ДПС оцени: Управлението е като нездрав популистки компромис

Кабинетът не показва посока, не дава сигурност, обвини пък БСП
Обновена: 14 яну 2015 10:36 | 14 яну 2015 10:34, Камелия Цветанова
28
ДПС оцени: Управлението е като нездрав популистки компромис
Снимка: архив, Булфото

БСП обвини правителството, че няма управленска програма и визия за социално-икономическо развитие на страната, а ДПС оцени, че сегашното управление прилича на нездрав популистки компромис, по време на първото за годината заседание на парламента.

Очаквано, част от политическите декларации на партиите акцентираше върху терористичните нападения в Париж.

Според Янаки Стоилов от БСП светът и Европа са навлезли в нова нестабилност и в нов преход, а рисковете от нарастването на екстремизма се увеличават.

Още по темата
„Мнозинството от хората не искат да загубят демокрацията и да живеят в страх, но за да запазим свободата на словото, трябва да изгладим социалното неравенство“, коментира социалистът.

Лидерът на ДПС Лютви Местан беше категоричен, че терористичният акт в Париж идва като потвърждение за изводите за нетрадиционните заплахи, пред които бяхме изправени за пръв път след 11 септември 2001 г.

„Сега това е толкова нагла терористична самоинициатива и за пръв път над човечеството надвисва един невъзможен избор - демокрацията или самоизолацията и търсенето на сигурност с цената ограничаването на човешките права“, коментира той.
 
Местан смята, че светът все повече се превръща в заложник на нова надпревара на тероризъм и национал- популизъм, което крие опасности.

„Въпросът е имаме ли собствен национален политически капитал, с който да се противопоставим на новите предизвикателства“, риторично попита Местан и припомни, че преди дни премиерът Бойко Борисов отбеляза, че България днес има нужда от ново качество на политическия диалог, но според ДПС това няма как да стане с ПФ.

„Нашето притеснение от присъствието на патриотичната формация във властта придобива нова конкретика, антиромската реторика на Реформатори и националпопулисти какво общо имат с новото качество на политическия диалог. Ако ПФ продължи да е част от управлението, най-доброто решение ще са нови избори, това не е скрита амбиция за власт, нито форма на ревност, това е анализ на обстоятелствата, защото в такава атмосфера не са възможни реформи“, настоя Местан.

Според Янаки Стоилов пък фактът, че още няма управленска програма, показва, че целта е кабинетът да е отзивчив към тези, които му помогнаха да дойде на власт.

„Правителството не показва посока, не дава сигурност, не отстоява позиции, няма виждане за социално-икономическо развитие на страната“, обвини Стоилов и добави, че „в тази ситуация на социална обърканост и на политическо объркване БСП отново е призвана да изведе България от блатото на пътя на развитието“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
25
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
А ДПС пък, са като цирей за България, стискаш го, но той пак се появява. Накрая все пак изчезва.