Управляващите отложиха гласуването на новия заем

БСП реагира остро, червените депутати скандираха "Оставка"
Обновена: 19 фев 2015 15:32 | 19 фев 2015 09:21, Камелия Цветанова
174
Управляващите отложиха гласуването на новия заем
Снимка: архив, БТА

Депутатите отложиха гласуването на ратификацията на предложения договор с четири международни банки за посредничество при поемането на 16 млрд. лв. външен дълг в периода 2015-2017 г.

Вчера така и не се стигна до гласуване, защото работното време на народните представители свърши, а обсъждането не беше приключило.

Още по темата
Искането за отлагане на гласуването днес беше направено от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов и беше подкрепено от всички присъстващи в пленарна зала депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ.

„Вземането на решение на всеки един от нас е много отговорна задача и ние можем да вземем решение след подробното запознаване с нуждата от вземането на заема. Не беше направено нужното за разясняване на договора и трябва да го обсъдим с експерти“, мотивира се Симеонов.

Оказа се, че ПФ още няма окончателно решение как да гласува, въпреки че вчера финансовият министър Владислав Горанов говори с тях, както и с другите коалиционни партньори на ГЕРБ от АБВ и РБ.

БСП реагира остро на искането на Симеонов за отлагане на решението.

„Това, което се случва, е един алъш-вериш и покупко-продажба на цели парламентарни групи. Нямате нужда от цяла седмица, за да ви купят, след като Горанов ви е отделил 16 минути вчера, по една минута на всеки един милиард“, възрази социалистът Георги Кадиев.

Той призова депутатите да гласуват още днес и да отхвърлят договора за заема.

„Ако трябва да ходим на избори - да ходим, по-добре така, отколкото дългове за децата ни“, коментира той.

Още вчера от думите на вицепремиера Румяна Бъчварова стана ясно, че гласуването ще бъде отложено, защото ГЕРБ ще търсят партньорите си в управляващото мнозинство за разговори по темата за дълга.

Тя обясни, че дори има уговорена среща между тях, но не уточни кога.

Засега зад дълга твърдо стоят само ГЕРБ и РБ. От АВБ бяха категорични, че няма да го подкрепят, БСП, ДПС и „Атака“ също са против. Засега позицията на патриотите не е ясна.

След като искането на Симеонов за отлагане на дебата днес беше прието, депутатите от БСП започнаха да скандират „Оставка“!, което провокира председателят на НС Цецка Цачева да ги призове :“Колеги, напишете в писмен вид оставките си и ги депозирайте още днес в деловодството на парламента“.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: парламентзаемBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
8
 
! Отговори
boko преди 9 години
Скъпи бъп..ббългари,тоя заем ми требЕ,поннежЕ колекционирАм сериини номера на банннкноти,като саберЕЕм целата коЛекциа че ви дам и на вас.Между впрочем!Търса пръвио серииен номер на евро или долар с номер 0001,също така и последнио номер на най новата банкнота,ама него не го знам.Ваш БоОеико
30
0
 
22
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Точно така!Нека припомним какви пърформанси, клякания, ставания, заклеймявания, алтернативни бюджети и прочие циркове бяха от страна на ГЕРБ, Реф. Блока и десните, когато Орешарски искаше да вземе 1.5 милиард лева дълг. Муравей Радев орева държавата как комуниста Орешарски оставя огромно бреме на поколенията. Същият този Муравей Радев обяснява тази сутрин колко било хубаво да вземели 8 милиарда ? външен дълг = 16 милиарда лева.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40-64 млрд НЕ са 16при 5% лихва=(лихва 24+16)=40 млрдпри 10% лихва=(лихва 48 +16)=64 млрдus плаща 3% на 30 г заем и влачи от целя свят петрол и ресурсиа БГ с какво гарантира ? - значи съвсем резоно са обявили 10% лихва
28
2
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Валерката и агент Иван искат поне 1 млрд., иначе не се навиват да подкрепят. Гласуването се отлага до уточняване на сумата.
27
1
 
