Футболен мач предрешил поста на Симеон Дянков

Научил, че става министър в такси, пише в новата си книга
24 яну 2015 08:20, Александър Попов
58
Футболен мач предрешил поста на Симеон Дянков
Снимка: Булфото, архив

"Кризата в Европа. Поглед отвътре" е новата книга на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Тя ще бъде представена на 3 февруари тази година, а в. "24 часа" публикува екслузивни откъси от нея.

Книгата е за всеки, който иска да разбере какви са трудностите и компромисите на едно управление в условия на глобална икономическа рецесия, пише в предговора, дело на премиера Бойко Борисов.

Икономическата програма на ГЕРБ беше комбинация от данъчни облекчения и преференции за определени сектори. Във време на финансова криза и намаляващи приходи от данъци подобни стъпки можеха да усложнят нещата. Вместо това предложих да се направят незабавни съкращения в разходите, да не се пипа системата на плоския данък и да се види дали някои инфраструктурни проекти могат да се финансират от държавата. Строителството бе секторът с най-бърз растеж в страната за последните пет години, но вече се свиваше и балонът щеше да се спука и в България, пише в книгата си Дянков.

Два месеца след този случай съветник на Борисов го помолил да погледне икономическите и финансовите глави от предизборната програма на ГЕРБ.

"В средата на май 2009 г. ми се обадиха дали мога да посетя България за няколко седмици и да помагам на икономическия екип на ГЕРБ за изборите. Вече следях новините от страната и знаех, че се очаква трудна кампания. Социалистите, основната сила в тогавашното коалиционно правителство, използваха най-различни тактики, за да злепоставят Бойко Борисов. Старите машини за омаскаряване бяха включени на пълна мощност. И тъй като никога не съм харесвал комунисти, приех предизвикателството. Взех си неплатен отпуск от Световната банка и на 30 май кацнах на летище София".

По време на предизборния период често прекарвал вечерите в дома на Бойко Борисов.

"Една сутрин Борисов се обади да отида при него на футболното игрище. На полувремето той излезе и каза: "Ако спечелим, ще станеш министър на икономиката." "По време на криза финансите са от по-голямо значение", отвърнах. "Ще видим", каза той и се върна в играта.

ГЕРБ спечели изборите на 5 юли 2009 г. и си осигури 117 депутати в 240-местния парламент. Три дни след това Борисов ме покани на сутрешно кафе в Банкя и предложи да поема Министерството на финансите. Благодарих му и казах, че ще трябва първо да го обсъдя със семейството си. "Така направи", отвърна той. Половин час по-късно,
в таксито от Банкя към София, чух по новините, че първият министър в новия кабинет е вече избран - Симеон Дянков, на финансите.

Шофьорът на таксито отбеляза: "Дано тоя е по-добър от предишните. Но едва ли. Те всичките са едни и същи."

Дянков описва нашироко назначенията в екипа си, както и предложенията му за министри в кабинета, както и за публичния му спор с Цветан Цветанов.

"Следващата стъпка бе избор на началник на митниците. Човекът, когото наследих там, беше заемал поста два пъти за предишното десетилетие. Под негово ръководство митниците бяха работили едва ли не като отдел към Министерството на вътрешните работи. Имаше много истории за добро сътрудничество между митничари и гранични полицаи на всички нива в незабелязването на контрабандата. Тази връзка трябваше да се прекъсне. Знаех, че имам нужда от някой достатъчно корав, за да се опълчи на вътрешното министерство, но и да си сътрудничи с тях, когато е необходимо. Бойко Борисов предложи решение. Ваньо Танов, бивш генерал от МВР, беше подал оставка през 2007 г. като шеф на елитните полицейски сили, след като бе уличил министъра си в сенчести контакти.

Срещнах се с Ваньо Танов и го харесах веднага. С внушителна фигура и с бумтящ глас, той беше моя пълна противоположност като присъствие. А със своите 25 години стаж в полицията, генерал Танов знаеше повече за практиките там, отколкото който и да е вътрешен министър. Под негово ръководство митниците се откъснаха от влиянието на МВР. Усложненията не закъсняха. Министър Цветан Цветанов не хранеше симпатии към Танов заради неговата популярност сред полицията. Наложи се да прекарам голяма част от първата си година в борба да запазя шефа на митниците на мястото му. Спорът ми с Цветанов стана публичен. Имаше разнобой между двамата вицепремиери и медиите го отразяваха почти всекидневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Симеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се сетя за това лице и лошо ми става
43
4
 
5
 
! Отговори
Руския преди 9 години
Не е шега. Изпратихме Дянков в Русия и ето какво се случва днес с рублата, икономиката им, международната изолация. Досущ като у нас през първия мандат на Борисов. Сега е ред на некадърния дянков ученик да ни довърши.
42
3
 
3
 
! Отговори
Монка палавата преди 9 години
Внушителна фигура и бумтящ глас....Урко.....Много хубаво е правил на Монка.
41
3
 
