БСП скочи срещу вземането на нов дълг от 8 милиарда евро

Правителството не взима заема зад гърба на НС, контрираха от ГЕРБ
Обновена: 11 фев 2015 12:09 | 11 фев 2015 12:09, Камелия Цветанова
82
БСП скочи срещу вземането на нов дълг от 8 милиарда евро
Снимка: Reuters, архив

БСП остро възрази срещу искането на управляващите да вземат нов дълг в размер на 8 милиарда евро.

Това е недопустимо и означава, че всяко живородено дете ще трябва да плаща по десет хиляди лева в следващите десетилетия, коментира социалистът Румен Гечев, който е зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия.

Той се възмути и от факта, че ратификацията на договора за дилърство, одобрен от правителството, е в дневния ред на извънредно заседание на бюджетната комисия, насрочено за днес.

Още по темата
Това е недопустимо пренебрегване на парламента, обвини той.

Договорът между държавата и четири международни банки - "Ситигруп глоубъл маркетс", Ейч Ес Би Си, "Сосиете Женерал" и "Уникредит," е подписан от правителството на 6 февруари. С него България смята да емитира нов дълг от 8 милиарда евро през следващите 3 години, като средствата ще послужат за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити, както и за гарантиране на нивото на фискалния резерв.

Румен Гечев обаче беше категоричен, че ако парламентът го одобри, това означава да се подпише празен чек на правителството, защото, по думите му, не става ясно за какво е новият дълг.

Според него това ще застраши финансовата стабилност на страната, защото ще качи външния ни дълг.

Гечев възрази и срещу факта, че се предвижда HSBC също да е агент по договора, а банката по думите му е компрометирана.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче отрече твърденията на БСП, че правителството взима заем зад гърба на НС.

„Това, което Гечев твърди, не е вярно. Начинът, по който се иска ратификацията, е както винаги. Тези 16 милиарда лева са за три години. 14 от тях са за рефинансиране на стари дългове и останалите от тях са за финансиране на дефицити, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година“, настоя тя.

По думите й дългът не ражда дефицит, а той е начин да се финансира дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: БСПдългГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Bigo преди 9 години
Бившия главен икономист на Световната Банка - Джо Щиглиц разкрива дяволките планове на тези които стоят зад МВФ и Световната Банка, той е уволнен след като е изнесъл сецретни документи разкриващи политиката на унищожаване на националните икономики и икономическото поробване на цели народи.
59
0
 
6
 
! Отговори
Bigo преди 9 години
Международният валутен фонд и световната банка се контролират от поклоника на дявола - ротшилд и 30-40 от най-богатите хора на планетата. За да се вземе заем от тях правителствата подписват 111 тайни клаузи в които се задължават да разпродадат всички национални активи - вода, електричество, газ и т.н. и в които се съгласяват на икономически стъпки които са опустошителни за замесените нации. на замесените политици предатели се заплаща с милиарди в швейцарски банкови сметки.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ехоооооооооо, има ли "протестъри" бре, що стана?! За единия милиард на Ореха ореваха орталъка, а с`я мълчат като женски полови органи!
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опорни точки на кило - троловете на Местан и компания обясняваха по форумите как със заеми се решавали проблемите, че на ги гърците, сега реват. Я пояснете.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълнят си хората джобовете,докато на нас подхвърлят червеи и къртици
55
0
 
9
 
! Отговори
уйо преди 9 години
А...., за 1 милярд "Протестна мрежа" подскачаха за оставката на Орешарски, сега за 16 милярда няма ли да подскачат.....? Много е типично нещо. Има ли някой от протестантите да обясни че аз съм с първи клас и не мога да смятам?
54
0
 
5
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
ДО КОМЕНТАР 68 Нама допитване до този народ приятелю!Никога не е имало такова нещо в тази държава когато се решават съдбините на този народ!Някои попита ли този народ дали желае в НАТО или в ЕС или иска ли в СИВ или със СССР?? НИКОИ!Ама никои!Защо? Защото българският гражданин винаги се е смятало че нищо не разбира от тия работи и затова са се отнасяли с него като към стадо овце което трябва да бъде насочвано с кривака и кучетата.Жалко,много жалко но това е истината.
53
0
 
10
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Страно нещо,страно поведение от управляващите.Когато Орешарски взе заем от милиарди половина великият държавник Боико орева и преждевремено оплака държавата и народа по митинги и телевизия и всички останали средсва за масова имформация.Аааа то било за да може тои да ги вземе и да се закрепи властта му на спасител на отечеството.Боко и аз мога така чоджум пък след мен каквото стане да става.Важното е че докато изядем парите хората ще казват"аш косун"на Юнак Боича.Къде са протестиращитееееееее?
52
0
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 9 години
И народът не го иска този дълг!Нека поне веднъж се допитат до него ония пладнешки разбойници- управляващите. Не желаем да взимате нови пари, които да си похарчите и след това ние и внуците ни да изплащаме! Гоните и последните хора, останали в тая нещастна държава.
51
0
 
