Само бедните с пари за бедствия, другите – на застраховки

Агенцията за социално подпомагане ще решава кой има право на тях
Обновена: 10 мар 2015 17:22 | 10 мар 2015 17:20, Камелия Цветанова
16
Само бедните с пари за бедствия, другите – на застраховки
Снимка: БТА, архив

На фона на поредното бедствие в страната заради натрупания сняг, от финансовото министерство предлагат следващата година държавата да подпомага само бедните хора, чието имущество е унищожено.

Тази идея вече беше лансирана от финансовия министър Владислав Горанов, а промените в Закона за защита при бедствия вече са готови и са качени на сайта на МФ.

След бедствия, които са нанесли щети на имуществото, държавата ще подпомага единствено хора, които отговарят на редица условия по правилника на Агенцията за социално подпомагане.

Още по темата

Така ще бъдат защитени хората, които поради социалния и икономическия си статус не могат да застраховат имуществото си, пише в мотивите на финансовото министерство.

За да се получи помощ, трябва да са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) по отношения на съответния имот, тъй като конструктивните изменения в някои сгради биха могли да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия за такива имоти, които не отговорят на изискванията на Закона и другите приложими към строителството на сгради нормативи, предвиждат още предложенията.

Предоставяното от държавата подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на съответните имоти.

Според експертите на МФ по този начин ще се създаде и стимул за местните власти да не поддържат необосновано ниски данъчни оценки на недвижимите имоти.

Те смятат също, че макар и да не се променя принципът, че застраховането на имуществото е доброволно, ще се увеличи броят на хората, които се застраховат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това заглавие направо ми прилича на дискриминация , и само да попитам как ще определите кои е беден и кои има пари защото точно тия дето получават помощи не са чак толкова бедни колкото ги описвате
8
0
 
4
 
! Отговори
пострадал преди 9 години
Накрая всички неполучили помощи трябва да осъдим държавата за несвършената работа (почистване на каналите и деретата, подръжка на ВиК и язовирните стени и т.н.) ,а парите да се платят лично от виновните държавни или частни служители, а не от данъците ни. Ха-ха...това ще стане тогава, когато върнат 3,5 млрд.откраднати от КТБ.
7
0
 
4
 
! Отговори
до всички преди 9 години
кой ще застрахова къща намираща се не далече от река ,на която от десетилетия не са ремонтирани дигите,не е почиствано коритото ,а някой е усвоявал някакви пари ,а да питам така наречените политици,какво са виновни хората в мизия наводнени от незнайни язовири ,начело на държавата са шайка неграмотници,безхаберници и загубили връзка с действителността
6
0
 
5
 
! Отговори
До Киек преди 9 години
А какво ще ти покрие застраховката? Нищо! Питай хората от гр. Мизия.
5
5
 
3
 
! Отговори
Киека преди 9 години
годишната застраховка ан къща е към 30 кинта. т.е под 10 стотинки на ден за годината. За какви бедни става въпрос тук? Всеки вижда че помощта от държавата не стига да покрие щетите и даже доста хора спекулират с нея. Затова парични помощи при бедствия само в най-крайни случаи и то минимални.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През соца минималната пенсия бе 40 лева, а максималните месечни доходи 800 до хиляда лева. Двадесетина пъти разлика, която Костов щеше да премахне. Но стана друго. Сега минималната пенсия е около 150 лева, а има и по-малки, а максималните доходи от трудови провоотношения са 50 хиляди и нагоре лева. Над триста пъти и нагоре разлика.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то в БГ има ли други????
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това също като с детските. Който внася повече, не му дават нищо? Равноправие, по български. Що ли са приели основният закон - Конституцията, като не я спазват?Равноправие?!
1
0
 
29
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Така де, пак помощи само за ***. То вече ром да му кажеш незаконно, за *** ще те осъди оня шведски комитет, а пък *** било обидно