Ще искаме да размразим "Набуко", обяви Борисов

Илхам Алиев се надява да транзитираме азерски газ за Европа
Обновена: 4 мар 2015 16:15 | 4 мар 2015 14:05, Веселина Йорданова
96
Ще искаме да размразим "Набуко", обяви Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България иска да размрази проекта за газопровод „Набуко“ в частта му, която засяга страната ни.

Борисов съобщи, че ще поискаме от ЕК рестартиране на „Набуко“ с аргумента, че имаме реален шанс азерски газ да преминава през наша територия за съседни държави по Южния газов коридор.

След среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Министерския съвет премиерът съобщи, че заедно с представители на Азербайджан пред ЕК ще бъде представен проект за възстановяване на "Набуко", защото той е европейски и години наред сме инвестирали в него.

Борисов изрази надежда да срещнем пълна подкрепа от ЕК и даде да се разбере, че още в следващите дни ще има визита по темата в Брюксел на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Въпросът е стратегически, той не е насочен срещу никого, това е запазване на българския национален интерес, подчерта премиерът, според когото страната ни има редкия шанс да влезе в „голямата компания“.

Това е 100% диверсификация, изтъкна премиерът Бойко Борисов и допълни, че и Европа ще бъде диверсифицирана. По думите му става дума за запазване на българския национален интерес – да не бъдем заобикаляни, тръбите ни да бъдат пълни с газ и да получаваме транзитни такси.

Не слагаме кръст на „Южен поток“, той не е спрял, нямаме писмено уведомление, че се спира и за нас той не е спрял, уточни Борисов.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта, че европейският пазар е приоритет за страната му за доставки на природен газ. Алиев заяви, че страната му разполага с богати ресурси, като общите резерви на газ са 2.5 трилиона кубика.

Гостът изрази надежда България да стане транзитна страна за природен газ от Азербайджан за Европа. Според него днес се полагат основите за стратегическо партньорство между двете страни.

Алиев подчерта важността на реализирането на Южния газов коридор, който по думите му става реалност благодарение на дългогодишни усилия.

По трасето Азербайджан – Италия ще има няколко отклонения и едно от тях ще е към България, стана ясно от думите му. Алиев каза, че се разглеждат възможностите за разклонение от България към Румъния и Унгария.

Можем да обединим проектите ТАП и „Набуко“, колкото повече европейски страни получават наш газ, толкова по-добре ще бъде за всички ни, смята президентът на Азербайджан.

„България е наш скъп приятел, изпитваме сериозни симпатии към българския народ“, каза още той. По думите му политическите отношения между двете страни са на изключително високо ниво.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „оттатък Черно море е войната в Украйна“, а санкциите на ЕС срещу Русия нанасят големи щети на икономиката ни, особено в туризма. Той напомни и икономическите проблеми на съседна Гърция и обясни, че се стремим към политическа, финансово-икономическа стабилност и диверсификация.

Прекалено много проблеми има в другите държави, за да попаднем и ние в тази нестабилност, подчерта той. Борисов коментира, че интересът е взаимен и посочи, че на всички нива ще подкрепяме Азербайджан да бъде стратегически партньор на ЕС.

Борисов обяви, че ще покаже на госта „какви катакомби сме направили ние“, защото съпругата на Алиев инвестирала в римските. Тласкам го така към Търново, към Трапезица, пошегува се премиерът, който по-рано на брифинга заяви, че искаме да възстановим крепостта. 

