Първанов замрази партньорството с ГЕРБ, АБВ избира нов лидер

Националният съвет единен: Отношенията между партиите в управляващата коалиция са влошени
Обновена: 6 мар 2015 18:46 | 6 мар 2015 18:09,
85
Първанов замрази партньорството с ГЕРБ, АБВ избира нов лидер
Георги Първанов. Снимка: архив, Булфото

Националният съвет на АБВ се обедини около мнението, че отношенията между партиите в управляващата коалиция са влошени и това обезсмисля партньорството с ГЕРБ. Лидерът в оставка Георги Първанов стигна по-далеч и обяви, че лично за него споразумението с ГЕРБ е замразено.

Пред форума на АБВ Първанов отново потвърди намерението си да подаде оставка, а Националният съвет я прие за сведение, защото не това е органът, който може да я приеме или не.

Форумът насрочи пряк избор за нов лидер сред членовете и симпатизантите на АБВ за 25 април. Ако бъде номиниран, Първанов обяви, че ще приеме да се състезава за поста отново.

„Очертава се една крайно негативна тенденция в отношенията между партиите от коалицията, която на нас ни дава основание да направим извода, че по този начин се обезценява и може да се обезсмисли партньорското споразумение между АБВ и ГЕРБ“, е позицията на Националния съвет. Форумът обяви за неприемлив подхода на ръководството на групата на ГЕРБ по случая с дълга и избора на нов вътрешен министър.

„Ако питате мен, аз лично вече смятам това споразумение за замразено. До получаване на доказателства за обратното – за наличието на политическа воля от страна на ГЕРБ да работят за едни партньорски отношения, за формиране на общи политики и вземане на общи решения“, каза Първанов.

Той обяви позитивното си отношение към новия вътрешен министър, но категорично се противопостави на това, че депутатите от АБВ не са били информирани за рокадата. Лидерът в оставка нарече „неприемлив“ начина, по който премиерът действа.

„“Борисов отново влиза в ботушите си от първия мандат, държи се авторитарно, решава проблемите еднолично и хаотично“, каза още Първанов и допълни: „Така няма да се разберем“.

Националният съвет на АБВ излезе и с позиция по дълга и отчете, че групата има заслуга за намаляването на размера на заема с 2 милиарда лева. Но понеже част от партията има съмнение, че това ще стане, натовари групата и вицепремиера Ивайло Калфин да го контролират.

„По време на днешното заседание аз потвърдих своето намерение да подам оставка“, каза още Първанов. Днешният форум обаче няма право да я приема или отхвърля. Затова той насрочи пряк избор за нов лидер на 25 април. Вече започват да текат отворени номинации за председател. Преди вота ще има предизборна кампания.

„Аз не съм човек, който ще се натрапи със своята кандидатура, но ако имам номинации, разбира се, ще приема“, каза Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За разлика от еврейна петър Соянов и абсолютното недоразумение в президентството -обратната ирландска пастирка ,то Гоге е направо цвете в сравнение с тях,а е и православен етнически българин за разлика от другите двама.
9
12
 
28
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Гоцето го активираха от Москва.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Goze dra6 se tvoite te prodadoha varni si se v Bsp Kalfin te predade sa da e na vlast toi se podmasva na bB Kalfin e predatel
7
2
 
35
 
! Отговори
Дядката преди 9 години
Тоя Първанката, защо тръгна по стъпките на Иван Костов ?И той подаде 3-4 оставки и накрая като го предложиха си кротуваше и ....пак го избираха!Кому са нужни такива измамни приьоми?Явно е къде ще ги отведе костовата пътека .....на политическото бунище !На стари години стана за резил!
6
4
 
41
 
! Отговори
аз преди 9 години
Старата приказка е вярна-вълкът козината си мени,но нрава не
5
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добър или лош, няма значение, г-н Първанов е последният политик на политическата сцена в РБ!Какви са останалите - мутри, лакеи,обикновенни крадци, статисти и артисти, криминални ,чужди агенти,а да и един играч
4
5
 
17
 
! Отговори
Васо преди 9 години
ГЕРБ има време до 25 Април да търси Юда, който да го предаде.
3
4
 
30
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
И каква е тази оставка? Имитация, кьор фишек или прах в очите на хората. За да е етично трябва хората които са взели решение срещу неговото да изхвърлени от АБВ и тогава има смисъл.
2
34
 
12
 
! Отговори
рр преди 9 години
Първанов е голяма РАБОТА.ДЪРЖИ СИ НА ДУМАТА.ВЛАСТА НЕ Е САМОЦЕЛ....ЗА РАЗЛИКА ОТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ КОЙТО НИ ЛЪЖАТ.
1
7
 
44
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Гоце Първанов е най двуличния и подъл политик в България. Цялото му действие е как да бутне Миков и да се настани на стола му в БСП . Това е главната му задача , а другото са маневри как да стане по бързо .