ДКЕВР представи забележки по промените в Закона за енергетиката

Енергийната комисията в НС прие на първо четене поправките в него
11 дек 2014 16:44,
1
ДКЕВР представи забележки по промените в Закона за енергетиката
Снимка: Reuters, архив

Новите промени в Закона за енергетиката бяха подкрепени по принцип от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но с известни опасения. Все пак Комисията по енергетика в НС прие на първо четене промените с 10 гласа "за" и четирима въздържали се.

Текстовете, предложени още от служебния кабинет на Георги Близнашки, имат три основни цели, като една от тях е промяна в начина за избор на членове на ДКЕВР, което вече ще става от парламента, а няма да е с назначение от Министерския съвет, както е досега. Проектът цели и осветляване на начина, по който се взимат решенията в комисията, и разделянето й на два състава - за енергетика и за водния сектор.

Още по темата
Председателят на регулатора Светла Тодорова посочи в своето изказване пред депутатите, че текстовете изискват всички заседания да бъдат открити, но има заседания, които не могат да бъдат такива. Тя обясни, че жалбите, които са около 8 хил. годишно, например се разглеждат на закрито заседание. Закрита е срещата на членовете на комисията и при вземане на решения за вътрешните правила на дейността й.

Тодорова посочи още и че промените в закона предвиждат два състава на ДКЕВР - за енергетика и водния сектор, но председателят остава един и той трябва да присъства на всички заседания, което е трудно от гледна точка на времето. Това няма да доведе до по-ефективна работа на регулатора, смята още Тодорова.

Тя посочи още, че няма промяна във финансирането. "Един от показателите за независимост е действително независимо финансиране", допълни тя.

От "БСП-Лява България" пък предложиха отлагане на проекта, защото освен посочените от Тодорова забележки, има и други слабости. Една от тях е отпадането на изискването един от членовете задължително да е юрист и един икономист. Червеният депутат Таско Ерменков обясни, че безусловно е само избирането на членовете на Комисията от Народното събрание, но и то подлежи на допълнителни изяснявания.

Той припомни, че в предишния парламент е било предложено съставяне на Обществен съвет към ДКЕВР, който да има отлагателно вето върху решенията на регулатора. Това също подобрява прозрачността на работата на Комисията. Предложението на Ерменков не беше прието от депутатите в енергийната комисия, като в негова подкрепа гласуваха само от БСП и Атака.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт също има притеснения относно законопроекта, но допълни, че е против отлагането му, защото е необходимо бързото разделяне на два състава на комисията.

Рамадан Аталай от ДПС припомни притесненията на обществото при определяне на цената на електричеството и препоръча промените да бъдат такива, че вече да няма съмнения, че цените са реални. Той изказа съмнения, че този закон няма да премахне опасенията на обществото за дейността на енергийния регулатор, но пък препоръча приемането на текстовете като "една първа крачка" за решаване на проблема. Обществото трябва да бъде един от участниците в процеса по връщане на доверието, допълни Аталай.

Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че е важно какъв е административният капацитет на ДКЕВР и спокойствието тя да работи. Дотогава винаги ще има съмнения по отношение на решенията на регулатора.

От „Атака“ също посочиха, че законопроектът е слаб. Не трябва да се губи времето в пленарната зала с "това недоносче", категорична беше Магдалена Ташева.

Отхвърлянето на проекта ще доведе до забавяне на промените с месеци заради предстоящите празници, посочи председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Според него една от най-важните промени в проекта е изборът на членове на ДКЕВР от Народното събрание.

Драгомир Стойнев от БСП обаче контрира, че липсва яснота по концепцията - колко ще са членовете, колко ще са съставите и т.н.

Повечето забележки на ДКЕВР относно промените в закона бяха подкрепени от депутатите в енергийната комисия. Текстовете ще бъдат прецизирани между първо и второ четене на законопроекта, обещаха още те.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари