282 хил. самотни пенсионери ще вземат великденски добавки

Манолова иска всички възрастни без съпрузи да получат добавката
13 мар 2015 13:18,
10
282 хил. самотни пенсионери ще вземат великденски добавки
Снимка: архив, Булфото

Общо 282 хиляди самотни пенсионери, които получават вдовишки добавки към пенсията си, ще получат и добавка за Великден в размер на 40 лева с пенсиите си за април. Това каза Ивайло Калфин, вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика в отговор на питане на депутата от левицата Мая Манолова по време на парламентарния контрол в НС.

Въпросът на Манолова беше дали социалният министър ще предложи промяна в министерското постановление, защото на практика се получава така, че самотните пенсионери минават прага от 286 лева заради това, че получават вдовишка добавка. Този праг правителството определи като горна граница за получаване на тазгодишната великденска надбавка.

Тези, които с малко надвишават тавана, не получават нищо, но най-зле това се отразява на самотните пенсионери и е несправедливо, каза Манолова.

„Несправедливо е това разпределение към тези пенсионери, които са без съпрузи“, допълни Манолова и уточни, че ще настоява пред финансовия министър Владислав Горанов и пред премиера Борисов да бъде променено правителственото постановление, така че и самотните пенсионери, които минават прага от 286 лева, да получат великденски добавки.

„В условията на криза правителството следва да обръща повече внимание на тези пенсионери“, каза Манолова.

Калфин напомни, че добавките към пенсиите не са част от пенсионното заплащане, а са допълнително плащане със социален характер. Според него трябва да се цели да се увеличат пенсиите, а не да се разчита на такива добавки.

Социалният министър подчерта, че става въпрос за добавка и принципът е добавки да се дават на най-нуждаещите се и най-бедните. „По-добре е да се даде повече на тези, които имат най-голяма нужда“, каза Калфин.

Преди дни управителят на НОИ Бисер Петков коментира, че по разчети на института според постановлението на МС добавка за Великден ще получат 1,2 милиона пенсионери, или 60 на сто от тях.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6Така е то! Човек като излезе в опозиция започва да се сеща за някои работи! Лошото е, че бързо ги забравя като му дойде ред да захапе цицката!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5 Еее ти пък, нали и Боце тебе да апне! Той пък никаква пенсия не взима! Той какво да каже? Требе де що е депутатин да натОпи клюна,така е редно!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4 ,довчера великденски,щя ха да получат пенсионери с пенсия под 286лв.,днес само самотни,утре сигурно само починалите,това държава ли е или нямам думи какво е.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-после някой се сети за самотните пенсионери.В поредишния си мандат Б.Борисов обеща да вдгне с 40% вдовишките пенсии.Ама едно е да обещаеш,а друго е да го изпълниш.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТИГА С ТАЗИ ДЕМАГОГИЯ!!!ПРАГЪТ ЗА БЕДНОСТ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е 500 лв.С КАКВО ЕДИН С 300 400 лв. Е ПОБОГАТ ОТ ТОЗИ С 280?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Като Батман!
2
1
 
17
 
! Отговори
666 преди 9 години
Аре стига сте си правили гаргара с пенсионерите, че подобни подигравки са най-малкото срамни. Да не кажа престъпни!
1
8
 
1
 
! Отговори
БРАВО! преди 9 години
БРАВО!