Границата на компромис във властта е съдебната реформа

Преглед на по-интересното от печата за днес, 11 декември
11 дек 2014 07:00, Анисия Иванова
40
Границата на компромис във властта е съдебната реформа
Снимка БТА

"Границата на компромис във властта е съдебната реформа", пише в свое заглавие в "Труд". В интервю за изданието  Радан Кънев, лидер на ДСБ, заявява, че вижда готовност в Министерския съвет и стратегията за реформа да бъде приета в близките дни. "Смятам, че в парламента можем да намерим време за еднодневни дебати и да успеем с приемането й. Това ще скрепи и мнозинството, което да направи законовите промени", коментира Кънев. Той е категоричен, че границата на търпимост на обществото към съдебната система е отдавна премината и затова е важно да има политическо мнозинство, което да направи реформите.

Съмненията за манипулиране на случайното разпределение на делата и злоупотребите на магистрати от Софийския градски съд /СГС/ предизвикаха безпрецедентен бунт в институцията, отразява на първа страница "Сега". Новината е водеща и за "Дума". 15 съдии поискаха оставката на председателя му Владимира Янева и на двама от четиримата й заместници, които се занимават със случайното разпределение - Петя Крънчева и Богдана Желявска. Бунтарите искат оттеглянето на трите, тъй като нямат доверие в действията им и смятат, че авторитетът на СГС ще се срине напълно. Те настояват Висшият съдебен съвет да направи задълбочена проверка на управлението на съда.

На вътрешна страница "Сега" помества и коментари по темата. Наказателният съдия Андрей Ангелов и колегата му от Гражданското отделение на Софийския градски съд Красимир Мазгалов отбелязват: "Не бихме характеризирали положението в съда като "отчайващо", тъй като това би означавало веднага да си зададем най-малко още два въпроса - защо сме допуснали да се стигне до това положение и защо все още работим като съдии. По-скоро отчитаме факта, че общественото доверие в съда и съдебната система като цяло никога не е било толкова ниско, а в същото време ние също сме част от това общество. Като работещи в СГС, който най-често се свързва напоследък със съмнения за корупция и недобри практики, особено относно разпределението на делата на случаен принцип, намираме за необходимо не само да не участваме по никакъв начин в каквато и да било подобна "дейност", но и публично да заявим, че като съвестно и законосъобразно изпълняващи задълженията си смятаме за нетърпимо да бъдем свързвани с такива порочни практики. Затова и апелираме за извършване на проверка, която да ликвидира наличието на възможност за злоупотреби. Случаят с колегата ни съдия Ченалова е поредна илюстрация за това, че опасението за възможна манипулация при разпределението на делата не само не е разсеяно, но и се задълбочава, защото при нито един от предходните случаи, при които се появиха такива съмнения, не беше изяснен."

Сестра на агрочиновничка е поискала европари за яхта, джип 4х4, лодка и мултифункционално ремарке с един проект от Програмата за развитие на селските райони, анонсира "Труд". Финансирането е отказано, след като това лято Брюксел наложи забрана за подобни субсидии на България. Мегапроектът е подаден през 2013 г. от ЕТ "Гергана Савова - 7", е видно от справка на Държавен фонд "Земеделие". Той включва закупуване на яхта "Tempest 770 WORK" с цена 95 810 лв., моторна лодка за организиране на туристически турове - CAP 28 за 262 000 лв. плюс мултифункционално ремарке към нея за 20 000 лв. В проекта е включено и закупуване на високопроходим автомобил 4х4, BMW X5 с цена 150 000 лв., пише още изданието.

Издирването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов продължава. "Интерпол" се включи в разплитането на мистерията на "Петко Сертов", МВР пък ще търси изчезналия бивш шеф на ДАНС с хеликоптер, пише "Стандарт". "Още във вторник бях готов да тръгнем и облитаме район, където имаме информация, че може да се намира. Но метеорологичните условия не позволяваха.". Това заяви в сряда главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той не уточни къде би могъл да се намира бившият разузнавач номер 1, като каза само, че районът е в Южна България. Изчезналият бивш шеф на ДАНС Петко Сертов е бил консултант на фирма "Обединени енергийни търговци". Това съобщава пред "24 часа" Ангел Божилов, управител на един от собствениците на компанията. Тя се занимава с търговия с ток, офисът й е в столичния квартал "Бояна". Сертов бил назначен малко след като бил освободен от ДАНС. Работел срещу граждански договор срещу 3000 лева месечно възнаграждение. Божилов уточнява, че използвали Сертов като юрист във връзка със защита на патенти на фирмата.

