Депутатът, който стана доцент, защото… "откри Америка"

Лъчезар Иванов разбули тайната на електронния здравен картон
Обновена: 2 апр 2015 18:16 | 2 апр 2015 18:15,
69
Депутатът, който стана доцент, защото… "откри Америка"
Снимка: архив Булфото

Научният принос, с който депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов стана доцент по медицина в Софийския университет, излезе на бял свят. Част от него е определение на понятието „електронен здравен картон”.

С него народният представител сякаш „открива Америка” - "Това е съвременна форма на традиционния амбулаторен картон, на който може да се съхраняват данни за прегледи, диагнози, епикризи, медикаменти, здравни рискове, имунизации, изследвания."

Този сериозен научен принос е представен от Иванов пред комисия в СУ "Св. Климент Охридски" за придобиване на титлата "доцент", за какъвто бе произведен на 20 март, пише в новия си брой в. „168 часа”.

Още по темата
Както Dnes.bg вече писа, научната степен на депутата предизвика сериозна дискусия.

Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" поиска доцентурата на народния представител да бъде проверена. Младите лекари настояха за целта да се създаде независима експертна комисия. Повод за искането стана и фактът, че Иванов вече веднъж опита да стане доцент, но с чужди научни трудове и беше разкрит. Самият депутат се защити пред Dnes.bg и обясни, че е покрил всички изисквания на конкурсната процедура.

В излезлите наяве откъси от научния му труд, Иванов защитава тезата, че здравния статус на пациента трябва да се съхранява на електронен носител. Всъщност това е услуга, въведена от Здравната каса още през 2013 година, а за нуждата от нея се говори много преди това.

Въпреки това депутатът прави „научното откритие”, че с електронния здраве картон "независимо дали си у дома, на работа, на почивка, в командировка или в чужбина, имаш непрекъснат достъп до актуалната си здравна информация."

В същото време той се е сетил да изтъкне, че хартиеният картон може да стои, потънал в прах, забравен в някой шкаф вкъщи, а при нужда лекарят разчита на личните спомени на човека за кръвната му група, тежки заболявания и алергии.

„168 часа” пише, че трудът за електронния здравен картон е част от трудовете, които Лъчезар Иванов е представил пред СУ. Повечето от тях са написани в съавторство с един, двама или дори петима души. Самостоятелно са написани около една трета от общо представените научни изследвания.

Конкурсът за обявяването на Иванов за доцент пък е пуснат в "Държавен вестник" на 3.10.2014 г. - само два дни преди предсрочните парламентарни избори, които ГЕРБ спечели. Кандидатът за длъжността е един-единствен - Лъчезар Иванов.

Освен за разликата между електронния и хартиения картон, депутатът е писал и научен реферат. Неговото заглавие е "Правата на пациента в България и ролята на институциите: постижения и перспективи". Научният труд препоръчва да се организират информационни кампании, за да могат хората да научат с какви права разполагат.

„Поставя и въпроса те да се регламентират законово, макар че това вече е направено веднъж. И което Лъчезар Иванов може да инициира като депутат от управляващото мнозинство”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
кво пищите бе преди 9 години
Ми като искате закони,ама за другите,а за вас-не,така ще е!..
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво сте захванали с Мозъка? Да не би той да е първият или единственият станал доцент по този начин? 340 са за 2014г. Толкова са и през 2013г. Толкова ще бъдат и тази. Професорите не им отстъпват нито по наглост, нито по брой. Просто така е в ***. А изход има - терминал2.
40
0
 
7
 
! Отговори
доцент преди 9 години
Аз съм доцент и 5 години ВАК ме спираше,въпреки,че имах 27 самостоятелни статии.Сега всеки може да стане доцент и професор без публикация. Срам ме е да казвам,че съм доцент!Разбира се вече съм пенсионер.
39
0
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
На всички ни е ясно, че ако този не беше политик едва ли щеше да стане доцент с този "труд".Политиците са и винаги са били най-голямата *** сред хората - ***.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пращи от "мозък".......Браво Бойко, браво Борисов, целата маала ти реди еваларка за качествения материал!
37
1
 
3
 
! Отговори
жали преди 9 години
ама не сте прави критикуващите-те ДЕПУТАТИТЕ де са умни хора затова пишат дисертации а и време имат и заплат без да ходят на работа-време бол ,акъл много!!! А И НИЕ СИ ГИ ИЗБИРАМЕ ЕДНИ И СЪЩИ????????????
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то Софиския все такива ги бълва. Те и преподавателите са такива. Професори, доценти, всички си живеят в едни предишни времена и нАучните им трудове са все едно е 65г.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господ пак ме разсмя с творенията си.
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам думи един път уличен в плагиатство той пак кандидатства и този път успява ДЪРЖАВАТА честно !!!! Как може дори да има достойнство за да стане отново депутат, ааа бях забравил, че за да си депутат не иска чест и доблест. И още нещо. Хващам се на бас за 10000$ , че ако аз бях написал този научен труд НЯМАШЕ да бъда одобрен защото съм едно провинциално момче....... всички управници са едни лицемери и *** долни които само говорят какво ще правят, а иначе си връткат далаверките
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази година доцент а до година и професор на тиквената теория за това как се тормози и бие жена
32
1
 
12
 
! Отговори
gogotovictory@... преди 9 години
До Жик такМитя ще те похвали, давай още, гербераст!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
laco e velik otkrivatel,mnogo po-dobar ot feodalnite starzi i pianizi komunisti.
30
1
 
25
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
29
1
 
26
 
! Отговори
Зараза преди 9 години
Без наука България е за никъде. Това трябва да е разбираемо на всеки. А що се отнаса до мозъка, човек, който веднъж е уличен в доказано плагиатство не може повече да претендира никога и никъде за научна степен. Но мозъка не е единствен гербовик-плагиат. В плагиатство е уличена и едната от зам. министрите на туризма. Зараза от беззаконие и упадък.
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е затова нормалните хора учат медицина в МУ - не в СУ!!!
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех как се радвам,че точно това недоразумение е личен лекар на великият ленторезач,ха дано успее да го гътне в скоро време
26
2
 
29
 
! Отговори
ВАК преди 9 години
Един доцент в ГЕРБ и той менте.Калинкини работи.Иначе бият на избори с една е съща цифра.Отговора го знае само,доктора на пожарникарските науки,доктор хонорискауза на Пернишкият университет,футболист 1 на "В"група на всички времена,Най-красивият мъж от как ни има и за винаги,за някякви си заслуги и Генерал,известен в средите си като ТИКВАТА.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - Те всички в ГЕРБ са такива "мозъци",хвани единия удари другия...а какво ще кажеш за предните "умници",
24
1
 
28
 
! Отговори
край преди 9 години
Що бе хора що да не стане доцент. Четри пъти в парламента го вкарвате да ви е депутат да ви пише законите по които да живеете. Пък сега го не харесвате.Тайната на успеха на този охльов се крие в пропорционалната избирателна система. При мажоритарни избори този за домоуправетл на входа няма да го изберат ама сега Борисво ви го пише в листата и вие оп - депутат.
23
4
 
6
 
! Отговори
м.ре.те преди 9 години
Агентурата е заела вече БАН, а Игнатов им даде шанс агентурата да заеме академични длъжности. Като им видиш трудовете - няма нужда от друго, доцент или прогесов, пък показателите му в Web of science никакви. Става ясно и без да се чудиш много защо и за какво.