НС прие процедурни правила за избор на подуправител на БНБ

Изслушването на Димитър Костов ще стане на открито заседание
Обновена: 5 фев 2015 10:04 | 5 фев 2015 09:55, Камелия Цветанова
6
НС прие процедурни правила за избор на подуправител на БНБ
Снимка: Архив БТА

Парламентът прие процедурни правила за решение за изслушване и избор на подуправител на Българската народна банка, ръководител на управление "Банков надзор“.

Миналата седмица, след като се оваканти мястото на подуправител на БНБ, който да ръководи управление „Банков надзор”, шефът на централния трезор Иван Искров, внесе предложение в парламента постът да бъде зает от подуправителя на БНБ Димитър Костов, който в момента ръководи управление "Банково". Костов е и бивш финансов министър в правителството на Жан Виденов.

Още по темата
Изслушването на Димитър Костов ще стане на открито заседание на парламентарната бюджетна комисия, което ще се излъчи на интернет сайта на НС, решиха депутатите.

Кандидатът ще бъде представен от Иван Искров, а след това Костов ще развие своята концепция за управлението на „Банков надзор“. След изслушването в ресорната комисия ще последва и друго в пленарна зала.

Ако кандидатът не успее да получи нужната подкрепа от депутатите, ще бъде открита нова процедура за избор на подуправител на БНБ.

За спешен избор на нов подуправител призова премиерът Бойко Борисов в средата на януари.

"Изключително важно е парламентът да вземе решение за избиране на подуправител на БНБ. Най-важният сектор е банковият надзор, за който отговаряше Гунев, а от месеци той не е на работа“, настоя тогава министър – председателят и коментира, че е изключително важно Народното събрание да вземе такова решение скоро, защото от месеци няма ресорен ръководител.

Седмица след това, на 21 януари, парламентът освободи експресно подуправителя на Българската народна банка, отговарящ за банковия надзор - Цветан Гунев, който от средата на миналата година беше в отпуск, а на 11 декември 2014 г. беше отстранен от длъжност с решение на Софийския апелативен съд.

Гунев излезе в отпуск от юни, когато започна разследването за длъжностно присвояване за над 200 млн. лв. По него той има обвинение за престъпление по служба. Прокуратурата му повдигна и второ обвинение - отново за престъпление по служба заради конкретна негова заповед, с която е позволил увеличение на капитала на КТБ с 35 млн. евро.

В мотивите до парламента Искров, чиято оставка днес отново поискаха от РБ, е посочено, че Димитър Костов е бил подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, от 11 юни 2005 г. до 11 юни 2011 г., а с решение на Народното събрание от 08.04.2011 г. той е избран за нов 6-годишен мандат, който е започнал на 12.06.2011 г.

След излизането на Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление „Банково“, осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление „Банков надзор“, посочва Искров.

Според него Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и професионална общност в нашата страна, но и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България (институциите от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЯ МИТЮ ДАЛ ШИ СЪ ОКЪКА КАТ ПРИ ЖАН .МНОГО ВЕРОЯТНО, ПОЧТИ СИГУРНО ,НО.....
3
0
 
3
 
! Отговори
Коминочистач преди 9 години
Искров няма да го сменят. Човека вече си е подредил живота според заплата си. Не му обърквайте нещата, че това е голям стрес.
2
0
 
3
 
! Отговори
kukoto преди 9 години
До АнонименСептември! По важно е кво правим с лицето Иван Искров след смяната му. Бай Ставри пита..........
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а процедура за нов управител кога??????