Според челото на "Монитор" 246 деца са били отвлечени от единия си родител зад граница, а държавата ни е била сезирана да се включи в процеса по установяване на хлапето. Цифрата е за период от 6 години н от 2008 година насам, и включва както молби за помощ от България, така и от чужда страна, която търси свое хлапе у нас. Всички тези искания за съдействие са подавани в Министерството на правосъдието /МП/, което е компетентно да се занимае с тях. За статистиката алармира Елина Георгиева, началник-отдел "Международна правна закрила на детето" във
ведомството, уточнява изданието.

"Труд" извежда друг акцент от статистиката: 1700 семейства от различни краища на света чакат за осиновяване на български деца. "Най-много чакащи семейства има от Италия, Франция, САЩ, Германия и Холандия. Осиновеното дете има право да влезе и пребивава дългосрочно в държавата, където са родителите, и да се ползва от всички права за закрила там", обяснява Милена Първанова, директор на дирекция "Международна правна закрила на детето" в МП.

Настигнахме скандинавците по деца, родени без брак. Това допълва в интервю за "Монитор" Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт. Статистиката показва, че извънбрачната раждаемост е изключително висока - през 2013 г. е 59,2 процента от всички раждания, но има и тенденция бащите да припознават децата си. "Децата се раждат извън официалния брак, но си имат бащи. Те не са незаконни, както се третираха в миналото. И, разбира се, има групи от населението, които традиционно не считат брака за необходим. Те често имат и законови проблеми, тъй като едно раждане под 16 - 13 години е свързано с много проблеми. Броят на съжителствата без брак между преброяванията е 157 000 през 2001 г., а през 2011-а вече е 290 хиляди. Това е за сметка на населението, което е в официален брак, а то намалява с 19 на сто. В сравнение с 1995 г. делът на извънбрачните раждания нараства от 25,8 процента на 59,2 на сто. Това означава, че близо 60 процента от децата се раждат от родители, които не са сключили брак. По този показател ние сме в групата на скандинавските страни", разяснява Цветарски.

2015 г.: София със завод за боклук и метро от гарата до летището. Тази визия за столицата очертава в интервю за "24 часа" столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Вярвам, че догодина ще започнем и третата метролиния, която ще се финансира с европейски средства. Планираме завършване на 5 детски градини и започване на още 8. Тази година построихме 19! Обхванахме 5 и 6-годишните и се надявам да напреднем чувствително с местата за деца от 3 до 5 г. Продължава мащабният ремонт на парка на НДК, ще се работи в Западния и Северния парк. Всичко това е възможно заради строгата финансова дисциплина, която наложихме. Не променяме местните данъци и такси, но увеличаваме събираемостта и привличаме европейски средства", посочва Фандъкова.

Данъкоплатците за поредна година ще дадат стотици милиони субсидия на жп сектора, но според министъра на транспорта Ивайло Московски и това не е достатъчно, коментира под глава "Капитал Daily". Министърът предупреди, че ако догодина железницата не получи 40 млн. лв. над заложените 472 млн. лв., ще съкращава влакове и служители. Сметките му показват, че ще трябва да се спрат 200 - 220 влака и освободят 1500 - 2000 служители. За 2015 г. субсидията всъщност не е свита, просто е преразпределена. Московски обясни, че 40 млн. лв. от парите, с които разполагаше досега пътническото поделение за компенсиране на социалните пътувания, ще отидат за погасяване на задълженията към кредиторите. За реформи не се говори, а дружеството продължава да трупа загуби.