3
 
! Отговори
Никой преди 9 години
Ако няма от къде да "вземем "....заем ...Ко''праим ?!?!...че не се сещам ?!
50
6
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Не съм съгласен с взимането на нов дълг, но и БСП - то да ми говори заеми ме отвръщават!
49
0
 
13
 
! Отговори
Герб напълни с ВЕИ преди 9 години
Зелените олигарси, с най-големи печалби от зелена енергия, всички, близки до Герб: 1-Валентин Златев(пръв приятел на Борисов), годишна печалба18-19 млн. лв 2. Иво Прокопиев, кръгът Капитал(близък с Плевнелиев, Цветелина Б., Борисов) 3.Николай Вълканов (Мултигруп) 4.Цветелина Бориславова (беше жената до Борисов, съдружници в много фирми, 3-та по богатство в Б-я)- малко над 9 млн лв 5. Общински съветник от Герб Тодор Начев-7,6 млн лв 6. Владимир Аличков с 6,7 млн. лв 7. Светослав Донев с 5,6 млн.
48
0
 
11
 
! Отговори
До 57 преди 9 години
Истината не е в лъжите, които Борисов набиваше в ушите на *** в продължение на години, а в числата. Борисов и Герб завариха 9 мегавата фотоволтаици от Станишев и раздадоха разрешителни на близки до Герб за нови над 1000 мегавата скъпа зелена енергия. Всеки път Герб наследява огромен резерв, както оставеният резерв от Орешарски е 9 млрд. и всички сериозни финансисти казаха, че няма нужда от актуализация на бюджета, но както винаги Герб загробва България с огромни суми при орязани доходи.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PARITE TRIABVAT ZA FINANSIRANE NA PARTIINATA KASA ,FNANSIRANE NA EDNI KOLEGI ,NA EDNI PRIATELI.PARITE SHTE POSLUGATZA IZPLASHTANE NA STARITE VZEMANIA NA BSP DRUGARITE.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 37Ти пишеш глупости.Преди да пишеш провери.Като толкова знаеш защо Сорос получи орден "Стара планина" от Петър Стоянов?
45
0
 
10
 
! Отговори
До 57 преди 9 години
Лъжеш герберуго.Не харесвах правителството на Орешарски,защото беше заложник на ДПС,но същото това правителство остави 9 милиарда във фискалния резерв,а завари под 4 милиарда.Предишното п-во на ББ завари 8 милиарда от социалистите и похарчи половината от тях без да вкара в хазната и лев дори.Нещо повече открадна и от здравната каса 1,5 милиарда и никой не им потърси сметка.Е,*** народ-слаба държава.
44
0
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
Току що МенТа Стоянова каза 4 млрд за нов дефицит.
43
7
 
1
 
! Отговори
до ББ къде са ... преди 9 години
Малеее другарю здравей! Как си бе ? Какво става с теб, ще крадем ли пак?Станишев твърдеше, че няма криза и увеличи дълга с много, а ние сега трябва да плащаме тия пари, дето той е дал предизборно за коледни и т.н.А че фалира НЕК и уби енергетиката ни тотални нищо ли няма да кажеш? Тоя съсел зароби НЕК с 4 милярда дългове за реактор,дето нз къде да си го сложим и дупка в Белене, отделно вкара ЗАКОНА ЗА МИНИМАЛНИ ИЗКУПНИ ЦЕНИ ЗА ВЕИ и раздаде евро фондовете на тях си,та станаха милионери! съсел
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли кой сега да организира протест срещу новите заробващи ни милиарди?Толкова ли ни смачкаха,че нямаме сили дори да протестираме?
41
2
 
8
 
! Отговори
Герб наследява милиа преди 9 години
Платените наглеци от жълтите павета оврещяха България, че Орешарски взема 1 млрд. дълг, за да плати дълг, направен от Герб, чийто срок изтича, а сега при 16 млрд. лв. нови заеми - пълно мълчание.!! А Орешарски остави на Герб 9 млрд. фискален резерв, а след мандата си Герб остави фискалния резерв с 1 млрд. под санитарния минимум. Всеки път Герб наследява огромен резерв - от Станишев 8,5 млрд. и 3 млрд в Здр.каса и Ср. фонд, от Орешарски 9 млрд. и те изчезват при Герб при орязани пари за хората.