120 млн. лева в новата ОПОС за превенция на наводнения

Общините оценяват щетите от последното бедствие
Обновена: 7 фев 2015 11:35 | 7 фев 2015 11:33, Миглена Иванова
5
120 млн. лева в новата ОПОС за превенция на наводнения
Ивелина Василева. Снимка: БТА

Общо 120 млн. лева са заложени в новата оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) за мерки, свързани с адаптацията към измененията на климата, превенция и управление на риска от наводнения и свлачища. Това каза в предаването “Седмицата” на "Дарик" радио министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Кметовете ще могат да кандидатстват за укрепване на бреговете на реките, екосистемни мерки, превенция, каза министър Василева.

Според нея останалите средства, които са необходими (по оценки на вътрешния министър става въпрос за над 2 млрд. лева – бел. ред.), могат да се осигуряват според възможностите на бюджета, чрез Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, както и по линия на европейския фонд “Солидарност”. Междуведомствената комисия обаче разполага с ограничен ресурс и приоритизира обектите, а са представени повече искания за финансиране, обясни тя.

Министърът посочи, че областните управители и кметовете на населените места, засегнати от последните наводнения, са инструктирани как да си подготвят документите, за да кандидатстват за подпомагане от фонда.

Екоминистърът не можа да каже какви са щетите от последните наводнения. По думите й в момента общините и областните управители правят необходимите оценки.

Василева потвърди, че се обмисля създаването на катастрофичен пул, от който да се подпомагат пострадали от бедствия. Още не е уточнено обаче как точно да се събират парите.

Ивелина Василева коментира, че безразборното изсичане на гори, незаконното строителство по поречия на реки и в заливни ивици и техническо състояние на хидротехническите съоръжения са сред основните идентифицирани рискове, свързани с наводненията. Според нея трябва по-устойчиво да се управляват горските ресурси, модернизиране на инфраструктурата и засилване на контрола.

Тя съобщи, че в момента Министерството на земеделието и храните извършва анализ на състоянието на хидротехническите съоръжения с помощта на Световната банка и подготвя стратегия за развитие и управление на хидромелиорациите.

Министърът припомни също така, че се процедира с приемането на промените в Закона за водите, с които се  контролен орган за състоянието на язовирите и язовирните стени.

Според нея се е подобрила координацията между институциите и продължава работата по плановете за управление на риска от наводнения.

Ивелина Василева коментира, че през последните два месеца е изяснена собствеността на 253 язовира от общо 268 безстопанствени съоръжения, които бяха установени в края на миналата година. За язовирите в предаварийно състояние се работи за временното им извеждане от експлоатация.

По думите на екоминистъра ситуацията в наводнените райони от страната се нормализира. “Нивата на реките и водните обекти се поддържат около критичните нива, но с тенденция към спадане. Снеговалежите също се наблюдават”, коментира тя. “Властите доказаха, че е постигната висока степен на координираност на усилията, на синхрон на действията, които бяха предприети”, допълни тя и изрази надеждата си, че това ще продължи и в бъдеще.

“Климатът се променя. Ние трябва да бъдем готови за това, затова работим, работим усилено”, посочи министър Василева.

Що се отнася до старата програма "Околна среда (2007-2013 г.), министърът подчерта, че е минимизиран риска от загуба на средства до 22 млн. евро благодарение на мобилизацията на Управляващия орган и бенефициентите. От спрените от Брюксел пари, които бяха отблокирани в края на миналата година, вече сме получили над 400 млн. лева, посочи тя. Парите от финансовите корекции ще бъдат насочени към други проекти по оперативната програма.

По новата "Околна среда" (2014-2020 г.) все още не сме разрешили споровете с Европейската комисия (ЕК) за водната реформа. България настоява да се стартират водни проекти, преди да бъде реализирана водната реформа, за да се осъществи плавен преход между двете програми. По думите на Василева има положителен сигнал от ЕК, че ще се съобрази с искането за бързо стартиране на мерки по програмата.

За втория лифт в Банско Ивелина Василева обяви, че подкрепя спазването на законодателството и развитието по устойчив начин на България. "Това означава, че съхранявайки природните ресурси, ни вървим напред", коментира тя.

Министърът посочи, че все още във ведомството не е представен проект за кабинката, за да стартират процедурите по екооценките. "Това, което ние искаме, е да бъде решен въпросът по един балансиран и разумен начин, съблюдавайки закона. Ето защо беше взето решение на Министерския съвет за създаване на междуведомствена работна група, която чрез своята икономическа, юридическа, финансова експертиза, да предложи разумно решение за концесионния договор в зоната. Що се отнася до националния парк "Пирин", той е част от националното природно наследство. По отношение на буферните зони - зоната на Банско и Добринище, няма изрична забрана за строителни дейности", каза още Ивелина Василева.

Министърът посочи, че подкрепя дебата за пренасочването на част от концесионните такси към общините, за да могат местните администрации да поддържат инфраструктурата. Според нея обаче крайното решение ще се вземе от законодателя.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия пари са достатъчни да се отклоняват реките извън градовете и селата при наводнения и да се съборят незаконните строежи близо до реките и морето.
3
0
 
5
 
! Отговори
Цап - царап преди 9 години
Вече стана ясно, че ГЕРБ изтеглиха заем, за да санират 'безплатно' блокове по страната.Никой няма да събере общия брой санирани сгради и да изнесе данни по области.Та нали и тези, които следят изпълнението са на хранилката на управляващите.Така, че и тук очаквам яко потъване на пари.
2
0
 
4
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
ОПОС...............това от ОПОСкване ли идва или?
1
0
 
4
 
! Отговори
уууууу преди 9 години
Вече се знaе кой и кaк ще ги "УСВОИ" !!!Тукa имa ,тукa нямa !!!