Горанов твърд за дълга: Няма да отстъпя!

В средата на другата седмица заемът пак влиза в НС
Обновена: 20 фев 2015 14:00 | 20 фев 2015 12:37,
132
Горанов твърд за дълга: Няма да отстъпя!
Владислав Горанов Снимка: архив, БТА

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма да отстъпи в предложението си за теглене на 16 млрд. лв. нов дълг. Той обясни, че в средата на следващата седмица заемът най-вероятно ще влезе отново за гласуване в парламента.

Още по темата
До гласуване на ратификацията от депутатите тази седмица не се стигна, защото партньорите на ГЕРБ от ПФ и АБВ отказаха да я подкрепят. Преговорите между формациите продължават.

„Това е анализ, направен много професионално не от Владислав Горанов, а от една много сериозна държавна машина, наречена Министерство на финансите“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че няма как исканият заем да бъде по-малък, защото това означава да няма дефицит.

Горанов коментира и въпроса за какво точно ще отидат 16-те милиарда лева. „Имаме да погасяваме само до края на тази година 7 млрд лева. И за следващата имаме, и за по-следващата“, изреди той и отново обясни, че тегленето на заема не е негово своеволие.

Финансовият министър беше категоричен, че докато има дефицит, темата за дълга ще стои. Той призова и да се говори за това, че харчим повече, отколкото изкарваме.

„Полагам неимоверни усилия като министър, заедно с премиера и всички държавни органи, да съберем повече пари и резултатите, повярвайте ми, се виждат. Но все пак дефицитът е 2,5 млрд лв.“, каза той.

Горанов обеща, че ще се старае по всякакъв начин да го намалява през приходната част. „Но в крайна сметка обществото трябва да разбере, че трябва да харчи колкото изкарва или трябва да взима дългове“, отсече още той.

Финансовият министър нарече глупав въпроса дали има трус в управляващата коалиция заради дълга. „Няма никакъв проблем в управляващата коалиция. Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас или те са по-трудни технологичнo и трябва повече време“, каза той. Горанов припомни обаче, че управлението носи и позитиви, и негативи, а ГЕРБ няма да допуснат да носят сами негативите.

„Възможно е“, отвърна финансовият министър на въпроса дали не е натрупал излишно самочувствие. Горанов обясни, че заради многото работа, която се налага да върши за кратко време, човек понякога се изморява и потиска емоциите си. „Може понякога да изглеждам по-самоуверен, но това не е защото твърде много си вярвам, а защото понякога не стига физическото време да обясним на всички, че това, което правим, е правилно“, каза още той.

Финансовият министър коментира и обвиненията на БСП от вчера, че четирите банки, които ще обслужват дълга, са избрани, защото преди време са помогнали за изплащане на вложенията в КТБ. Той обясни, че е готов да даде всички документи за дългове в държавата на главния прокурор и той да прецени дали има престъпления.

Горанов обясни, че нов шеф на БНБ ще бъде избран тогава, когато партиите, подкрепящи кабинета, постигнат консенсус около една фигура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човекък каза всичките му приятели са милионери,само той стоял с 2 хиляди лева заплата.Как да живее така.Иска да стане не милионер, а Вие му пречите.Как може такова нещо
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между двете злини Дянков и Горанов си мисля, че по-добре да беше останал Дянков.
67
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Настоявам за оставката на това некадърно и крадливо правителство!Нови избори или военно положение!
66
3
 
37
 
! Отговори
Проф.д-р по економия преди 9 години
Вече е подписал договора с банките, как ще намалява размера! По-нагло и арогантно *о от тоя, беше само Цвъ.Цвъ.! Не понасям комунистите и ДПС, но тези са от най лошите комунисти - прости и нахални! Десни били! Този нахалник си мисли, че не знаем, че Пеевски го назначи за финансов! Б.Б. да му мисли! Като си въртиш гъзо на всички страни, възможността да изохкаш от удоволствие е почти сигурна!
65
2
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ВИЕ ГО ГЛАУВАЙТЕ ТОЗИ ЗАЕМ И НАРОДНОТО СЬБРАНИЕ ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ ТЯСНО
64
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази противна мазна физиономия е плод на несполучлив або..рт.Също като пърдянкОFF.
63
3
 
22
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Вижте сега, не упреквайте народа български, той вече навлезе в собствената си година - тази на ОВЦАТА. Значи в годината на овцата народа български трябва да се държи както подобава - да мълчи повече отколкото е мълчал, да се навежда по-ниско отколкото се е навеждал, да се съгласява повече отколкото се е съгласявал, да плаща повече отколкото е плащал. Изобщо годината на овцата изисква от българите овчо поведение, за кви протести говорите.ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО ЕЙ, НАРОД ОТ ***!!!
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО СОЦИОЛОГ: ЗА ВСЕКИ ДРУГ , НО НЕ И ГЕРБ
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Достоен ученик на "финансовия гений"Симеон Дянков.
60
1
 
29
 
! Отговори
безработен преди 9 години
все едно аз да имам задължение от 1000 лева към една фирма за бързи кредити и тегля от друга 10 000 за да върна предния а остатъка да похарча. Примерно да си купя компютър и автомобил и да продължавам да не работя.
59
33
 
5
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Другари червени *** , как не разбрахте , че народа не иска БСП-ДПС-Атака-ДС-КГБ да ги управлява . Затова излязоха на протест , защото просто ви мразят. Как не го разбрахте . Сега да има избори пак ще гласуват за ГЕРБ . Каквото и да правят другарите никой вече не ги понася .
58
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКААААА ИЛИ МАЙДАНА ИЗБИРАЙТЕ
57
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе защо заради Пеевски излезе на улицата а сега те заробват и си трайкаш
56
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам оставката на това некадърно и крадливо правителство!Нови избори или военно положение
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пеевски го научи като си пият кафето сутрин
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска комисионна , на 16 000 000 000 знаете ли колко е комисионната 0.8 е а честито
53
0
 
20
 
! Отговори
Твърд преди 9 години
Горанов го иска твърд, по-голям и ако може веднага
52
1
 
14
 
! Отговори
??? преди 9 години
До АнонименЕкспертът Горанов си пие кафето с Пеевски от ДПС.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ със тия 300 трилионо, сами си ги печатат и не им дреме колко са им трильоните.
50
2
 
31
 
! Отговори
2ри преди 9 години
ОСТАВКААААААААААААААААА!!!!