Да се дими ли пак в кръчмите, или порокът - навън?

Здравни експерти и ресторантьори пак подеха темата за пушенето на закрито
Обновена: 7 яну 2015 14:03 | 7 яну 2015 11:20, Анисия Иванова
324
Да се дими ли пак в кръчмите, или порокът - навън?
Снимка: архив Reuters

Да се пуши ли пак в заведенията? Този въпрос предизвика лют спор между д-р Маша Гаврилова от сдружение „България без дим” и Атанас Димитров от Браншовата асоциация на ресторантьорите в ефира на Нова телевизия.

Дебатът за пушенето в заведенията беше подновен преди дни от депутата от БСП Атанас Зафиров, който написа във Фейсбук, че заради тоталната забрана у нас да се пуши в ресторантите българите са предпочели заведенията в Сърбия за празниците. Още през октомври пък от "Атака" внесоха в парламента законопроект, с който искат падане на пълната забрана и обособяване на зали за пушачи и непушачи.

Сърбия също планира да въведе пълна забрана за пушене на закрито, каза по този повод д-р Маша Гаврилова.

По думите й с тази тема трябва да се приключи, защото законът е приет и няма какво да се обсъжда вече.

Водещата Ана Цолова цитира и коментари от Фейсбук страницата на предаването, които определяха мерките за забрана на тютюнопушенето като "хитлеристки".

Това обиди здравния инспектор и тя стана да си ходи, като заяви, че е безобразие "човек, който е тръгнал да защитава здравето на хората, да го оприличават по този начин. "Това на нищо не прилича“, отсече тя.

Според д-р Гаврилова не трябва да има промени в закона за пълната забрана за пушене и той трябва да продължи да действа във вида, който е приет.

Опонентът й обаче настояваше, че правото на избор трябва да се уважи и да се даде възможност на всеки, който иска да „употреби порока си“, да го направи. „Не е гостоприемно да изхвърлим навън в минусовите температури клиентите си“, мотивира се той.

В разговора Димитров обясни, че те не са за връщане на тютюнопушенето, а за въвеждане на балансиран модел. „Трябват ни закони, които могат да бъдат изпълнявани. Ние никога не сме искали тотално да се разреши тютюнопушенето. Искаме да има обособени помещения, колкото и да са малки. Искаме да създадем условия на нашите клиенти, ако искат да пушат един законно произвеждан продукт, да могат да го ползват на топло“, обясни той.

По думите му през 2012 -2013 г. забраната е ударила бизнеса. „Лично аз съм освободил 60 души”, каза той.

Д-р Гаврилова поясни, че забраната за пушенето няма за цел да ограничи пушенето. "Целта е хората да пребивават в среда, свободна от тютюнев дим, когато са на обществени места", каза тя.

По повод това в студиото започна бурен спор дали пушенето е право на избор и дали то трябва да се налага на обществено място чрез закон.

„Вкъщи може да имате право на избор и да си правите, каквото искате. На обществено място държавата трябва да създаде здравословни условия", отсече д-р Гавраилова.

Според д-р Гаврилова поправката няма да има никакъв шанс да бъде приета. Според нея крайно време е да има контрол – като има един закон, трябва да се проверява дали се спазва. При нас конторолът не е достатъчен, убедена е тя

"Вие влизате в личното пространство на хората, затова не ви харесват", скочи Атанасов, а здравният инспектор му опонира, че "не държи да е харесвана, "искаме хората да не боледуват".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още по темата: скандалпушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До hanko.brat----------------Значи след забраната, храната и обслужването в Българските заведения са станали по-некачествени???Интересна мисъл.Същата като - аз имам право да ходя в заведение в което не се пуши!Е, че кой ти е забранявал някога нещо??!
200
0
 
0
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
До hanko.bratизвинявам се, без да искам съм го постнал два пъти :)
199
0
 
11
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
Нашите ресторантьори и хотелиери ще губят, докато си мислят, че причината е в закона за пушене на обществени места. Уважаеми хотелиери и ресторантьори, причината все по-голяма част от българите да ходят до Турция, Гърция и Сърбия е КАЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА И ОБСЛУЖВАНЕТО!. Това вие много добре го знаете, но на калпавия... космите са му виновни. И сега се пуши и никой не ви проверява и глобява. Но качествените и хубави заведения са пълни. Дреме ми за забраната...
198
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз само едно не мога да разбера.Защо непушачите са против да има заведения за пушачи и заведения за непушачи.Тогава непушачите, които пълнят всеки ден заведенията, както казват по-долу някои хора,ще могат да отидат на заведението си, в което не се пуши(има забрана)А аз и моите приятели ще можем да отидем в заведение за пушачи.Защо непушачите капризничат постоянно и гънат китки не разбирам?!Какво ги бърка да има 2 вида заведения - просто не разбирам!!Или непушачите се имат за определящи
197
0
 