Над шест милиона лева за различни каузи са дарили българите от началото на годината, като около половината от тази сума е била предназначена за пострадалите от наводненията, пише на първа страница "Телеграф". По сметките на двете основни организации, провеждащи благотворителни кампании у нас - Червения кръст и Българския дарителски форум, са събрани 3 679 459 лв. Отделно сме дарили 2 163 004 лева в инициативата "Българската коледа". Освен пари стотици българи са дарили и дрехи, храни и други стоки за хора в нужда.

Хапчетата за грип и болки няма да поскъпнат от 1 януари, прогнозира на първа страница "Стандарт". Цените на витамините и най-масовите лекарства, които се продават без рецепта, остават във фризера и през 2015 г. Това предвижда наредба за стойността на медикаментите, изготвена от ведомственото министерство на здравния министър Петър Москов. Така скокът на илачите, който се очакваше от Нова година, се отлага.

"Да не се правим на щрауси за шистовия газ", призовава от страниците на „Преса" Делян Добрев, депутат от ГЕРБ. Той подчертава, че България е единствената държава в света, която е наложила мораториум върху проучването за шистов газ. "Вече е факт, че добивът на газ от шисти предизвика революция в цената на газа в САЩ. Суровината падна до около 70 долара. Това е 5,5 пъти по-ниска цена от тази, която България плаща за руски газ - около 400 долара. В САЩ има над 200 000 производствени сондажи за газ от шисти. Не съм чул да са се изтровили, пък и там има природа", аргументира се Добрев. Той смята, че България би спечелила и от реализирането на "Южния газов коридор", който трябва да доставя газ от Каспийско море. Според Добрев проектът за нас е по-важен от "Южен поток", защото ще даде алтернатива и ще осигури конкуренция на газовия пазар.

В продължение на темата за газа "Стандарт" публикува блиц интервю с енергийния експерт Атанас Тасев и председателя на Балканската и черноморска петролна асоциация Валентин Кънев. Докато Тасев смята, че "Южен поток" си остава стратегически проект, Кънев е на мнение, че "Южния газов коридор" ще донесе реална диверсификация. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Naistina tova e reshenieto.Reforma v Sadebnata sistema i sluzhbite na DANS
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошата новина е, че Сретан нема да идва. Боката му пращал парички 4пъти да се откупва и тоз ги е взел. И сега чакаме онзи изотгоре да дръпне шалтера на Боката да въздъхне един смазан народ.
29
4
 
3
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ДРУГАРИ ГРАЖДАНИ И ВИЕ СЕЛЕНИ !ИМАТЕ БОРИСОФ !НАЧИ ИМАТЕ СИЧКО !ШО РЕВЕТЕ !МАРШИРУВАИТЕ ПО УЛИЦИТЕ С НЕГУВИ ПОТРЕТИ И ПЕИТЕ ХИМНИ ЗА БАЦЕ !ПАЛЕТЕ СВЕШТИ ЗА НЕГУВО ЗДРАВИЕ И ГЛЕИТЕ А НЕ СЕ САМОЗАПАЛИТЕ !ПОСЛЕ СЕ ПРИБИРАТЕ ШТАСЛИВИ И ГО ГЛЕИТЕ ПО ТАЛИВИЗОРА !ПОСЛИ МОЛИТВА ЗА БАЦЕ И У ЛЕГЛОТО ДА ПРАИТЕ БАЦЕТА !
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До13Българоубийците са в КРЕМЪЛ, младежо !
27
2
 
4
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БАНКЯ ИЛЯДОЛЕТЕН РАИХ !
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам за България е Бацето. Но слушка ЕС и Ващингтон и знаят, че е крадлив, *** и бандюга в близкото минало. Но търпят щото е послушко за сметка на ограбения от него народец. И плаща Бацето за протести, на протестъри за да седне на топло местенце и да лапка ли лапка барабар със старите си авери. Какъв *** трябва да си да вярваш, че този примитив, неграмотен и умрел от страх ще помисли за теб народе? Този си е жива национална катастрофа. Когато тя се усети с цялата си ужасност той ще е избегал
25
1
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
От 1969г,., когато са открити нашите находища на нефт и газ, Русия прави всичко за да попречи да ги използваме, 1969г, просто строиха бай Тошо и той слушка, а сега като някой направи опит, му спретват стачки демонстрации, юрва се цялата 5-та колона и попържа във всички посоки !Волен, Долен,Гоце, Боце, Пеков, Миков, Дългият инкасатор и т.н.
24
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Като "воденичен камък" дърпащ към дъното държавата е съдебната с-***. Както се казва "Там е заровено кучето!"
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До при почти....25КРЕЩЯЩИ ЛЪЖИ ГОВОРИТЕ, Г-НЕ, тък;о, липсата на нормално работеща съдебна система, пречи на икономическото развитиена държавата и съответните инвестиции, работни места и благоденствие !Никой не създава предприятия в мошеннически държави, където могат да му откраднат бизнеса , да го рекетират, да го тормозят административни въшки, а като се обърне към съда, да налита на съдебната мафия !
22
3
 
