БСП предлага да има облекчения за задължените лица

Левицата иска да се намалят таксите за частните съдебни изпълнители
Обновена: 12 фев 2015 13:30 | 12 фев 2015 13:30, Камелия Цветанова
12
БСП предлага да има облекчения за задължените лица
Снимка: архив, Булфото

БСП внесе промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ и в Закона за частните съдебни изпълнителни, с които цели да се облекчи положението на задължените лица.

Само за миналата година частните съдебни изпълнители са събрали един милиард лева от длъжници, а висящите дела, които предстои да бъдат събрани тази и следващата година, са за над пет милиарда лева, коментира Мая Манолова, която е сред вносителите на поправките.

Като пример тя посочи случай, при който за 700 евро дълг, е запорирана цяла заплата на депутат от предишния парламент, запориран е и апартамент в София, както и всички земеделски земи на семейството в Северна България.

Левицата предлага да бъдат намалени таксите, които се дължат на частните съдебни изпълнители, защото сега за задължения от 400-500 лева, се плаща такса от 4000 лева.

С направените предложения се предвижда сборът на таксите по изпълнението да не надвишава размера на задължението. Освен това се въвежда и възможност за намаляване на пропорционалните такси в случаите, когато длъжникът плати изцяло или частично задължението в срока на доброволното изпълнение.

Социалистите предлагат още да може да се обжалва данъчната оценка на недвижимите имоти.

„Сега се продават на безценица. Продадоха на безценица имоти и съсипаха човешки съдби“, коментира Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
"Освен това се въвежда и възможност за намаляване на пропорционалните такси в случаите, когато длъжникът плати изцяло или частично задължението в срока на доброволното изпълнение." Какво ще ги намаляват? Ако изпълни доброволно задължението си, защо длъжникът изобщо трябва да дължи такси за принудително изпълнение - това си е чиста кражба.
8
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
Намаляват на съдебните изпълнители прехвърлят ги на банките за такси.От левия джоб та в десния.
7
2
 
3
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Тая Мая се сетИ за ЧСИ-тата.. Добър ден, как спа Майо? Дали закона за ЧСИ не го приехте при 3-та коалиция Сергей-Царо-Доган? Не направихте ли тогава и БНБ да е над закона?
6
2
 
5
 
! Отговори
адъ преди 9 години
А защо въобще ги има тези ЧСИ?Това е дейност присъща за институции, а не за банда апаши!
5
0
 
6
 
! Отговори
ххх преди 9 години
Май не е най-големият проблем таксата на ЧСИ, а "тлъстите" хонорари, които си присъждат адвокатите, солидно обосновани с нормативни актове благодарение на силното лоби!
4
2
 
6
 
! Отговори
знайко преди 9 години
браво мая,ама само да нее малко късно?
3
4
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Ако се приеме, ще бъде много полезен закон. Действително съдебните изпълнители продават жилищата на длъжници на доста занижени цени, без да ги интересува дали ощетяват длъжника или не. Така потърпевшият по правило остава без жилище и има да плаща още доста на банката. А и таксите са несъразмерни. Е, разбирам, че за някои от пишещите тук може и да е притеснително, че именно БСП го предлага. Друго щеше да е, ако го беше предложил бат'им Бойко. Тогава сигурно щяха да викат "Да живее бат' Бойко"
2
2
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
"БСП предлага да има облекчения за задължените лица"Даааа...... и жените даже да са общи!
1
1
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Хитри ,хитри та дрънкат.Докараха народа до просешка тояга,сега ще бъдат спасители.