Мечтата на Калфин: Пенсиите 70% от заплатите

Преговорите по пенсионната реформа продължават през април
1 апр 2015 09:37,
42
Мечтата на Калфин: Пенсиите 70% от заплатите
Снимка: Булфото, архив

Плавното увеличение на възрастта за пенсиониране е най-добрият вариант за спасяване на системата, защото това е поносима стъпка. Това коментира в ефира на БНТ социалният министър Ивайло Калфин.

Припомняме, че вчера от социалното министерство предложиха като част от пенсионната реформа уеднаквяване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до 65 години, което ще бъде разтеглено във времето – до 2029 година за мъжете и до 2037 година за жените. Дава се възможност и за по-ранно пенсиониране, но с по-ниска пенсия - с 0,4% по-малко за всеки месец.

Днес в ефира на националната телевизия Калфин уточни, че през 2014 година средната възраст за пенсиониране в страната е била 57 години и 4 месеца, макар че по закон възрастта за пенсиониране е 60 години за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Средно българите получават пенсия в продължение на 18 години и 4 месеца, показва статистиката на социалното министерство.

Калфин беше категоричен, че ведомството си поставя дългосрочна цел пенсиите да бъдат в размер на 70% от тези на заплатите.

Предложените промени не се приемат еднозначно, призна обаче Калфин. Представителите на работодателските организации не приемат предложената схема за увеличаване на пенсионните вноски, а синдикатите са против възрастта за пенсиониране, но не и срещу пакета от условия за пенсиониране от възраст и стаж.

Калфин призна, че по отношение на увеличението на осигуровките ще се търси и допълнителна подкрепа от парламентарните партии, защото ГЕРБ например е заложила в своята предизборна кампания да не бъдат повишавани данъци и осигуровки.

Социалният министър уточни, че публичните преговори по отношение на предложената реформа ще продължат и през април и се надява до началото на май вече да има съгласие между партньорите в Тристранния съвет по тях и законодателните промени да влязат в Народното събрание. Очакванията на Калфин са до лятната сесия на парламента пакетът да бъде приет.

"Ако нищо не се направи, смисълът от Националния осигурителен институт ще изчезне и пенсиите ще се поемат от бюджета", каза социалният министър и допълни, че в този случай размерът на пенсиите ще зависи от развитието на икономиката.

За него призивите за замразяване на пенсионната възраст на сегашното ниво означават не замразяване на ниските пенсии, а дори намаляване на техния размер заради лошата демографска ситуация в страната. Предложението, което дава социалното министерство сега, е "лек вариант" и ако тази реформа бъде отменена от следващо правителство, трябва да има обяснение защо се работи в ущърб на гражданите, смята Калфин.

Социалният министър коментира и темата за минималната заплата и минималните осигурителни прагове в страната. Според него те не принуждават работодателите да гонят хора, защото малка част от тях работят на минимална работна заплата. Проблемът за него обаче е в някои региони на страната, в които доходите са много ниски.

Въвеждането на различна минимална заплата и различни прагове на осигуряване за отделните региони обаче ще бъде твърде "хаотична и трудна за управление система", каза още Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Снап преди 9 години
Калфин: Честит първи април,другари и другарки !
22
0
 
3
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
Тате казваше : - Надай се ,к.ре на пияни жени....
21
1
 
6
 
! Отговори
ПИПО преди 9 години
МОМЕНТАЛНО СПИРАМ ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ !!!.
20
0
 
8
 
! Отговори
Божков преди 9 години
Нека да назнача за шофьори на оправниците хора на 60 г.
19
0
 
8
 
! Отговори
БОКЛУКЪТ КАЛФИН преди 9 години
да дава акъл на УСА посланничката и да лиже краката на всеки на власт. Само това умее тоя ***
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първата стъпка към реформата трябва да е: Отнемане привилегията на милиционерите да не плащат никакви осигуровки, а да се пенсионират по на 50 год, и след това в структурите на охранителните фирми, за които всъщност са работили и преди, заплата пенсия, далаверки....ни се потил, ни вода морен пил!!иновниците- при тгях е почти същото.За, половината са трудоустроени, без да са се трудили никога. Само на държавна исдръжка,разбирай на гърба на народа.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сегашните пенсионери на издръжка на републиканския бюджет. Пари от орязване на ненужни разходи - коли, кюфтета и т.н. Дължимите вноски от работодателите - в НОИ. Вноските от работещите - в лична партида. Така, работещите ще са заинтересувани да се осигуряват на реални доходи. Пенсионна възраст за мъже и жени 60 г. Пенсии - от личните партиди + % от държавата за приноса през годините, а за жените допълнително и за отгледани деца. Само така ще секне хранилката за ***, та няма да стане.
16
0
 
