Новият заем - за рефинансиране на дълг и покриване на дефицита

Кабинетът няма да разполага с допълнителни пари, коментира Дончев
13 фев 2015 10:42, Миглена Иванова
15
Новият заем - за рефинансиране на дълг и покриване на дефицита
Томислав Дончев Снимка: архив, БТА

Допълнителният заем от 8 млрд. евро, който вчера бе одобрен в спорни гласувания от две парламентарни комисии – външна и бюджетна, е за рефинансиране на стар дълг и покриване на дефицита, който ще се натрупа следващите три години. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика  Томислав Дончев.

„Правителството няма да разполага с допълнителни пари”, заяви той.

На въпрос дали по новата програма за саниране може да се стигне до корупционен скандал и парите да не отидат по предназначение, Томислав Дончев каза, че има пълна гаранция за остър и качествен граждански контрол, и заяви, че няма притеснения от такъв характер.

"Трябваше да изчакаме да свършат местните избори, за да пуснем програмата за саниране ли". По този начин Дончев отговори на обвиненията, че програмата за саниране се прави, за да се представи в добра светлина ГЕРБ преди местния вот през есента.

"Осъдените през 2013 година за злоупотреби с европейски средства са 96 души", каза Дончев във връзка с разследване, което показа как се източват хиляди левове чрез фиктивни студентски стажове.

По думите му на година има почти 200 досъдебни производства за злоупотреба с евросредства, като половината от тях влизат в съда. Дончев смята, че и през 2014 година осъдените за измами с евросредства няма да са много по-малко от тези през 2013 г.

Относно конкретния случай в разследването на Нова телевизия вицепремиерът заяви, че той не е нов за прокуратурата. По думите му това е примитивна схема, но високорискова, защото включва много хора. „Най-голямата грешка е въвличането на фирма, която по никакъв начин не знае за това”, заяви вицепремиерът.

Същевременно Дончев уточни, че в този случай не са похарчени евросредства и посочи, че са източвани бюджетни пари, като на практика призна, че държавният бюджет е бил ощетен.

„Тук европейски пари похарчени няма. Веднага, след като е идентифицирано, че проектът е рисков, европейското финансиране е спряно”, обясни вицепремиерът.

Дончев коментира, че най-ефективният контрол е този, който се осъществява от страна на гражданите. „Когато някой види, че това, което се случва, не трябва да се случва, трябва да има гражданската съвест и да подаде сигнал“, посочи вицепремиерът.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз чета: 8 млрд за 3 години. Как така ги разбирате 16 млрд, които щели да станат 48? Когато Орешарски вземаше по 3 млрд на месец нямаше проблем, сега има проблем за 8 млрд за 3 години! Айде сега да ми обясните за двойния аршин в тълкуванията!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, а кой ще връща заема, който беше взет да покрие кредита, покрил дълга, предназначен за погасяване на кридитите, които не можаха да покрият големият ни борч, а бяха откраднати?
10
1
 
2
 
! Отговори
Ще престана да пиша преди 9 години
по тази тема,защото вече омръзнах и на себе си.Но защо ни товарят с дългове,след като милиарди си стоят ей така - подарени преди време на"наши момчета,които сме определили да станат учени"!И днес децата и внуците на тези"наши момчета"деребействат,както си щат в това нещо, наречено БАН.Вярно е,че има и работещи хора там, ама колко са? В последните години намериха чалъм -отчитат"работа по проекти".Не коментирам колко от тези проекти обслужват интересите на други държави или са свободни съчинения
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България фалира
8
1
 
5
 
! Отговори
Продълж.(5милиарда) преди 9 години
После казионната БАН получава от държавата още имоти, част от които години наред не се използват, други служат на частните фирми на различни академици и професори, в трети са настанени да живеят лица, които нямат нищо общо с БАН.Ако част от тези имоти бъдат продадени, държавата ще вземе поне 4 милиарда, вместо да ни товари с данъци.Така наречените "учени" да ги назначат във ВУЗ-овете,там преподават и сега, но на хонорар, а заплатите им в БАН от бюджета си вървят.И пак да правят наука,ако могат
7
2
 
9
 
! Отговори
pfff преди 9 години
Абе вие *** ли сте бе, да вземете 16 и да връщате 48?Само това ми обяснете... Защо не попитате хората в държавата с референдум?5 Години максимум ,след тази издънка, България е пред фалит.....Честито на печелившите за в бъдеще, замислете се сега и го запомнете...
6
1
 
6
 
! Отговори
умния преди 9 години
А заема от 16 милиарда не те ли притеснява? Или от един милиард те тревожеше повече?
5
2
 
3
 
! Отговори
Продълж.(5милиарда) преди 9 години
През 1947 г. по каприз на БКП БАНИ е закрита, а имотите й - национализирани. Това е в нарушение на Устава на БАНИ - там е записано, че само ръководния съвет на БАНИ може да я разпусне (не да я закрие), но през 1947 г. двама от ръководителите на БАНИ вече са екзекутирани, други са в Белене, трети са изселени.Т.Павлов и други буквално подаряват имотите на БАНИ на новоучредената днешна БАН, създадена под лупата на тогавашната Комисия за прочистване на науката и образованието от буржоазни елементи.
4
2
 
3
 
! Отговори
Продълж.(5 милиарда) преди 9 години
По света, само в някои държави се финансират от бюджета научни центрове, които обаче получават от държавата специални поръчки, за да изследват някой конкретен проблем със стратегическо значение. ТАКОВА ЧУДО КАТО НАШЕТО НЯМА НИКЪДЕ.През 1911 г. БКД прераства в БАН, а после Б.Филов го трансформира в БАНИ (за да привлече и изкуствата). Държавата дава само една заплата на БАНИ (на секретаря).Но 15 частни фонда финансират БАНИ и даряват имоти, които днес струват около 300 милиона евро.(Продължение)
3
1
 
8
 
! Отговори
А 5 милиарда стоят преди 9 години
Преди 4-5 години размириха България заради намерението да разформироват БАН. Тогава "БАН-аджийските" шефове заблудиха народа, че подобни научни организации" имало по цял свят и че БАН била "приемник и продължител на Бълг.книж.дружество" /тази лъжа и днес можете да прочетете в сайта на БАН/.Какво се оказа?Никъде другаде в Европа няма такъв мастодонт на държавна издръжка,такава е била само академията в СССР/под партийна команда/. В някои държави по света има центрове за стратегически проучвания
2
1
 
7
 
! Отговори
бай груйо преди 9 години
ХА ЧЕСТИТО ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. ВПРОЧЕМ ОТ 25 ГОДИНИ ВИ ИМЕНУВАТ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА. ТА ХА ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ НОВИТЕ ГАСПАЖИ И ГОСПОДА НОВИТЕ 16 МИЛИАРДА ЛЕВА. ВЕЧЕ ДОСТИГНАХМЕ 50 МИЛИАРДА. ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЧЕСТИТО.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяко идиотско деяние има философско оправдание