ДАНС все пак ще подслушва, но президентът ще й слага шеф

ГДБОП е полицейска структура и исторически принадлежи на МВР, убеден е Вучков
Обновена: 16 дек 2014 14:00 | 16 дек 2014 12:18,
23
ДАНС все пак ще подслушва, но президентът ще й слага шеф
Снимка: БТА, архив

ГЕРБ се отказа от първоначалното си намерение да извади от ДАНС изцяло службата за технически операции, която прилага СРС-та. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е вносител на промените в Закона за МВР.

Още по темата
Той обясни, че между първо и второ четене на промените ще бъде направено предложение за оставането на малко звено в Агенцията, което да покрива нуждите на партньорите ни за контраразузнаване. Основната част на службата обаче ще бъде преместена в Държавната агенция за технически операции.

ГЕРБ обаче не се отказва от другите си предложения, които срещнаха отпора на ДАНС. Президентът ще издава указ за назначаване на директора на Агенцията и Главна дирекция за борба с организираната престъпност се връща от ДАНС в МВР. Тези промени бяха разкритикувани в становище на Агенцията от вчера.

Днес измененията получиха и подкрепата на МВР в лицето на вътрешния министър Веселин Вучков. И Цветанов, и Вучков не скриха критиките си към ДАНС.

„Важна е балансиращата роля на президента. Той трябва да заеме своята балансираща роля в службите“, каза МВР шефът. Той беше категоричен, че това не се прави с оглед на конкретната личност. „Не разбираме защо това правомощие силово беше отнето от президента. Всъщност разбрахме го - на 14 юни 2013 година“, каза Вучков.

Той обясни и че ГДБОП е полицейска структура и исторически принадлежи на МВР.

„Кой може да обясни защо беше преместена в една контраразузнавателна структура“, попита още Вучков.

Той отново припомни, че това е станало при избора на нов шеф на ДАНС на 14 юни миналата година, когато парламентът реши Делян Пеевски от ДПС да оглави Агенцията.

„Българският ДАНС какво е? Дали е контраразузнаване, дали е полиция, дали е второ МВР?", попита още Вучков.

Цветанов също разкритикува работата на Агенцията. „До петък бяха изплатени 2,6 млрд лв. на вложителите в КТБ. Къде беше ДАНС в този изключително важен момент за националната сигурност?“, попита бившият министър. Той също защити идеята за балансираща роля на президента.

От Национална асоциация „Сигурност“ попитаха властта имат ли информация как служителите в ДАНС приемат промените, защото голяма част от тези, които трябва да се върнат в МВР, смятат да подадат оставки и да останат в ДАНС.

Според организацията шефът на ДАНС трябва да се избира от парламента, защото това ще гарантира спокойствие и сигурност както за директора, така и за Агенцията. Това ще даде възможност и за непрекъснат парламентарен контрол, смятат още в Асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Krasimira Romeova Kr преди 8 години
Durjavata e tolkova oglupqla, che sme stanali kato satelitni chinii! Ne ste nared! S tozi stres nqma da sme produktivnii i durjavata nqma da e s dobri ikonomicheski pokazateli!
14
0
 
0
 
! Отговори
Уйо преди 9 години
До НикиТова Атанасов ли ти го каза?
13
2
 
0
 
! Отговори
Ники преди 9 години
След изваждането на БОП-а от ДАНС е най-добре да закрият тази паразитна агенция. Най-голямата спяща клетка е ДАНС.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обвиняем предлага закони срещу престъпността. Такова чудо само в бугаристан го има. Как ни търпят още в ЕС и как са ни приели с това законодателство не е ясно.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер е демократично да назначаваш шеф на ДАНС!А не да се избира с конкурс!Пък и дори да не го наричаш политическо назначение ..
10
1
 
5
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Да не са луди да се върнат в МВР - ще ги карат да работят, ще им търсят отговорност и ще взимат по-малки заплати.
9
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Това ли са опорните точки...при демократично управление подслушването се правело, за да има чуваемост и прозрачност. Не, при този модел точно демокрацията в републиката е сериозно застрашена. Просто кръгът се затваря: президентът е наш, той назначава шефа на ДАНС, ерго НИЕ ще си подслушваме когото си искаме. Никаква санкция, никакъв контрол , просто произвол.
8
1
 
2
 
! Отговори
.... преди 9 години
Тези които ги гледаме по ТВ си имат шефове ..... Като изгори бушона го сменяш
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А президента ще го подслушвате ли?!
6
2
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Ахаха цял месец не можете да си намерите шефа бивш,*** ви окрадоха кабелите пред сградата.Ама вие пак ще се занимавате с подслушване и *** дейност!!Мръсни ушеви,за това народа ви мрази!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво е това данс бе? Престъпна организация за изнудване рекет и въртене на интриги! Какво полезно направиха тия през всичките години? Къде са парите от КТБ бе? КЪДЕ СА ПАРИТЕ БЕ? Кой ги открадна?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешка.МОСКОВ.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще става с ДАНС,ГДБОП и т.н. най-малко зависи от Вучков.Вече месец откакто е министър и май още не знае къде се намира и какво трябва да прави,още не е на ясно какво иска и от кого да иска..Тъй както я карат,той и заместниците му(някои от тях са направо несъстоятелни за тази работа),не само с престъпността-организирана,неорганизирана,по високите или ниски етажи на властта,битов и всякаква няма да има успех,ами ще се засили.Той и Московски ще се състезават кой по-напред да бъде сменен.Язък,че е от системата,пък е най голям политически послушко,и като гледам нагаждач.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей да не забравите Цв Цв да го сложете за шеф на тази служба.точно си пасва там.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИ ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ ПОДСЛУШВАНЕТО СЕ ПРАВИ ЗА ДА ИМА ЧУВАЕМОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ.