Над 11 млрд. лв. са нужни за модернизация на ВиК-сектора

Павлова: За завършването на реформата са нужни три години
12 яну 2015 19:23, Анисия Иванова
19
Над 11 млрд. лв. са нужни за модернизация на ВиК-сектора
Снимка, архив Булфото

Реформата за подобряване на ВиК-сектора е много важен ангажимент, който България трябва да изпълни като условие за привличане на европейски средства. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на първата от поредицата срещи, посветени на ВиК-реформата у нас, с участието на областни управители, на представители на МОСВ, НСОРБ, ВиК-дружества и ВиК-асоциации, съобщиха от МРРБ.

В нея са участвали и зам.-министърът Николай Нанков, както и Радослав Русев - съветник на министъра в сектора "ВиК", и експерти от министерството.

Павлова е подчертала, че ако не изпълним всички поети ангажименти, няма да можем да разчитаме на европейско финансиране. Реформата е важно условие и за осъществяването на проекти по ОП "Околна среда" (2014-2020 г.), откъдето ВиК-секторът може да разчита на 2,5 млрд. лева. Основната цел на реформата е да доведе до предоставянето на по-качествени услуги в сектора "ВиК", както и да се намалят загубите на питейна вода.

Реформата ще позволи подобряване на макроикономическата рамка за сектора, привличане на инвестиции, коректно разделяне на публичната собственост между общините и държавата, регионализиране на инвестициите и по-добро финансиране на сектора като цяло.

Министър Павлова е изтъкнала, че за завършването на реформата са нужни три години. "За да модернизираме и подобрим качеството на ВиК-сектора у нас, са ни необходими над 11 млрд. лв., което е огромна инвестиция", е посочила Павлова и е подчертала значението на европейските фондове.

Тя е информирала, че за реализирането на реформата в сектора "ВиК" в МРРБ е създаден специален съвет, който ще работи съвместно с всички заинтересовани страни. Радослав Русев е отбелязал, че ВиК-услугата у нас се влошава както в сферата на водоснабдяването, така и при дейностите "отвеждане" и "пречистване". В много малко градове са изградени пречиствателни станции за отпадни води, а от там идват проблеми с екологичното законодателство. Той е коментирал и цената на водата у нас, която не покрива разходите за амортизация, което, ако не се промени, след 20 години ще доведе до тотална амортизация на системите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Нещо неразбирам , защо трябва да бъде финансирано нещо, което отдавна е частно и това частно доста добре скубе хората
16
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Да ни е честито новото увеличение с 500 процента на водата! Гарантирано от ГЕРБ!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая ку%ка е като прахосмукачка колкото и пари да и дадеш толкова ще профука, ако ми беше жена щеше да яде песници през час.
14
0
 
12
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
че защо НИЕ ще го модернизираме,а наемателя дето смуче яки пари???*** много сте продажни на наш гръб бе,герберастииииии
13
0
 
11
 
! Отговори
ХАХА преди 9 години
Само как е отворила устенце!Хахах
12
1
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
11
5
 
3
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Много е хубава! Възбуждам се.
10
1
 
12
 
! Отговори
F1 преди 9 години
Госпожата беше позаглъхнала , а сега пак си отвори устата и пак за милиарди говори . Как не намери Бойко някой по-кадърен човек за това важно министерство?!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде отиват парите събирани толкова години. Цената от стотинки стана космическа и никой не каза защо се вдига цената и.
8
1
 
23
 
! Отговори
дибела кранта преди 9 години
Върнете милиардите от КТБ, пенсиите, обществените поръчки и всичко друго което вие политиците сте откраднали последните десетилетия и ще има пари и за ВИК и за АЕЦ и за саниране и т.н. Нагли дебели ***
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лиляно моме,Отворила си една огромна уста за пари и само за това говориш.ВиК в София е дадена на концесия.Интересно концесионерите само парите ни ли прибират или имат и задължения към обновяване и поддържане на мрежата.И тези милиарди откъде ще ги вземете,пак от нас ли?И мислите ли,че ще ви търпим безкрай да ни стрижете?Засрамете се,бе.
6
2
 
28
 
! Отговори
pipilota преди 9 години
Da бяха крали po-малко, откраднаха парите от КТБ, раздадоха ги на свои хора, а сега -трябвали 11 млд. лева, какви са тези цифри? Това е цяло състояние. И естествено, че нищо няма да се направи, само се хвърлят кьор фишеци-искаме, ама няма пари. Така ще стане и със санирането-въздух под налягане
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PAVLOVA IMASH LI SI VRAZKA S GLAVNIA MOZAK.S EDINADESET MILIARDA MOGAT DA SE REMONTIRAT VODOPROVODNITE MREGI NA ZELIA EC.
4
2
 
28
 
! Отговори
681 преди 9 години
Ми лесно е бе госпойце ремонтирането,просто върнете откраднатите милиарди и ще има пари за всичко
3
2
 
29
 
! Отговори
#$& преди 9 години
.. Той е коментирал и цената на водата у нас, която не покрива разходите за амортизация, което, ако не се промени, след 20 години ще доведе до тотална амортизация на системите... Крадци!
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако *** крадяха по-малко щеше парите да са налочни!
1
3
 
21
 
! Отговори
сс преди 9 години
***