Местан се притесни за тютюна: Ниски цени, кампанията се бави

БСП също призова за законови промени в сектора
Обновена: 12 дек 2014 16:46 | 12 дек 2014 12:04, Камелия Цветанова
33
Местан се притесни за тютюна: Ниски цени, кампанията се бави
Снимка: архив, Булфото

В деня на поредния протест на тютюнопроизводителите лидерът на ДПС Лютви Местан призова депутатите да положат надпартийни усилия и да намерят начин за решаване на проблемите в отрасъла, защото те засягат десетки хиляди български граждани. БСП също подкрепи тютюнопроизводителите и призова за законови промени в сектора.

Местан алармира, че тази година изкупната кампания закъснява и това е особено опасно, защото има неблагоприятни метеорологични условия.

Тютюнът мухлясва в битови условия и скоро може да стане непродаваем и да обрече десетки хиляди български граждани на глад, заяви той.

Местан предложи незабавно министърът на земеделието и министърът на финансите да проведат среща с търговците и с асоциациите на тютюнопроизводителите, за да се договори график за ускоряването на кампанията по изкупването на тютюна и да се постигне съгласие за цените.

Според него доказателството, че протестът не е политически, е фактът, че при предишното правителство също имаше прояви на недоволство на производителите срещу ниските цени.

„Това, че кампанията закъсня, е едната страна на въпроса. По-притеснително е, че средните изкупни цени са възмутително ниски. Очертава се изкупна цена от 4 лева на килограм, а максималното количество, което може да произведе едно семейство, е до един тон. Това са 4 000 лева, от тях 2400 лева са разходите за производство и остават 1600 лева приход за едно семейство. С тези пари дори само един член на семейството да е регистриран като производител трябва да плати 1702 лева за социални и здравни осигуровки. Изправени сме пред една трагедия. Оказва се, че семейството няма пари да си плати задълженията на държавата и трябва да вземе назаем за това“, пресметна Местан.

Заради това той призова да отпадне предвиденото за догодина увеличение на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лева.

От името на БСП за същото настоя и Кристиан Вигенин.

„В райони, където липсва друг поминък, сегашното мнозинство въведе нови правила, с които обрича хората на мизерия. Това идва като допълнение към анархията, която създадохте в предишното управление“, обвини той.

Според него, въпреки политическата пропаганда, тютюнопроизводството носи приходи от 1 милиард лева само от акцизи в бюджета и то срещу 100-120 милиона лева годишна подкрепа от държавата.

От името на левицата Вигенин настоя да има контрол над фирмите, които изкупуват тютюн, както и да се поставят граници на началото и края на изкупната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Иван овчаря преди 9 години
До турчинЕдва ли някой си мисли ,че само турците гледат тютюн ,все едно да мислим,че овцевъдството е приоритет на българите ,Не е там проблема пич,яд ме е че се рекламира масло от Ирландия и Германия ,че ядем гръцки дини ,че бг доматите гният, а се внасят от Македония ,че морковите и ябълките са от Полша ,че месото ни е от Аржентина -къде е българското месопроизводство .Разбираш ли ,че геноцида е върху цялото земеделие ?!
21
1
 
2
 
! Отговори
Непушач преди 9 години
Тютюнът не се финансира от европейските фондове. Защо тези хора не се преориентиерст да произвеждат нещо друго, сега се оплакват, че държавата не им помага.
20
1
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Години наред тези хора с труа си осигуряваха валутните приходи на държавата. Сега същите получават най ниските пенсии. Много невежи има щом си вислят че само турците гледат тютюн. Най големия получател на субсидии в тютюнопроизводството е българин от плевенско. Трябва правила както за производители така и за изкупувачите. Това е работа на държавата. Не може държавата да взема милиарди от акциза ,а да дава 7-8% на производителите. Коментари да се правят от производителите.
19
0
 