По-рано в Гранитната зала на МС в присъствието на Борисов и Алиев беше подписан документ за сътрудничество между България и Азербайджан в областта на електронните съобщения и информационните технологии, както и протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: АзербайджанЕвропагаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Брей, че много *** се събрали тук...Никой от вас си няма понятие от това, което се е говорило или подписало.Ще дойдат ли тия чак от там без да са помислили от къде ще мине газта, без да са говорили с другите държави?Глупави и жалки ***...
32
3
 
11
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
Стана много сложна. Руснаците не са ни отказали, ще строим хаб, ще купуваме втечнен от САЩ и ще транзитираме от Азербайджан, а и сами ще произвеждаме от Черно Море.Като чета за тези велики бизнес переспективи, очаквам цената да е под 2-3 лв на 10 000 кубика. :)
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bat Boiko javno zdravo se e nadrusal,kakvi sa tezi haljuzinazii
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Набуко ще размразяваш бе, проекта е погребан и забравен от няколко години бе ахахха
29
4
 
7
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Ако обърнете внимание на географското положение на Азарбейджан, ще ви направи впечатление, че тръбичката ще трябва да премине през Сирия или Турция.. Опаа, ама тя турция започна строеж на Турски поток.. за Сирия и дума не може да става.. та какво остава? Празни приказки - това!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАМЕРИКАНЦИТЕ НЯМА ДА ТИ ДОСТАВЯТ НИКАКВИ ТРЪБИ, ТЕ ИСКАТ ШИСТОВ ГАЗ.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПАЗАРДЖИКСигурен съм, че в ГЕРБ така елементарно разсъждават. За тях щом Боко е казал всичко е възможно, те си живеят в някакъв свой свят.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искам да възродим НА БОКО, тръбите ще ни ги доставят европейските партньори и американците , за 1 левче на километър , пък ще се произвеждат в Китай , а ще ни ги сглобят Русняците , а ние само ще лапаме , като изядем мухите тогава какво ще правим . Европа на украйна може да даде пари , за да направи мръсно на Русия , но нито ще финансира НА БОКО , нито Набуко , дреме им на тях , те си получават Руски газ чрез Северен поток
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПАЗАРДЖИККОЙ ЩЕ Я ПУСНЕ ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ?
24
3
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До АнонименТРЪБАТА ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ КАВКАЗ И ЧЕРНО МОРЕ КРАЕН СЛУЧАЙ АРМЕНИЯ.АРМЕНИЯ НЕГИ ОБИЧАТ ОБРЕЗЕНИТЕ НЯМА ДА ИМ РАЗРЕШАТ И ББ ЩЕ ПАДНЕ НА КОЛЕНЕ ПРЕД РУСИЯ И ЩЕ СЕ МОЛИКАК ТО И УКРАЙНА
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербаджиите явно живеят с някакви представи за света от преди 80-90 години. Жалко за тях.
22
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Абе усещам как Азербайджан и България ще надхитрят Русия, САЩ, Великобритания, Турция, Франция и Украйна и Норвегия и Иран и ще внасят само те газ в ЕС. хаха
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тръбата откъде ще минава?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Можем да обединим проектите *** и "Набуко"И ще се казва ТАПуко
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИТО ЗАПАДА, НИТО ИЗТОКА ЩЕ ПУСНАТ ГЕРМАНИЯ НА КАВКАЗ.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не щеше със славяните, сега тичай след мюсулманите.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоНа никой на му пука какво искате. Каквото ви дадат това ще купувате.
16
7
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Ууууу! Долу! Ние искаме само и единствено съветски газ на 450 долара кубика. Ще се мазним колкото е нужно да го свалят до 445
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТИ ИЗПУСНА ПИТОМНОТО СЕГА ГОНИ ДИВОТО. КАТО НЕ ИСКАШ СЪС СЛАВЯНИТЕ СЕГА БЪДИ С МЮСУЛМАНИТЕ, НО ТЕ НЕ СА ТИ БЛИЗКИ. А ШВАБИТЕ ЩЕ СТЪПЯТ НА КАВКАЗ ДРУГ ПЪТ. ПО-ЛЕСНО ЩЕ СТЪПЯТ НА ЛУНАТА.
14
3
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Тази стара германска идея да се приславмчи към кавказкия регион и да цоца ресурси е днес още по-фантасмагорична отколкото преди 80 години. Турция Е фактор и то самостоятелен в региона. Германия и ЕС нищо не могат да и кажат. На Русия също.