди лева да плащат неговата некомпетентност, а дори по-точно казано - некадърност.Кога най-после, ще се разбере, че ГЕРБ е гробокопачът на държавата. Трябва да си с много дървена чутура, за да продължаваш да гласуваш за тях. А и за Реформаторите.
11
1
 
39
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Всъщност не са 8000, понеже трябва да се сметнат само работещите хора, които изкарват парите, май сметката идва към 20 000 на калпак. Отнесено към средната работна заплата се оказва, че работя повече за държавата, отколкото за себе си, а насреща получавам едно голямо нищо!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукойл никакви данъци не плаща,безбандеролни цигари,безакцизен алкохол,корупция навсякъде, опряха до всеки българин да искат повече данъци
9
1
 
26
 
! Отговори
Тамплиер преди 9 години
Да,върху всеки,но не и върху "ИТАЛИАНЦИТЕ",нали!?!?И вода няма да плащат,и ще ги лекуваме безплатно,а сега ще направим още една полиция-"Охрана на лекарски екипи в махалите"!!!Че са много темпераментни!!Ах,гадини мръснииии.......
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и държавата да разчита на глоби да пълни хазната.Ами направете работещи заводи с конкурентна продукция и разчитайте на тях беолигофренясали управляващи
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE 8000,A 12000LV. ,ZASHTOTO TURZI I ZIGANI NE PLASHTAT,A SAMO KRADAT,ABALGARITE ZA NAGRADA IM RAZDAVAT I POMOSHTI.
6
1
 
35
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
И къде потъват тези пари? Много ми е интересно, защото реално нищо не се прави, а само се затъва в задължения. 8000лв - това е непосилна сума!