"Борисов 2" къса с Уестингхаус за 7 блок на АЕЦ

Не можем да емитираме такъв дълг, заяви премиерът
Обновена: 1 апр 2015 14:05 | 1 апр 2015 12:55,
73
"Борисов 2" къса с Уестингхаус за 7 блок на АЕЦ
Снимка: БТА, архив

Правителството няма да продължи договора за строеж на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Уестингхаус". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Министър-председателят припомни, че вчера изтече срокът, за който предишния кабинет е сключил договора с Уестингхаус. "Толкова ядове ми създадохте с това, че бе подписано споразумението, знаейки прекрасно, че не можем да емитираме такъв дълг", каза Борисов.

Късно снощи американската компания съобщи, че не е съгласна да придобие 49 на сто от капитала на бъдещия 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", както настоява енергийното министерство.

Днес Борисов съобщи, че вече трети ден двете страни не могат да се разберат с какво общо съобщение да излязат по въпроса. "Нашето правителство е на мнение, че този проект по така предложената схема и подписаното споразумение от предишния кабинет, ние не можем да поемем този ангажимент, да потвърдим този договор", каза премиерът.

Той обясни, че страната ни е готова да работи с "Уестингхаус", но ако те са инвеститор. „Като търговец нямаме тези възможност. Ако кажем, че искаме още десет милиарда долара дълг, как ще реагира парламентът", каза още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 58 Руснаците плащаха 50% от цена, раздута с 300%. Реално щяха да ни намътат да платим цялата отсечка, която минава през нас.
49
1
 
2
 
! Отговори
до Мишо преди 9 години
Абе,Мишо вместо да обиждаш хората прочети как се стига до Ньоския договор,ако те интересува разбира се.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците плащаха 50 процента от Южен поток, но пак го спряха. Търговия с луди не се прави.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупавите американци пак сгрешиха, връщайки го на власт. В БГ щеше да има и руски, и американски полезни за държавата проекти.
46
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
45
10
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До БАЧКАТОР--55; Абе 55 .Ти виждал ли си уред за измерване на простотия? Твоята с нищо не може да се измери. От САЩ добро сме видяли. Те ни сопасиха в НЬОЙ от намеренията на Русия,която искаше да ни ликвидира и да ни раздаде на Сърбия ,Румъния и Гърция. От Русия сме видяли само ЗЛИНИ. По--далеч от нея.
44
4
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До Анонимен--50;Абе 50. Скоро нодил ли си на психиатър? А пиеш ли си хапчетата редовно?
43
4
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До Анонимен--46;Абе 46 . Някой казвал ли ти е колко си глупав?
42
6
 
8
 
! Отговори
Hayvanko преди 9 години
Я скъсал - я са пратили пак Джонката Маккейн да го дупи :)
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - пиша от офиса на голяма западно-европейска компания.как ли те търпят още в офиса
40
1
 
9
 
! Отговори
me преди 9 години
Ами подписването на добри договори с Русия е сложна работа и предимно големи държави като Германия успяват да го направят. Засега имаме коз - това е вход на технологията към ЕС. Ако успеем да го изиграем, може и да склонят на не много лош за нас договор. Но по принцип, винаги когато малка страна подписва договор за толкова пари с голяма държава, той е неизгоден за малката. Въпросът е да минимализираме загубите за нас. Защото в случая сме на зор и те го знаят.
39
12
 
4
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен46Препрочети си още няколко пъти това,което си написал,и сам ще се убедиш, че си драснал една голяма глупост.
38
12
 
5
 
! Отговори
Ум патки пасе преди 9 години
До "Ме"Хубаво го пишеш, ама вярваш ли, че може да се подпише изгоден договор с Русия ?Не случайно три правителства се правиха на ущипани и не казваха даже, че са подписали нещо !
37
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45, съгласен съм. Нека се удължи живота на 5 и 6 блок. Нови ядрени мощности не са необходими.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
42, бъркаш с ме с някого...пиша от офиса на голяма западно-европейска компания.
35
5
 
25
 
! Отговори
@42 преди 9 години
Стига и остава и за износ само и единствено заради работата на АЕЦ Козлодуй. В момента, в който всички блокове затворят (а те ЩЕ затворят), оставаме без основен източник на евтин токк Нито ще имаме износ, нито ще можем и да си го платим, защото именно Козлодуй произвежда евтиният ток. Тази информация е публична и всеки може да види кой източник на какви цени произвежда. На България й трябва ядрена мощност най-вече заради независимостта и стабилността, която осигурява.
34
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно решение! Всичко, което не е изгодно за България - не трябва да се продължава. Американци, руснаци, всеки гледа да те остриже и да те прецака. Руската енергийна мафия изцица милиарди покрай Белене, благодарение на нашите ***, сега същото беше на път да се случи, ама с американците. На България не са и нужни нови ядрени мощности, в момента производството напълно задоволява потреблението, като дори остава и за износ.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимензахари стоянов е овчар бе - овчари ли да четем?
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo ste zaplakali za rashkite , 4etete Zahari Stoyanov I se uspokoite , bezrodnici .
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са 16-те милиарда???????????????????????????????????????????????????????