Хората в селата с до 100 души да си избират кмет, искат реформаторите

Според тях настоящето ограничение е недемократично
Обновена: 5 фев 2015 16:08 | 5 фев 2015 16:08, Камелия Цветанова
5
Хората в селата с до 100 души да си избират кмет, искат реформаторите
Снимка: Булфото, архив

От Реформаторския блок /РБ/ ще настояват за промени в Закона за административно-териториалното устройство, в частта му, ограничаваща създаване на кметство в населено място с по-малко от 100 души.

Това съобщи  Ангел Янчев, представител на Гражданския съвет към РБ, във Велико Търново, цитиран от БТА

Предложението ще бъде внесено от народните представители от Блока до края на месеца, за да влезе в дневния ред на Народното събрание до края на март, отбеляза Янчев.

Той посочи, че целта е да бъде преустановена практиката с назначаване на кметски наместници, а жителите на всяко едно населено място да могат пряко да избират кмет.

Според представителите на РБ тази практика е недемократична, "тя ще стане и дискриминационна при евентуалното задължително гласуване", отбеляза Янчев.

В подготовката на местните избори ще участват всички областни председатели на партиите от РБ.

Те ще станат инициатори на срещи с представители на други политически партии, на които ще бъдат обсъждани полезните решения за решаването на проблемите на общините и населените места от областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
никита преди 9 години
Проблемът не е това дали се избира или назначава, а в изчистването на списъците и гласуване / особено за месни избори/ само по настоящ, а не по постоянен адрес. Така, в населено място с живущи реално 10-20 човека с настоящ адрес там, изведнъж стават 500, защото идват от Турция с автобусите и обръщат вота. По сегашния закон се гласува по постоянен адрес, а те си имат български лични карти с такъв, а реално живеят в Турция.
2
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 9 години
И още разходи за кметски заплати и администрация! Тотални глупости!
1
0
 
10
 
! Отговори
Stiv преди 9 години
Добро предложение!Практика до сега е "заслужили" партийци да стоят и да не правят нищо като кметски наместници.Заплата+безделие до пенсионна възраст.