Москов иска да обедини държавните болници в холдинг

Болничните заведения не трябва да са търговски дружества
Обновена: 19 мар 2015 19:41 | 19 мар 2015 18:55,
55

Министерството на здравеопазването работи по идеята държавните болници да бъдат обединени в общ холдинг. Това каза здравният министър Петър Москов пред журналисти преди заседанието на парламентарната здравна комисия.

Според него подобно обединение е добра идея от гледна точка на възможността за централизирано договаряне на цените на лекарствата, "за които в момента се плаща скъпо и прескъпо".

Москов допълни, че екипът му е разработил и проектонаредба, която в момента е на обществено обсъждане и която ще позволи отстъпките, давани от фармацевтичните компании, да влизат обратно в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Работим и по възможността за премахване на статута на болниците като търговски дружества, каза Москов. Според него това пречи на лечебните заведения да развиват нормална медицинска дейност и вместо това се превръщат в истински търговци. По думите на Москов най-много време изисква именно начинът на уреждане на статута на лечебните заведения, а всичко останало е въпрос на технологична процедура.

Здравният министър съобщи и че до края на месеца ще бъде готов нов проектозакон за лечебните заведения, в който е залегнало въвеждането на задължителната здравна карта. За пореден път той посочи, че новата карта не само ще оптимизира мрежата на лечебните заведения, но и ще подобри ефективността на публичните разходи.

Москов коментира, че мястото на редките заболявания, които в момента струват скъпо на здравната каса, не е в солидарния фонд. Той каза, че заболяване, което струва до 1 милион лева годишно само за един пациент, трябва да е ангажимент на държавата чрез бюджетна гаранция.

По време на изслушването в рамките на здравната комисия Москов представи концепцията си за здравна реформа, която бе одобрена от Министерския съвет и от Парламента на първо четене. В началото на презентацията си пред депутатите той посочи, че в последните години „плащаме все повече пари за все по-малко здраве“ и тъкмо това има за цел да промени концепцията.

Министърът отново разясни подробно разделянето на медицинските дейности на три пакета и тяхното финансиране, новата лекарствена политика, целяща намаляване на публичните разходи за медикаменти, идеята за прехвърляне на дейности от болничната в доболничната помощ, идеята за прегрупиране на финансовите и на човешките ресурси в здравеопазването, новата реимбурсна политика, която ще позволи да се плаща не за лекарство, а за заболяване и то на най-ниските цени на терапиите и други.

Като цяло новата здравна концепция на Москов получи одобрението не само на депутатите от комисията по здравеопазване в парламента, но и на организациите на лекари, фармацевти и пациенти.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Московболницихолдинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не ми е ясно как 15 години давност не противоречат на Конституцията за осигуровките.Другото е,че ако не работиш от 1989 и има кой да те храни,но не и да ти внася за здраве,защо да си задължен да внасяш като нямаш доходи?Преди 1989 имаше закон,че труда е задължителен,но после не е!Да откраднеш ли за да си ги внесеш?Въпроса е дали ще избереш Наказателния кодекс,или Административния
15
3
 
3
 
! Отговори
neneov преди 9 години
tvyrdo da
14
5
 
8
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Отдавна трябваше някой да го направи. който го направи щ го помнят. Търговските д-в трябва да правят печалби и от там да дават заплати и т.н. когато не с дружества ще бъдат на пари от държавата или касата. Както е в белите страни. Костов превърна лекарите в печалбари и в счетоводители. Не се интересуват от нищо освен от пари и рушвети. Пациентите кучетата ги яли. Да се върне старата с-*** с високи заплати, и всички да мат достъп до лекар. Кви такива направления, ама няма, ама лекаря го няма или
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 19По-умен е от Москов
12
7
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Слави бил умен?! Сигурно защото цял час срича написанато от 6-7 писача на глупости и цинизми!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 14По-умен е от москов
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Холдинг "Москов"
9
3
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ 2 преди 9 години
МОСКОВ ИЗХОДА Е ЕДИН---ПРЕМИНАВАНЕ КЬМ БЕЗПЛАТНО ЗДАВЕОПАЗВАНЕ ЗА РЕДОВНИТЕ ОСИГУРЕНИ ЛИЦА---ТАКА ЛИКВИДИРАШ ЛЕКАРСТВЕНАТА МАФИЯ ---НЕОСИГУРЕНИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ ЛЕКУВАНЕТО---НЕ РАЗДЕЛЯЙ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА *** И БЬЛГАРСКО---ТОВА ЛИ Е РЕФОРМАТА ТИ
8
9
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Не случайно Слави Трифонов се заяде с тоя. Преди години Слави беше наистина много чепат и напорист с хора които са му неприятни. Сега е улегнал и изслушва гостите си при редколегията, но ми направи впечатление, че когато му гостуваше тоя Москов, Слави меко казано го захапа, защото знае, че е чист *** без покритие. А Слави ги усеща такива хора. Здраво го захапа. Явно е, че тоя е *** от класа. Москов е наркоманизиран индивид, който не се владее понякога и ръси тъпотии до откат.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте ми вашата заплата,ще плащам и на съседите.
6
4
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Централизация му е майката!Напред към единний светъл комунизъм!От глави пълни със сърпове,чукове и петолъчки реформи не чакайте.Най лесно е да се ПРЕПИШЕ всичко от една нормална държава и да започваме на чисто!Няма да ни се сърдят за преписването,защото знаят колко са некадърни нашите политици.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До donКогато критикуваш, трябва да кажеш и как трябва да стане реформата според теб. За да знаем какъв епитет да ти лепнем.
4
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя трябва да спре белото или да подаде оставка, а най-добре и 2те
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В коя държава ядрото на здраве опазващите звена, болниците са в холдинг?Направо като ги фалират да ги лапнат всичките наведнъж.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко що е *** *** мамата на здравеопазването.Тия прекрасни реформи с болничните АД-та започнаха с Ваньо, почти 20г по-късно имаме тежко болна, умираща нация и някакви магураджии вместо медицински лица.
1
7
 
22
 
! Отговори
don преди 9 години
тоз откачи на пълно и от това по голямо лапане няма да има и той иска да е Цар тез реформатори напълно откачихаголеми ***