11
 
! Отговори
сс преди 9 години
ПУШЕТНЕТО не е ПРАВО . То е личен избор. Крайно време е да РАЗБЕРЕМ ,че има закони и те трябва да се спазват. А ТОЗИ Димитров като мисли , че няма с какво да привлече клиенти ,освен с пушене по добре да го няма
196
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хах 224----------Този комунистически закон ще изчезне след време!Например в Австрия има зали за пушачи и непушачи.А аз ще гласувам за този, който ми върне свободата, да мога да отида някъде, дори да е скъпо и т.н., аз да мога да отида.Тогава няма да се чувствам репресиран!До тогава, ще гласувам против хората, които ми отнемат свободата!Ако ще забраняват - да забранят производството! другото - КОМУНИЗЪМ, РЕПРЕСИИ
195
1
 
7
 
! Отговори
да бе да преди 9 години
Е как няма пушачите да са повече от непушачите? Какъв пример се дава от родителите, които като пийнат две ракии и изпушват по една кутия на екс? Забраната помогна на мен и мои приятели да спрем да си даваме парите за мръсен въздух, така че вярвам че след едно поколение ще има видим резултат! Аз и докато пушех го правех на балкона, а не вкъщи (при положение че бяхме всички пушачи!!!), така че не ми пречеше забраната...не всички пушачи са чак такива ***, каквито ресторантьорите описват
194
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Защо трябва да сте против забраната за пушене (и ЗА махането й)"Потърсете този текст с гугъл, понеже ми трият поста с линак и вижте какво ви казва непушача Каролев!Защо трябва да се махне забраната - защото нарушава основното право на човека да е свободен.Какво значи свободен - да има избор, колкото и несправедливо да е направено, да има избор!Защото в момента има тотална ПОВТАРЯМ ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ:ИМА ТОТАЛНА ЗАБРАНАТОТАЛНА ЗАБРАНА!!!!!
193
2
 
6
 
! Отговори
хах преди 9 години
Това е изклуствено създаден спор - закона е приет, един от малкото, които са наистина цивилизовани закони и няма никаква драма - в заведенията НЯМА да се пуши. Сега само чакам някой с поне малко присъствие на топки да каже как да се санкционират нарушителите и ще гласувам за него, пък ако ще и от Атака или ДПС да е !!!
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 220като рестораньора иска да си направи клуб НЕ ПУБЛИЧНО ЗАВЕДЕВНИЕ и да пушите вътре колкото искате щом мислиш че съм единствения не пушач в България.--------------------Ако можеше, щеше да е супер!Дума нямаше да обеля, защото щеше да е правилно.Който иска, където иска да ходи.Ама собственика, като такъв да си определи клиентелата!А не някакъв *** да ми казва че той имал право, пък аз съм нямал право.
191
1
 
8
 
! Отговори
ii преди 9 години
На някои може да му се *** в ресторанта-да се направят стаи за това. АЗ съм пушач ,но ми е добре ,защото пуша по -малко .Стига с този популизъм. Ако БСП мислят да спечелят избори с пушенето ,Белене и Южен поток,по-добре да се гръмнат. ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА.
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До hanko.brat------------Заведенията в които не се пуши, сутрин и по обяд са празни!!!А вечер се пуши! И има хора, които пушат.
189
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименаз съм човекът с право да посещава публични заведения без да диша твоя дим... като рестораньора иска да си направи клуб НЕ ПУБЛИЧНО ЗАВЕДЕВНИЕ и да пушите вътре колкото искате щом мислиш че съм единствения не пушач в България.
188
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 216-------Трябва ресторантьорът да реши дали да се пуши, щото той го стопанисва!Всикчо друго е КОМУНИЗЪМ!
187
1
 
12
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
Нашите ресторантьори и хотелиери ще губят до момента в който не разберат едно - ХОРАТА ХОДЯТ В ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ И НАЙ-ВЕЧЕ СЪРБИЯ ЗАРАДИ КАЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА И НА ОБСЛУЖВАНЕТО!!! Докато нашите си мислят, че е заради тютюнопушенето ще губите. И в момента не се спазва тази забрана. А хубавите заведения (колкото и малко да са те) пак са пълни! Палячовци - това сте вие, българските "хотелиери и ресторантьори".
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се забрани употребата на алкохол на публични места!Ей тогава простия Българин ще разбере кон боб яде ли
185
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименама и мен ме боли за теб бе човек като искаш да пушиш пуши на вънка...
184
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 209--------Добре ти кой си?Ресторантьора е платил за заведението и го стопанисва!Той трябва да реши дали ще се пуши.А после ти ще решиш дали ще ползваш услугите му!Като не ти харесва, стой отвън, кой те кара ... боли ме дали си навън, дали си вътре
183
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе, Ресторантьора отваря ПУБЛИЧНО заведение, там ходят хора който ИСКАТ и хора който НЕ ИСКАТ. ТИ ИМАШ ПРАВО но И АЗ ИМАМ ПРАВО. така по ясно ли е?
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 209Защо е толкова сложно за Българина да разбере нещо толкова просто? Боли ме дали ще пушиш или пиеш или ще ядеш "макдоналдс". не искам да ти дишам рака...-------------Ама и мен ме боли за тебе бе човек!Прави си каквото искаш. Като ти е задимено - излез навън, какво те бърка?!??!?!