До 10 ст. за км ще е тол таксата за тирове, прогнозира Павлова

"Ако искаме хубави пътища, трябва да имаме добри приходи"
18 фев 2015 10:25, Бойчо Попов
19
До 10 ст. за км ще е тол таксата за тирове, прогнозира Павлова
Снимка: Reuters, архив

Най-много около 10 стотинки за километър ще възлиза таксата за преминаване по магистрали за тежкотоварния трафик, след като бъде въведена тол таксата. Това показват първоначалните разчети на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, поясни тя в интервю за Нова телевизия.

Все пак Павлова направи уточнение, че анализът на трафика тепърва предстои, разчетите ще са готови до края на годината, а въвеждането на тол таксата за леките коли няма да се случи през следващите две-три години.

Според Павлова сегашната винетна система се е оказала евтина, особено за товарните автомобили, а въвеждането на тол такси ще е най-справедливият начин за таксуване на преминаващите по автомобилната мрежа, тъй като се плаща за изминато разстояние, а не за време, както е при винетките.
 
„Ако искаме да имаме хубави пътища, трябва да имаме добри приходи", изтъкна Павлова. Според нея за поддържане на пътищата на нивата от Европа са нужни по около 1 млрд. лв. на година. "За да имаме тези пари, трябва да имаме приходи от такси от тези, които ползват най-много тези пътища. Справедливо е ТИР-овете да плащат най-много и за изминати километри". 

По думите ѝ тол системата ще се въведе поетапно, като първо обхване тировете и тежките камиони, които трябва да бъдат принудени да не използват малките пътища, непригодни за тежкия трафик. След това ще бъде въведена електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях може да стане факт едва след построяването на магистралния пръстен на страната.

Същевременно Павлова потвърди и графика за пускането на новите магистрални участъци през тази година - отсечката от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата - през август. До септември изцяло ще бъде пусната в експлоатация и магистрала "Марица".

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
! преди 9 години
В момента Лиленцето е най-неадекватния министър от новото правителство. Говори колкото да си прави вятър....Само да й кажа, че тол-таксата, ако въобще народа се съгласи на такава, трябва да е не повече 2-3 ст. на км за автомобили и 5-6 за товарни. Колкото до това дали цените ще скочат, търгашите също много да внимават, че от сума месеци горивата са на рекордно ниски цени, а нещо намаление на стоките не се забелязва. От сега ми е ясно, че ще има "рязък завой" за тази идея.
14
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
За хондата,колко ще плаща внучката павлова.
13
0
 
0
 
! Отговори
данчо преди 9 години
А кой ще плаща повишаването на транспортните разходи!.... ЧЕСТИТО повишение на всички цени ако тол се приложи в по-голям мащаб. Или БДЖ ще възкръсне!
12
1
 
3
 
! Отговори
край преди 9 години
Прав е господин Борисов - Лош материал сте. Едни тол такси не ще те да плащате. Е човека що ви ги прави тия магистрали - вместо да плащате и да пеете вие хленчите. Лош материал.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Коко петелаЗатуй кацай на стобора на село и не мисли за столицата окупирана от гербаджиите.
10
0
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Винетките не са ли приходи? 60 и кусур за лек автомобил. Къде отиват тия пари?
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече е съвсем ясно, че Тиквите строят магистрали за мутрите - нас никой не ни брои за живи !
8
1
 
6
 
! Отговори
User преди 9 години
Dear miss Piggy!Flower yourself с тезо 10ст на километър! И горивата като се вдигнат , и за магистралата като платиш! Лапачи сте!!!
7
3
 
16
 
! Отговори
до герберастите преди 9 години
Моля ви, не скърцайте със зъби като ви го набутва Бащицата. Краденето започна бързо и в големи мащаби и от вас, тези които по известни и неизвестни причини подкрепят дебелогъзия чичка от Банка. Наистина трябва да си уникален *** да избереш отново един жесток и безмилостен крадец който е доказано неспособен да управлява в името на хората. При това обиждал и унижавал многкратно народа си!! И е точна приказката, всеки народ заслужава управниците си! Умирайте в мизерията и простотията си.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нашите пътища 10 ст. на км за камионите е много. Сигурно за леките коли ще е 5-6 ст, което ще е колкото в Гърция. Всеки може да сравни качеството на техните и нашите магистрали!
5
1
 
18
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Но винетките ще си останат, да не си помислите, че ще ги махнат!
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да има платена магистрала, трябва да има второстепенен безплатен път успореден на магистралата. Сега Лилето да ми отговори, как да стигна до Ихтиман по друг път, освен магистралата? Първият кабинет на герберастите ни разказаха играта, а сегашния направо ще ни загробят.
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това означава, че само един път да отида от София до морето и да се върна и ще платя повече, отколкото за винетка за цялата година!!! ГЕРБ яко са решили да крадат!
2
1
 
17
 
! Отговори
666 преди 9 години
Това ли показват първоначалните разчети на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова???Щото в друга статия се твърдеше, че анализът и последвалите консултации ще се ръководят от Световната Банка, а при тях празно няма - както показва и досегашният ни опит с тези "благожелатели" и "хуманисти". Ако може и на селските пътища една ТОЛ-такса, нали така?!
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дебелата Берта ни подготвя за ново грабене. 10 ст. За километър е много за стандарто ни!!! От София до Бургас са 40 лева. Като се сложи и горивото колко става? Кой ще събира парите и къде ще отиват? Краденето продължова с пълна сила. Гласуващите за ГЕРБ да плащат и да пеят колко е добре когато амфетаминовият доцент управлява България и милиардите му се увеличават за тяхна сметка. Не народ а *** е казал П.Славейков. И е бил много прав!!