12
 
! Отговори
Олигархията... преди 9 години
... сътвори 13главата Ламя на Борисов, направи Борисов "премиер" за втори път така с 85 депутата (от общо 240 места) и иска да вземе 8 милиарда ? външен дълг, с 10% лихва, при положение, че лихвата на ЕЦБ е 0%, който външен дълг ще плащаме обикновените хора и поколенията нт.Оставка!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Червена тиква. Орешарски емитира дълга от 1.5 млрд. дълг за да погаси дълг на Велчев. Сега ще се изплатят 800 млн. евро пак взети от Бойко през декември за финансиране на дефицита. С 4 млрд. лв. е нараснал държавният дълг на България за времето от 2009 г. до 2012 г., докато на власт беше правителството на ГЕРБ. През 2008 г. в резерва са били натрупани рекордните 12 млрд, а през 2012 - в резерва са 5,4 млрд. В кризисната 2009 г. Орешарски като финансов министър остави България с фискални резерви, които бяха 80% от целия ни публичен дълг.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре бе БиБитко, дай тази оставка да заживеем малко по-нормално. Какво ни плашиш толкова. Та ти ни плашиш от както те помня и по-лошо е, че си още на власт.
24
2
 
12
 
! Отговори
boko преди 9 години
Скъпи бъп..ббългари,тоя заем ми требЕ,поннежЕ колекционирАм сериини номера на банннкноти,като саберЕЕм целата коЛекциа че ви дам и на вас.Ваш БоОеико
23
2
 
8
 
! Отговори
boko преди 9 години
Скъпи бъп..ббългари,тоя заем ми требЕ,поннежЕ колекционирАм сериини номера на банннкноти,като саберЕЕм целата коЛекциа че ви дам и на вас.Ваш БоОеико
22
4
 
25
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Кой ще връща после тези 16 милиарда ? Кой ? Кой ? Кой ? Ритнитопковецът, който бягаше от часовете по математика в училище , за да яде филии със свинска мас или Доган и мамин Делянчо ?
21
16
 
8
 
! Отговори
Кака Цецка :) преди 9 години
Напишете си оставките, червени *** лъжливи, лъжливи и още крадливи.
20
2
 
28
 
! Отговори
Споко преди 9 години
Споко бе българите! Даже е малък заема! Трябва да вземем 100 милиарда, и да си живеем добре! Ей на Гърция пак ще им дават 60 милиарда помощ! За връщането не се безпокойте! След няколко поколения тук ще са само ***, и ще ни обявят за неплатежоспособни. А останалите българи ще са в чужбина! Така че с борчовете да се оправят ***!Съжалявам за предсказанието, ама така е!
19
4
 
28
 
! Отговори
еи преди 9 години
Къде са потестърите и окупаторите?Къде сте миши герои?Или свършиха милионите долари!
18
19
 
7
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Като чета в този сайт коментарите на червените *** те били големи финансисти. Същия е и др. Румен Гечев , който беше икономически министър при Жан Виденов и фалираха държавата , като ограбиха спестяванията на народа . От злоба и яд , че не могат да крадат БСП-ДС са готови да умрат , но друг да не вземе заем.
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заема с опция до 10% годишна лихва в проформа, ся ще почнат да уреждат за всяка партия % комисионно одобрение. Пладнешки обир ли се готви???
16
17
 
5
 
! Отговори
искам дълг преди 9 години
ама защо да не вземат дългове....всички държави го правят,дори и най богатите и си живеят така с перманентно рефинансиране...че какво им е на гърците със 680 евро минимална заплата.....какво пречи и ние да си вземем дългове,особено ,ако отиват за социални разходи...и без това сме най-бедните в Европа...пък дълговете не пречи да си се трупат и рефинансират...те и без това никога няма да се изплатят ,а нашия живот е ограничен...какво ме интересува кой ще плаща след 2-3-4 поколения-7 и 8-о ще плаща
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама вижте сега .Става въпрос за едни комисиони .Само1%. Е вярно това са само 160 милиона. Ама да не искате комунистите да ги вземат , като тази работа можем и ние да я свършим.
14
2
 
35
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
Какви 8 милиарда е опоскал Орешарски бе, крастав кафяв тиквопоклонник ? Вашият вожд опоска 8 милиарда резерв и с великите си финансови министри продължава да държи безработицата стабилно над 10 процента. Идеята му за икономическо развитие е "европрограми" и дотам. Орешарски поне имаше програма за дългосрочно създаване и трупане на капитал в страната, вашата тиква освен да смуче парите на европейците и да тропа с краче как "комунистите" му пречели какво друго свърши ? Едно голямо нищо.
13
3
 
5
 
! Отговори
до подлогите от 12 преди 9 години
Тия опашати лъжи не на нас!
12
0
 
16
 
! Отговори
глупак преди 9 години
Защо не се кандидатирах за депутат преди 25 г,може и да не съм крал ,но поне щях да взема висока пенсия от викане грачене в парламента ? Блазе на вечните депутати нищо не правещи .