3
 
! Отговори
ПЕПЕЛЯНКА преди 9 години
ОХ КАКЪВ СЛАДУР Е МОНКАТА...С ГОЛЯМ КЕФ ЩЕ ГО ЦУНКАМ...
40
7
 
3
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Нема такъв наглец - замрази пенсии, заплати, въведе нови данъци, обра Здравната каса... Отказа да плаща субсидии за да дава бонуси на марионетки по министерствата, а остави контрабанда да се развихри...
39
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков пое този пост, когато държавата беше фалирана от Тройно крадливата коалиция на Бсп, Дпс и Ндсв! Хазната ни беше на минус - 500 милиона, спрени пари по всички еврофондове, световна финансова криза и въпреки това държавата беше спасена от банкрут дори без да се теглят милиарди кредити, както направиха Италия, Испания и др!
38
18
 
15
 
! Отговори
Горанов преди 9 години
Дянков трябва да бъде съден за геноцид срещу булгарския народ и най-вече пенсионерите, но за съжаление и той избяга от страната както много други криминално проявени.
37
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този *** да не наглее. *** със самочувствие. България удари дъното благодарение на неговите малоумия.
36
2
 
8
 
! Отговори
void преди 9 години
До Анонимен (38):"Една сутрин Борисов се обади да отида при него на футболното игрище. На полувремето той излезе и каза: "Ако моя отбор спечелим (ИЗБОРИТЕ), ще станеш министър на икономиката." "По време на криза финансите са от по-голямо значение", отвърнах. "Ще видим", каза той и се върна в играта.ГЕРБ спечели ИЗБОРИТЕ на 5 юли 2009 г. ..."
35
3
 
9
 
! Отговори
пенчо питанката преди 9 години
Б.Б.написал предговор към книга,абе вие майтапите ли се,гледам календара,днес не е 1-ви април ии може би чукча не е читател,чукча е писател
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Една сутрин Борисов се обади да отида при него на футболното игрище. На полувремето той излезе и каза: "Ако моя отбор спечелим мача, ще станеш министър на икономиката." "По време на криза финансите са от по-голямо значение", отвърнах. "Ще видим", каза той и се върна в играта.
33
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво може да се очаква за подбора на министрите на едно психясало ***? Да те селектират на някой кръстопът или в минута отдих на стадиона. *** в кабинет не стои да работи, то разнася воня по друмовете
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...да дойде за 3000 ЛЕВА? Не драги, в САЩ никой няма да го прати на воаяжи с любовницата по цял свят, нито ще му дава бонуси от по сто хиляди лв. годишно, никаква работа - освен преписване от брошурки подобно на приетите мерки срещу кризата/приватизация, прозрачност, смели болезнени за народа реформи и подобни клишета, замразяване на пенсии и заплати и пр. /, пълна безотговорност на думи и дела/шляпане на Русия, крадене от здравните вноски, харчене на десетки милиони за безумни начинания - прог
31
5
 
6
 
! Отговори
sorry преди 9 години
В България едни духат супата,други на посна пица.трети на огризки-така живеят 50% от българите.
30
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... бил директор в Световната банка...Политиката на САЩ е да унищожава икономиките на васалните неоколонии и се нуждае от психопати, които да изпълняват поставените безумни задачи. Например да се унищожи енергетиката и най-вече ядрените блокове. Една сюрия "експерти" от рода на психото Дянков се пускат по медиите и плямпат лакардии. Трагедията е ,че народът е доста простичък и докато се усети, България намаля с 3 000 000. Но така се трупа опит, а гладът е най-добрият двигател на прогреса.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЙ ТОЛКОВА МРАЗИ КОМУНИСТИТЕ ЧЕ ОТИДЕ В рУСИЯ. Мрази ги явно само като не му дават парички.
28
3
 
9
 
! Отговори
иван преди 9 години
До bauедин от крадливите експерти
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е недемократичен а вие сте за демокрация, нали ***? Нли това е скеча?Защо тогава вашите патрони поддържат Саудитска Арабия и нейната върхушка, при положение че там даже няма избори, партии, права на жената, и е налице най-ултра форма на ислямизма?На погребението на краля отиват най-висши лидери на запада, като Оланд, като кой ли не.И после нямате дзвойни стандарти, а държите народа на тая държава в най дива диктатура по-зле от Османската империя през 1600 година.***?Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2015/01/23/stoltenberg-otbranata-ne-protivorechi-na-d
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как никое Шарли за 4 години мандат не го попита кой е ЛУД ДА СИ ОСТАВИ ЗАПЛАТАТА ОТ 3000 долара и да дойде за 3000 ЛЕВА? 100 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!еДВА ЛИ Е ОТГОВОРИЛ И НА ТОЯ ВЪПРОС В КНИЖКАТА СИ.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
услужливо не казва кой олигарх му се е обадил в таксито.