2
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
Боко продаде държавния Булгартабак неизвестно кому. Местан си пиеше кафето с него и сега го крепи в парламента. Да се разбераят по братски.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не палихте бали с тютюн и не протестирахте по времето на Орешарски и тройна коалиция, тогава гласчето не ви чухме - а сега хем гласувате за ДПС, хем искате от Бойко помощ, да ама НЕ - плачете на Местан и Станишев сега.
17
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Че за какво ни е този тютюн.?Не стига , че ЕЛЕКТОРАТА на Местан ни продават евтини цигари на всека крачка , че сега и пари за тютюн ли ще даваме.Това е нещо като държавна субсидия на турските производители.
16
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Като е притеснен да им го изкупи бе. Нали ДПС мисли за тях, нали ходи да купума гласовете им, айде сега да съдейства тютюна им да бъде изкупен. Нали ходи на срещи с турските политици, да съдейства турски фирми за изкупят тютюна, стига са се жалвали че ми писна от тея, все онеправдани, все неравнопоставени, ай сиктир
15
0
 
8
 
! Отговори
Ха преди 9 години
Ха! Павле, че нали вие изкупувате тютюна, бе ***! Забързайте се и вдигнете цените! Ама май си по-загрижен да не спрат линейките да ходят по гетата да ти лекуват електората?
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЪЖЕЦА МЕСТАН ДА НЕ ВЗЕМЕ ДА ВДИГНЕ КРЪВНО ОТ ТОВА "ПРИТЕСНЕНИЕ"!
13
1
 
16
 
! Отговори
N преди 9 години
БСП и ДПС оредиха ниските цени на всички производители и сега пак другите са им виновни и пак другите да им оправят бакиите!Но простите комунисти се контролират лесно,прекалено лесно дори!
12
2
 
12
 
! Отговори
аналнологичен слючай преди 9 години
сега развеват бг байрака, а иначе турския... всичките да минат на изпит по бг език и който го издържи - да му дават помощи!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ниска цена на тютюна по-голяма печалба за Булгартабак. На кой е Булгартабак ??? С разликата ще покрият разходите за следващата предизборна кампания. Тютюнопроизводителите да не се притесняват ще си получат парите под формата на продадените си гласове.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агента Павел се загрижил за хорицата държани в зависимост и строх едва сега.Абе Павелчо, докога ще ги правите на маймуни тези хора за да гласуват за вас и да бъдат изтисквани и държани в тъмнина както и турцизирани? Те ти осигуряват лукса в който живееш и възможностите да крадете заедно със Сокола. Рано или късно ще розберат, че всичко е измама и ще увиснеш на някоя джамия като прани ***.
9
0
 
24
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
Ами като няма печалба да не го гледат...как 50години все са на загуба,някой да ми обесни...
8
1
 
23
 
! Отговори
rm преди 9 години
ейй, всяка година едно и също, местанееее, който те хване.
7
0
 
29
 
! Отговори
**** преди 9 години
Защо трябва държавата да мисли за техният тютюн,нали те като производители трябва да сключат договори,и с тези договори фирмите да им го искупят.Случайно някой да мисли за бай Иван който произвежда домати,той как ще го продава,че сега ревът за тютюна,за това партиите не трябва да вземат страна в бизнеса,или си политик,или стани бизнесмен.
6
1
 
26
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Местан да се притеснява за себе си, да не дойдат комитите и да се чуди и мае, какво да излае.
5
0
 
17
 
! Отговори
кали преди 9 години
Далавераджии е цялата работа
4
1
 
27
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Последната промяна на закона беше по времето на БСП-ДПС, Така че отговорността си е тяхна, какво направиха дадоха 100 000 0000 субсидия без да имат право тютюнопроизводителите на такава и то с кредит изтеглен от Чубана, и който ние всички сега плащаме!
3
3
 
27
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
Тия "същества" на снимката не МИ приличат на БЪЛГАРИ или лаптопа ми е за смяна