В забавачките и училищата - само свежи български храни

Заради руските санкции цената на млякото паднала с 15%
23 мар 2015 21:47,
11
В забавачките и училищата - само свежи български храни
Снимка: Reuters, архив

Децата в детските градини и училищата ще консумират качествени и свежи български продукти от производител от съответния регион, а ако няма такъв - от съседен. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти, след като участва в дискусия "Вкуси България".

По думите на Танева вече е направено изменение, което подлежи на нотификация. "Това е подкрепа и за българския производител, до юни трябва да получим нотификацията, не очаквам проблем, всичко е въпрос на обосновка", добави тя.

Според Танева българските производители на хранителни продукти са в тежка ситуация, особено след ембаргото от Русия, което оказа натиск на цените в целия ЕС.

Щетите за хранителната ни индустрия се оценяват на 10-12 млн. лева. В резултат цената на млякото у нас за 12 поредни месеца е паднала с 15 на сто, посочи Танева.

Председателят на съюз "Произведено в България" Лукан Луканов коментира, че българският пазар е достъпен за всеки вносен продукт. Той призова контролните органи като РЗИ и БАБХ да напуснат българските предприятия и да влязат в магазините, тъй като вносът не се контролира.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 9 години
Хубава и евтино.
7
1
 
5
 
! Отговори
Предлагам преди 9 години
Да дават на децата закуски направени от лимец.
6
0
 
6
 
! Отговори
123... и? преди 9 години
И децата дори не ви вярват на обещанията. Закуските, които се дават на малките ученици до V клас, са жива отрова и тези, които ги предлагат, трябва сами да плащат за удоволствието да си изхвърлят *** някъде другаде, извън определените за целта места- градското сметище. В Булгаристана всички са наясно с нарушенията, но контролните органи само се почесват и си отварят де свенливо, де нагло джобовете за подкупи.
5
1
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Ужас !!! Пак ще има десетки натровени деца от пресни и качествени "Български" продукти ! Някои да е виждал сертификат за произход при хранителните продукти ?!?!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Струва ми се добро решение, трябва да насърчаваме местното производство.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Мамуле даи адрес , че производители ревът за прки загуби от 12 милина евро , та да им ги плати ш.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странна работа . Според чиновниците млякото спаднало с 15 % , а по магазините на практика за последните 3 месеца се е вдигнало . Що така бе калинки ?
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега кажете че не трябва да има санкции срещу рашата...