Ново двайсет: Да свалим възрастта за гласуване!

И 17-годишните да ходят до урните, предлага Михаил Константинов
20 мар 2015 17:30,
78
Ново двайсет: Да свалим възрастта за гласуване!
Снимка: архив Impact Press Group

Експертът по избори и бивш член на ЦИК Михаил Константинов отвори нова тема – да се свали възрастта за гласуване. Той предлага това да е с минимум една година.

"Възрастта за гласуване е важен въпрос, а у нас не се обсъжда", коментира професорът пред БТА. "Нека да я смъкнем с една година поне", предложи той.

Още по темата

Константинов даде за пример Австрия, където и 16-годишните имат право да гласуват. Той е категоричен, че има мотиви за това.

"Младите са не по-малко информирани и образовани от своите родители и от своите дядовци", убеден е той.

Възрастта за гласуване в България в момента е 18 години. Това е и възрастта, на която, според законите у нас, младежите достигат пълнолетие.

Затова професорът смята, че ако се стигне до решение за сваляне на възрастта за гласуване, ще трябва да се свали и възрастовата граница на зрелостта.

"Тоест ако младежът може да гласува, трябва да има и съответните задължения на пълнолетен", обясни Михаил Константинов.

Той похвали президента за идеята му да свика референдум за промяна в изборните правила. Държавният глава потвърди решението си пред депутатите в четвъртък. Според Константинов и намерението на Плевнелиев за насрочване на допитване с всеки друг избор също е много добра.

Професорът изрази надежда, че в референдума ще участват достатъчен брой хора. Според него в момента съществува много висок праг за признаване на валидността на допитването. Затова той предложи да се направи поправка в закона за референдумите, с която да се определи по-разумен праг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и държавата почнах да се отвращавам ама си ги и търпиме.
55
0
 
2
 
! Отговори
РОСЕН преди 9 години
ВСИЧКО ДРУГО ПРЕДЛАГАТ КАПУТИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ,САМО НАЙ ВАЖНОТО ,КОЕТО НАРОДА ИСКА ВЪОБЩЕ НЕ СПОМЕНАВАТ - А ТО Е ,ДАСИ НАМАЛЯТ БРОЯ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ 240 НА 89 ! ТОВА РАЗБИРА СЕ НЯМА ДА СТАНЕ НИКОГА ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА СИ ПЛЮЛИ В УСТИТЕ И СЕ ДЪРЖАТ ЗА ДАЛАВЕРАТА НАРЕЧЕНА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ!ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТОЗИ ПРОФЕСОР !
54
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това са или глупости. А Константинов не е зле да има предвид, че политиката не е математика, в която всичко е аксиоматизирано. За разлика от математиката, в политиката нищо не е това, за което се представя.Ето защо за да може да взема верни важни небитови и нематематични решения, каквито са политическите, на човека освен ум и интелигентност му е необходима и известна зрялост на мисленето, която не само 17-годишните, но дори и 18-годишните нямат или поне не е достатъчна.
53
0
 
4
 
! Отговори
Браво на ДПС преди 9 години
....нека накарат и бебетата да им гласуват!С комунистическите тарикатлъци ----ПО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ГЛАВИ!!!Хак, да им е сега "втората политическа сила"....ега стане и "Първа"...!!!!!!!!!!!!!/..май натам вървят нещата/
52
0
 
2
 
! Отговори
Мечо Пух преди 9 години
Вместо да я намаляваме, да я вдигнем на 95 г. Ако някой е успял да достигне възрастта, да има право да гласува. Останалите все още не са дорасли. :)
51
0
 
10
 
! Отговори
Anti преди 9 години
Пак обслужваме онзи етнос - да могат и невръстните майки-деца да печелят от избори. Ми дайте да смъкнем годините за гласуване на 13 - тогава ромките могат да стават майки и може да искат да гласуват за бъдещето на децата си. Плюс това ако й бутнат на младата майка парички за да гласува на изборите за някоя партия - ще изкара за цигари на рожбата си. Какво пречи вместо биберон малкото да си изпафка една цигарка в количката.
50
0
 
8
 
! Отговори
Одисей 3 преди 9 години
Константинов е със старческа деменция.Мръсен гербаджия. Брее,не се спря дървен философ,на всяко гърне миродия! Изкукал старец.
49
1
 
9
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
Заедно с "изборите" да се прави "референдум" е нагло!!!! Дано всички помнят референдУма за АЕЦ Белене, и как в последния момент "праснаха" нов въпрос. Много е "плоско" заедно с "въпроса" да се симулира "изборна активност".
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зашо не и ембрионите? Колкото до референдума на Прецедента Плевев, то ПФ обяви, че направо ще внесе законопроект по въпроса. Но явно герберастите държат поредните избори да са по старите правила.
47
0
 
17
 
! Отговори
хаха преди 9 години
17 годишните им дай ганджа, да бягат от даскало и да пият бири и пафкат по пейките. Щели да гласуват, тинтири минтири
46
1
 
15
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
преди да гласуват избирателите да кажат на изуст "Аз съм бъларче" на чист български език, иначе никакво гласуване.
45
1
 
8
 
! Отговори
герб преди 9 години
Ура-а-а-а, ще векуваме!!!!!!!
44
0
 
18
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
А не искате ли да гласуват и тримесечните бебета ?!?
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да бъде Баце на върха ще направим така, и децата от детските градини да гласуват за Герба с предварително подготвени бюлетини за да не гласуват погрешно. И....така до година до амина.
42
7
 
7
 
! Отговори
чичо пич преди 9 години
Кой се пенсионира да няма право да гласува. Да чеше броеницата и да си гледа,, дързост и красота'' а *** да ги караме да напишат за кой гласуват
41
0
 
18
 
! Отговори
Шансон преди 9 години
Ако се приеме това,*** с една мнооого голяма крачка ще са напред.
40
1
 
27
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
О ГЕРБ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ И СА ГОТОВИ И ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА ДА ВКЛЮЧАТ В ИЗБОРИ. КАКЪВ СМЯХ. ДО ТАМ ЛИ СТИГНАХМЕ ВЕЧЕ. ГОЛЯМО ПАДЕНИЕ.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Професорът" е в състояние и на главата си да застане (той мисли с краката), за да угоди на недоразумението Боко в стремлението Му за вечна власт. Ако има как, ще се уреди "гласуване" на децата още от детската градина, та да избират Слънцето, независимо, че "сиянието" Му е засенчено от "светлото" Му минало! И в качеството си на какъв Мишо е глашатай Боков? Не е ли на държавна служба? Знаем, че целта на назначаването на калинки и бръмбари във властта е изграждане на твърд електорат. Пуста тояга!
38
1
 
22
 
! Отговори
mr преди 9 години
На Мишо отдавна вече му е време за пенсия, не акъл да дава! В гетата е пълно с образовани и информирани 17 годишни..даам!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ненаяли се , ненаиграли се ей ! Много продажници във тази ***.