Членството на България в НАТО допринася за сигурността на целия регион

Митов и Столтенберг обсъдиха модернизацията на въоръжените ни сили
Обновена: 22 яну 2015 18:58 | 22 яну 2015 18:58,
61
Членството на България в НАТО допринася за сигурността на целия регион
Йенс Столтенберг Снимка: БТА

Членството на България в НАТО като лоялен и предвидим съюзник гарантира сигурността на страната и допринася за сигурността на целия регион и на всички съюзници в Алианса. Това е заявил министърът на външните работи Даниел Митов на срещата си днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на официално посещение в София по покана на държавния глава, цитиран от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Още по темата
Министърът на външните работи и генералният секретар на Алианса са обсъдили най-важните теми от дневния ред на НАТО, като са поставили акцент върху регионалната и енергийната сигурност, както и върху изпълнението на Плана за действие за готовност на Алианса, който е утвърден от държавните и правителствени ръководители на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 година. Планът е цялостен пакет от мерки за отговор на заплахите за сигурността на държавите-членки на НАТО, произтичащи както от събитията в Украйна, така и от развитието на обстановката в Близкия изток и в Северна Африка.

Митов и Столтенберг са се спрели и на въпроса за модернизацията на българските въоръжени сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост. Йенс Столтенберг е подчертал, че приносът на България за регионалната сигурност на Югоизточна Европа, както и участието й в операциите на НАТО в Косово и Афганистан от изключителна важност за Алианса. Той е заявил, че България е ключова страна и по отношение на енергийната сигурност - въпрос от стратегическо значение за НАТО.

По повод на отношенията "НАТО-Русия" двамата са потвърдили позицията, че е необходима ясна и убедителна промяна в действията на Русия, която да демонстрира спазване на международното право и принципи. Те са посочили, че вратите за диалог с Русия са отворени, но засега липсва доверието, на което този диалог трябва да се основава.

Сред темите на разговора е било и разширяването на НАТО, като българският министър е изтъкнал, че България е последователен поддръжник на политиката на "отворени врати", включително по отношение на страните от Западните Балкани. Генералният секретар на НАТО е заявил, че най-важното послание, което иска да изпрати от София, е, че Алиансът е решен да направи всичко необходимо, за да защити съюзниците и да гарантира тяхната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
aнонимен преди 9 години
ОСТРО СТОИ ВЪПРОСА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО И ЕС ------ИНАЧЕ ПРЕЗ МАРТ НАТО ЙСКА 200==300 ВОИНИКА ЗА УКРАИНА==А ТАМ ВЕЧЕ СА ИЗКОПАНИ ОБЩИ ГРОБОВЕ ЗА 260 000==ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ ДА НИ ПРАВЯТ НА ПУШЕЧНО МЕСО
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прибалтийските държави, които нямат собствена авиация, се охраняват от Нато...,обаче срещу заплащане. Та и при нас така, разбийте си армията, пък ние ще ви охраняваме. Пак срещу заплащане.
33
1
 
8
 
! Отговори
oo преди 9 години
допринася много ... за нато. за българия допринася главно отговорности.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
balgaria e nezavisima darjava zashtoto nishto nezavisi ot neya poneje ima zavisimi politici maykoprodavci.
31
16
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
Определено доста ме забавлява русофилския вой което се чува от коментарите :D Вой от яд, слабост и простота !
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo termoqdrenna shte vi opravi fashagiiiiiii.
29
3
 
16
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
НАТО ВЪН!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости,за момента са два 4епа в едно отверстие
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо ни трябва "дупе",масово да излезем и разгоним бандитите от властта и обявим излизането и от НАТО и от ЕС---------- А това с каква цел?
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я, олигарсите ни искат да заграбят пак Товарни превози-печелившата част от БДЖ.
25
2
 
11
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Нато си има държави-членки, а някои наши политици играят ролята на *** на алианса.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Митов не ме интересува какво е говорил. Още повече че е говорил все едно той е шеф на НАТО. Детска му работа. Роско обаче кърти мивки на негов фон Митов си е почти политик.
23
2
 
13
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
BG vun ot NATO!
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престъпниците от НАТО само Освиенциум ще ги оправи
21
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
A toa znaci bugarski vojski na Istocen Front.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американската компания Russian Weapon Company планира да пусне автомати АК в САЩ и полуавтоматични Калашников за гражданския пазар . В сряда като част от арсенала на изложба заснет в Лас Вегас , заяви главният изпълнителен директор Томас Makkrossin
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе те и двигатели за ракети ще ни продадатслед като сключиха сделка с руснаците за 1 милиард за доставка на двигателиа ние едно кило домати неможем да продадем- от краваршингтон не дават
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от вчера американците пускат производството на калашников - дето бил от каменната ера ааа голям цирк ако и ни го продадат- тъпий българино отвори си очите
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Митов и Столтенберг са се спрели и на въпроса за модернизацията на българските въоръжени сили". Значи ли това купувайте оръжие от нас ? може и втора и трета ръка но от нас , платено в кеш или бази?
16
0
 
4
 
! Отговори
asti преди 9 години
za chiya sigurnost, efendi Smoltanberg, - bulgarskata ili amerikanskata?sigurnostta na $&? ili na bg leva?