4
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ИДЕ КОЛЕДА ДЕДО БУДА !А КАКТУ ЗНАЕТЕ БАНКЯ ТРАБОПРОВОД БУДА ГАЗ Е ИДЕЯ НА БАЦЕ !БОРИСОФ ЗА КОЛЕДА ШЕ ПУУЛНИ ТРАБИТЕ ДИРЕТА ОТ СПАЛНЯТА !БОРИСОФГАЗ Е РЕШЕНИЕТО НА ВАШТЕ ПРУБЛЕМИ !КРАИ С *** !
21
3
 
5
 
! Отговори
! преди 9 години
Ахахаха,върнаха се към шистовия газ! Ама то беше ясно бе!!!Веднага след като прочетох за спирането на ЮП го написах в една от статиите тук и ме засипаха от минуси....
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РЕФОРМАТОРИТЕ СА ВСЕ ПО-НЕПОПУЛЯРНИ.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24Който иска да продава , си строи магазин, ТЕБ ВИКАХА ЛИ ТЕ ДА УЧАСТВАШ В СРОЕЖА НА "МЕТРО" , или НА "БИЛА" ?
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 13"Започнало се със стачките..."Винаги, когато в България има опит да се оправят нещата , Руските ментори дръпват кантърмите и куклите от 5-тата колона заиграват !
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАЦЕ, КО РЕЧИ? РУСНАЦИТЕ ДА ТИ ПОСТРОЯТ ТРЪБАТА ДО ВАРНА, ИЗРАЕЛЦИТЕ ДА ТИ ПОСТРОЯТ ТЕРМИНАЛ В ГЪРЦИЯ. ЕК ДА ТИ ПОСТРОИ ХЪБА И ТРЪБАТА В БЪЛГАРИЯ А ТИ САМО ДА РАЗПРЕДЕЛЯШ? ЕЕЕЕЕ, ТАРИКАТСКА РАБОТА БЕЕЕ
16
2
 
5
 
! Отговори
при почти.... преди 9 години
... половин милион безработни и при икономика в трайна рецесия, баламосват хората с глупости за някакви си съдебни, лобиистки реформи, които да осигурят безгрижен живот на адвокатчетата, които ги правят. за истинките проблеми - рекордната безработица и рецесиралата икономика, оставени от Борисов след март 2013 година - нито дума! Или само нещо малко по периферията, колкото да не е без хич. Срамота!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поправка: Става въпрос за 2013г., извинете !
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да не се правим на щрауси за шистовия газ", призовава от страниците на Преса" Делян Добрев, депутат от ГЕРБ.ДА СЕ НАПРАВИМ НА ЩРАУСИ ЗА ВОДАТА НЕ ПРИЗОВА ЛИ?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевТъппа мутро, Василев-а, всичко което изреждаш е вярно, но до на обратно на твърденията, ти:Истинската заплаха за суверенитета на България е руската имперска политика. От 1969г. Русия прави всичко за да не добиваме собствен конвенционнален газ. 1913г., след издаването на постановление за разработка на нашите находища на газ,Русия активира, петата колона и с помощта на глупаците свали правителството, сега отново се стяга. ХОРА< БДЕТЕ, НЕ БЪДЕТЕ *** !
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските ***, спретнати и подредени , вече се редят да провокират смяна на властта, за да запазят престъпните съдии и прокурори, подпомагани от ДПС, главаен радетел за руските имперски интереси в България!