НС за Желев: Предан на свободата и демокрацията

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на президента (1990-1997)
Обновена: 30 яну 2015 14:04 | 30 яну 2015 10:42, Камелия Цветанова
87
НС за Желев: Предан на свободата и демокрацията
Желю Желев. Снимка: БТА

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на първия демократично избран президент Желю Желев, който почина днес.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи тъжната вест в пленарна зала.

„Почина президентът Жельо Желев. Президентът, чиято държавническа дейност ще свързваме с началото на демократичните процеси в България. Той беше безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът на Жельо Желев за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен в очите на обществото ни“, каза тя и призова депутатите с мълчание да почетат паметта на президента Жельо Желев.

Лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев призна, че за всеки човек от неговото поколение той ще остане символ на отхвърлянето на комунистическия режим.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
„Първият лидер на опозицията, първият български демократично избран президент, той ще остане в историята като един от хората, благодарение на които с всички неудачи, които сме имали, поне от пътеката на гражданския мир, никога не сме се отклонили и неговата роля за това е повече от определяща. Той е символ на това, че промените в България не се изродиха в напрежение било между етноси или политически опоненти“, добави той.

Според лидера на БСП Михаил Миков Желев е една изключителна личност, обществено ангажирана, която участва в прехода.

„Въпреки политическите му позиции, които не винаги могат да бъдат споделяни, той беше почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет!“, каза лидерът на левицата.
 
Като истински обединител на нацията определи Желев лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Аз мисля, че ако има български политик символ на демокрацията, той е Желев“, заяви той.

По думите му симпатизантите на ДПС искрено са обичали Желев, защото макар и лидер на СДС, като президент той се е издигнал до висотата да е президент на всички български граждани.

Според Борислав Великов, депутат от Реформаторския блок и бивш председател на Народното събрание като член на НДСВ, загубата е за всички.

„Ние сме имали чисто човешки контакти и наистина съм дълбоко опечален. Изказвам моите най-дълбоки съболезнования“, отбеляза той.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, депутат от Патриотичния фронт смята, че Желев ще бъде запомнен като спокоен човек без излишна идеологизация, въпреки времето на противопоставяне.

„Жельо Желев беше първият демократично избран президент, с всички особености на времето, в което живееше. Като историк мога да кажа, че той беше човек, който се опитваше по някакъв начин да търси компромис и разумното действие“, коментира Каракачанов.

Той  посочи като полезните неща, които се случиха по  времето, когато Желев беше на "Дондуков" 2, опитите да се успокои обществото, както и инициативата му България  да влезе активно в балканската политика с признаването на Македония.

Росен Петров обяви от името на БДЦ, че Желев ще остане като фигура, която беше водеща в налагането на демократичните ценности.

„Той запази името си чисто и неопетнено в работата си като президент, беше на страната на хората, на демокрацията и на защита на човешката свобода. За съжаление в момента няма обществено-политическа строева, където да се създават държавници като него, а това, което той ни завеща, трябва да е водещо за всички партии“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: парламентЖелю Желев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
e kak taka stana 4e izkliu4enia i nerabotest mu e pozvoleno da se disertira.По политически и идеологически причини остава без работа до 1972 г. През 1974 г. защитава дисертация и става кандидат на науките, а през 1975 г. започва работа като научен сътрудник в Института по култура. В периода 1977-1982 г. е завеждащ секция "Култура и личност" в института. Защитава докторска дисертация през 1988 г.za jabite ili stkeli ili zmii, no Jelio ste ostane v sarcata ni kato edin mnogo nestaen 4ovek koito
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е чудно, как д-р по философия, написал толкова книги и президент на България не можа да се научи да говори правилен български. Мякаше си в речи и интервюта по медиите, като че ли не е президент на всички българи, а на родното си Веселиново.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отворете гооглето и там го има населението на София.А за онези които с носталгия си спомнят за софийското жителство дано някога им дойде акъла.
19
0
 
1
 
! Отговори
Преброител преди 9 години
До 34Триста хиляди София е била по времето на турското робство, ти оттогава ли помниш?------------------------Ти на колко ракии си?! София през 1879 (година след освобождението) е била 20 000 души.
18
1
 
14
 
! Отговори
Видял и препатил преди 9 години
Моята класификация на президентите след 1990:1. Първанов - комунист, но с най-добър фасон за Президент.2. Желю - идеалист, но ***. Съсипаха го другарите му "антикомунисти".3. Стоянов - добър оратор, крайно десен, вкара ни в западните кочини НАТО и ЕС4. Плевнята - комсомолски секретар, ***, марионетка.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грях е да направиш зло на един човек , но да промениш съдбата на цял един народ и да го пратиш по пътя на емиграцията, мизерията ,моралното разложение,беззаконието следвайки съветите на най големите си врагове това как се нарича ?
16
3
 