5
 
! Отговори
удар преди 9 години
щом мечката заигра в комшиите значи ще дойде и у нас /СТАВА ВЪПРОС ЗА РУМЪНИЯ / ама има един проблем трябва сами да си я доведем.
15
0
 
9
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Тези смятат да намалят заплатите ли, защото няма друг начин пенсията да стане 70% от заплатата.
14
1
 
12
 
! Отговори
насо преди 9 години
аз утре съм в чез и водоснабдяване едните ми пишат колкото си искат киловати щото прозорчето през което се гледат цифрите на електромера е на 20см от цифрите и се гледа под ъгъл който не се вижда 4 ли е 6 ли 8 ли 0 ли е.. а аз виждам много добре! незнам тия бабички къде обикалят кво виждат.А вода всеки месец ми пишат 50лв точно! и скоро никой не е идвал да гледа водомера на базата на кво пишат точно 50лв ? утре ще стана известен..ще пребия някой
13
0
 
17
 
! Отговори
насо преди 9 години
аз на 29г съм вече крив от работа как ще работя до 65-67г. идеята им е ясна разполагат с истинска статистика за това колко е продължителноста на живота в бг и е сметнато да взимаш пенсия 1-2г макс
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кога робски труд и грабеж го наричат реформа?!?Готвят ни и повишаване на осигуровките, а въпроса е, къде отиват парите от досегашните осигуровки? Нито здравните осигуровки ни осигуряват здраве и добри медицински грижи, нито тези за пенсия ще ни дадат достоен живот на старини.Гласят ни да работим до гроб и да ни плащат подаяния, а събраното от нашите заплати да го ползват за проекти на НАТО и емигранти и за луксозен живот на върхушката...
11
0
 
17
 
! Отговори
Перко преди 9 години
Еехх Калфин, съществуващата система е доказано неработеща и неефективна още от зародиш. Няма да се оправи докато ни мажете очите, че днешните работещи трябва да издържат днешните пенсионери и как трябва да се вдига възрастта. Политиците може и да се виждат на работа до 65-70 г. и повече, но има професии в които предела е 55-60 г. Кой ще държи на работа неефективни работници? Или разчитате, че бизнеса няма да има избор поради липса на млади кадри? Или пък не ви пука щото вашето е сигурно?
10
2
 
12
 
! Отговори
Путев преди 9 години
Калфин, намалете кражбите с Гоце и ще останат пари.
9
0
 
12
 
! Отговори
в преди 9 години
това не става с мечта а с много работа както са эапочнали румънците,эа да няма не накаэуемос или над эъкона ,и това да мотивира хората да эаработят и напълнят бюджета эа 80% увеличение на пенсиите,другото е иэмама политиканстване
8
0
 
22
 
! Отговори
удар преди 9 години
защо хората не протестират защо с бездействието си обричаме децата си на геноцит защо държавните служители не плащат осигуровки има още много защо ако някой е виновен то това е народа .
7
0
 
10
 
! Отговори
Боян Колев преди 9 години
Моята"пенсия" е 48лв !!! Въртят сучат и...."мечтаят" но не дават и няма да дадат на хората(достойни) пенсии! Не е трудно да разберете какво и мисля(а и те на нас) на тази продажна *** и на тази талмудска система!?.....
6
3
 
22
 
! Отговори
Щ преди 9 години
1. ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, ВОЕННИ И ПОЛИЦАИ ДА ЗАПОЧНАТ САМИ ДА СИ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИТЕ2. ДА СЕ ВЪВЕДЕ МИНИМАЛНА ВЪЗРАСТ ПЕНСИОНИРАНЕ В ТЕЗИ ВЕДОМСТВА, РАВНА НА 60 ГОД.
5
0
 
35
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
МЕЧТАТА МИ Е ДА СПРАТ ДА УДЪРЖАТ ПОЛОВИНАТА МИ ЗАПЛАТА ЗА ДОЖИВОТНА ИЗДРЪЖКА НА ОНОВА ПЛЕМЕ ДЕТО ИСКА ДА МЕ ПРАВИ НА КАЙМА!!!
4
0
 
19
 
! Отговори
удар преди 9 години
рросто се чудя защо българина се е предал и се оставя да го мачкат унижават и унищожават ХОРА събудете се .