Чуждите инвестиции били български

Зад тях стоят изнесени български пари, твърди Калфин
21
Чуждите инвестиции били български
Снимка: архив, Булфото

Голяма част от чуждите инвеститори, които видяхме през последните 25 години в България, се оказаха инвеститори, зад които стоят изнесени български пари, коментира пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него парите се връщат в България като чуждестранни инвестиции от офшорни компании с неясни собственици.

По думите му тези, които са изнесли средствата, нямат капацитета да ги управляват на борсата в Ню Йорк или Лондон, а имат капацитета да контролират процеса тук в България.

„Те успяха да се доберат до инструментите, с които да контролират управлението. Тази порочна връзка между властта и парите се обърна и започнаха парите да контролират властта”, коментира той.

Калфин беше категоричен, че властта не се учи от грешките си.

„Когато елементи на националната сигурност преминат в частни ръце, се достига до положението, в което се осъзнава, че не може да се контролира собствената сигурност. Аз няма да оправдая нито едно правителство, което се е занимавало с подобен вид дейност. Повтаряме едни и същи механизми в държавата и не се учим от грешките си и това е страшното”, заяви вицепремиерът.

Калфин попита защо въпросът за националната сигурност не се е повдигал при приватизацията на БТК, Дунарит и НУРТС или когато Цветан Василев ги е купувал, а излиза на преден план сега (при сделката на LIC33 – бел. ред.) и определи проблема като системен.

Той коментира, че въпреки призивите мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев да се върне в България, той едва ли ще го направи, защото се страхува, включително и от обективноста на съдебната система, както сам заяви.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено иначе бат Бойко как ще декларира само 55 000лв доход
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По алчнотията ще ги познаете.
12
0
 
2
 
! Отговори
Дякон преди 9 години
А защо не се замислите за това не да третирате преводите на емигрантите като чужди инвестиции, а да направите така, тези хора да се върнат в България, да подобрите икономиката и бизнес климата? Или за толкова ви стига акъла
11
1
 
2
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Ами да, български са. На българите, които вие прогонихте далеч от семействата им, далеч от близките им. Българите, които са принудени да напуснат домашния уют и да търсят прехраната си на друго място. Далеч от вас и некадърните ви реформи. Далеч от безработицата, достигнала нов рекорд във втория ви мандат, далеч от децата и близките си.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HORA SUBUDETE SE!!! NASHITE POLITICI SA STRAHLIVCI. PRINUDENI DA LUJAT POLITIZIRAT I TAKA NATATUK, MNOGO QSNO CHE KOGATO IMA MILIONI,MILIARDI KOY GI PRIBIRA??? ESTESTVENO CHE NQKOY RUSNAK
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vsichki milioni kum rusia!!! strahlivi bulgari! nay golemia lujec e boyko borisov i vsichki sled nego
8
2
 
2
 
! Отговори
Кънчо преди 9 години
Важното е да ги има , нали така ?
7
0
 
1
 
! Отговори
k2 преди 9 години
До Анонименa koi ograbi bankite prez 1996 pak li kostov,komunist fantast
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се окаже, че и хамериканските тецове ще са вългарски на някой активен борец!И понеще не знаят език са турили англо говорящ управител!
5
2
 
0
 
! Отговори
Серж преди 9 години
Мисля, че хората искат заплати за свършената работа. Силно ме съмнява, че на някой в Дунарит му мислят дали парите за заплати са им от тази или онази страна
4
2
 
2
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Тоя па защо си изказа "компетентното" мнение не разбрах!?
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE E VIARNO OT BALGARIA 1944-1989 NE E IZNESEN ILI OTKRADNAT NITO EDIN LEV.KRAGBITE GI IZVARSHI KOSTOV ZARIA I BOKO T.S.
2
4
 
4
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
До Да,1,парите са нашиАбсолютно вярно !
1
1
 
14
 
! Отговори
Да,№1,парите са наши преди 9 години
- или са изнесени от България,или са взети като заем от името на България и след това директно са отишли в различни външнотърговски дружества, създадени за целта и после приватизирани.А ние изплатихме дълговете.Сега ще изплатим още 16 милиарда.Та, парите са си наши, но са в сметките на вече приватизирани институции и печалбата от инвестирането им ще иде в джобовете на единици. Те ще решават къде да инвестират.Ако в Шри Ланка намерят по-евтина работна ръка, няма и да разберем къде са инвестирани