6
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Нека просто кажем мир на праха му стига свашите дивотий. Това се отнася както за русофоби така и за русофили.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА ТОЗИ ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРЯТ ЕДИН МИЛИОН И 700 000 ЧОВЕКА. ЗАЩОТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ДОЙДОХА В СОФИЯ. ПРЕДИ ТОЗИ ДА ПРЕМАХНЕ СОФИИСКОТО ЖИТЕЛСТВО В СОФИЯ ЖИВЕЕХМЕ 300 000 ЧОВЕКА. Е ВЯРНО ЧЕ ОТ ТЕЗИ 300 000 250 000 БЯХА СЕЛЯНИ НО ВСЕ ПАК ПО СПОКОЙНО СЕ ДИШАШЕ. А СЕГА НИТО СЕ ДИША НИТО МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ. ПЪЛЕН КОШМАР И МИЗЕРИЯ. ДОБРЕ ЧЕ СИ ВЗЕХ КЪЩА В ПО КРАЕН КВАРТАЛ ТА ГОРЕ ДОЛУ СЕ ЯДВА. ИНАЧЕ В ЦЕНТЪРА КЪДЕТО БЯХ ПРЕДИ НЕМОЖЕШЕ ДА СЕ ДИША. ДАДОХ ГО АПАРТАМЕНТА В ЦЕНТЪРА НА СЕЛЯНИ ДА ДИШАТ.
14
6
 
9
 
! Отговори
ASD преди 9 години
Желев премахна софийското жителство и напълни София със себеподобни г..ци готови за паница леща да продадът майка си баща си и народа си. Желев е виновен за премахването на оградата по границата с Турция ,която сега възстановяваме. Желев е виновен за приемане на нова конституция и по-този начин отложи приемането на закони, които да предотвратят разграбването на държавата. Желев е издигнат от Луканов, който е подписал проф. титла по философия. Желев е виновен за съзнателното проваляне на прехода.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И най вече предан на господарите си .
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българин: разкарай се Кончита антибългарска
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 ва новина8000 укропо-фашисти в чувал2 ра новинаРазгеле един предател по-малко ( беше франкофон,америкофон , а не му остана време да бъде БЪЛГАРОФОН ) , дано повлече КРАК !/ и един от водещите цветната революция у нас /ХУБАВ ден още от сутринта !
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това ли свали правителството на СДС(с интервюто си по ТВ на Боянски ливади) и върна комунистите на власт?
9
3
 
17
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Ха така-един по един да си отиват предателите.Съжалявам,че съм на работа иначе бих пил едно по случая.ЗДРАВЕ И ЖИВОТ на всички патриоти и подобна участ за тези които предадоха и съсипаха Родината.
8
4
 
6
 
! Отговори
мурзилка преди 9 години
Кво ви пречи новия световен ред? Силна централна власт. Послушно население. Народ от правоимеещи. Комунизъм на нов глас. Е столицата не е в Москва, и вместо водка ще пием малцово, ама на кого му пука. Те нашите социалисти са гъвкави в кръста.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koito see vetrove - june buri... Sudbata nagrajdava predatelite, kato karmata tegne nad semejstvata im za vechni vremena. Jelio predatelu pukula shte ti e tesen!
6
14
 
12
 
! Отговори
chichi преди 9 години
да почива в мир.скромен и свестен човек беше.
5
5
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Ами, не го чух да се изказва през последните години нито веднъж срещу следенето, подслушването, чипирането и другите извратености на Новия световен ред, които нямат нищо общо с истинската демокрация и свободата !Много са ми странни такива защитници на човешките права, които обаче приемат ограничаването им в името на някакви причини ... Много често тези причини всъщност са предизвикани именно от най-големите врагове на тези общочовешки ценности.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да се поясни, за чия "свобода" и "демокрация".
3
9
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
МОЖЕ ДА Е БЪРКАЛ..НО Е БИЛ ПЪРВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ..НЕКА НЯКОЙ СЕ ПРОБВА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ НАДРОБИ И ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ Е БИЛ НАИСТИНА ДИСИДЕНТ..И СКРОМЕН ЧОВЕК..ЖИВЕЕШЕ В МЛАДОСТ ЕДНО..БЕЗ ОХРАНИ И ТН...НЕ ХОДЕШЕ НА ЛОВ В РУСС..КАТО СЕЛЮТУ ГОЦЕ..ИЛИ НА ВИП ПАРТИТА С БЕЛО КАТО ПЕТЪРЧО..ЛЕКА МУ ПРЪСТ