Станишев: Управлява ни коалиция на постоянен пазарлък

Въпросът "Европа или Русия" е фалшива алтернатива
Обновена: 5 апр 2015 15:20 | 5 апр 2015 15:08,
67
Станишев: Управлява ни коалиция на постоянен пазарлък
Снимка: БТА

Нито председателят на партията, нито аз ще позволим да ни спретват интриги или ще се подлъжем по тях, защото имаме нужда от сплотяване, увереност да изнесем битката за предстоящите местни избори. Тя ще е трудна, защото противникът е силен.Това заяви пред делегатите на 48-я конгрес на БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той оцени доклада на Михаил Миков пред форума като много добра основа и посока, защото засяга всички теми, които вълнуват голяма част от обществото.

Най-важната дискусия днес е да излезем обединени, с кауза - да променим статуквото, подчерта бившият лидер на българските социалисти. Той призна, че БСП е допускала много грешки, в т.ч. и той лично. Но настоя левицата да не позволи неолибералният модел, който си тръгва от Европа, да се настани трайно в България. Да покажем, че е възможна различна политика, призова Станишев. И добави - да се научим да се харесваме сами повече, за да ни харесват и другите.

Социалистът е убеден, че от дискусията днес и посланията на конгреса зависи успехът на левицата на местните избори. Най-голяма е отговорността на ръководството да разработи нужната стратегия, но важен е и личният принос, смята експредседателят на БСП.

Неговите виждания за характера на местната кампания показвали, че за ГЕРБ ще работи цялата администрация, цялата държавна машина. Днес страната ни се управлява от коалиция на статуквото, на пазарлъка, констатира Станишев. Зачената като четворна, тя се разраства до пет-, шестчленна, допълни той. По думите му в името на властта всички участници в нея са отстъпили от предизборните си обещания и са се подчинили на ГЕРБ. Това дава на БСП добър шанс да е единствената проевропейска опозиция, заключи президентът на ПЕС. Всеки ден, според него, управляващите давали повод на левицата за реакции и отстояване на позиции, например, за 16 млрд. лв. нов дълг , натоварил джоба на всеки българин.

Сергей Станишев припомни и скорошно изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, в което той заявява, чe ГЕРБ трябва да е гръбнакът на държавата. Това не ви ли напомня на чл.1 преди демокрацията, попита другарите си бившият лидер на социалистите.

Той подчерта, че на председателя на партията в тази ситуация и с оглед на вота за местна власт през есента му е много трудно, защото победата има много бащи, но за загубата се обвинява един човек. Изходът е да покажем, че сме заедно, в крайна сметка политиката е разговор за бъдещето и воля за вървиш по пътя, който си избрал, зададе правилната, според него, посока Станишев.

Шест месеца до местните избори са малко време, динамиката е голяма, защото, по думите му, това управление ще се износва по-бързо от предишния мандат на ГЕРБ.Затова Станишев смята за изключително важно ясно да бъде формулиран големият въпрос дали хората искат ГЕРБ да получи цялата власт в държавата, да им подарят и местната власт и така да бетонират статуквото.

С нашите леви стандарти за местна политика даваме много сериозна заявка, трябва да ги разкажем на хората, подчерта той. БСП, поиска Сергей Станишев, трябва да е отворена платформа за всички хора с идеи и авторитет, които искат по-добро бъдеще. Това трябвало и да бъде основното при номинацията на кметовете и реденето на листите.  И в навечерието на този конгрес имаше достатъчно прокоби за нашето потъване. Всичко е в наши ръце, няма нищо предопределено,обърна се лидерът на ПЕС към делегатите на конгреса.

В изказването си Станишев персонално изтъкна заслугите на Стефан Данаилов, който отсъства от форума днес, като човека, даващ им много сили, вяра, самочувствие. И помоли залата с аплодисменти да изрази благодарност за всичко, което Ламбо е направил за партията.

На финала, обобщи бившият председател на БСП, ние сме длъжници към българските граждани, към хора като Ламбо и към нашите предшественици. България има нужда от социална алтернатива. Некаго направим, призова той делегатите.

В началото на изказването си президентът на ПЕС направи преглед и на европейската политическа сцена като отбеляза, че политическите борби на БСП са част от стремежа на европейските социалисти да променят Европа, да възвърнат надеждите за по-добро бъдеще на основата на европейските леви ценности.  Социалистите в Европа и в България сме длъжни да проведем нов ляв разговор за бъдещето, за промяна, обобщи Сергей Станишев.

Той не подмина и темата за конфликта в Украйна, позицията на днешните управляващи и фалшиво насажданата, според него, дилема дали сме с Русия, или с Европейския съюз.

Трябва да отстояваме активно нашите интереси като пълноправен член на ЕС, това засяга и отношенията ни с Русия, подчерта лидерът на европейските социалисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сергей вкара най големият автогол във вратата на БСП.След като разцелува Местан насред площада и най дъртите *** са против него.Самолетът на БСП завърши полета си като тоя на "Germanwings"Тая партия няма да я бъде.За местните избори не газ ще ви трябва ,а жито и свещи!Ама то пък вие сте атеисти така,че нищо не ви трябва.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 51Българският Парламент гласува единодушно "ЗА" членството ни в НАТО (226-за и 4-против)"ЗА" гласуват и Станишев и Първанов. Писалката, с която са положени подписите под ратификацията, остава като скъп спомен у Станишев. Това достатъчно ли ти е? И до днес политиката на БСП е проЕвропейска, но не го признават, защото и глупаците ще спрат да гласуват за тях. Волен Сидеров е единственият, който не разбира накъде духа вятъра. На всички други им е ясно, че без НАТО оставаме без ***.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиците ни ползват учебниците по икономика и финанси като наръчници за престъпления!По формулата "пари-стока-пари прим" крайна цел са парите като цифри на хартия,а не "вложен и реализиран труд".И за по-евтино печатат пари!На 7.5.1945 г ЕДНА дойче марка се обменяла за един долар,а на 8.5.1945г- 2,5 млрд марки!Формулата,с която китайците "таковат" останалите икономики е "стока-пари-стока прим"- при постоянна маса пари стоките лавинообразно растат,а цените намаляват.Но затова трябва мозък!
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо си хабите мастилото? Никаква коалиция не ни управлява! Управлението е дистанционно, от другата страна на кълбото.Защо се правите на ударени, българите винаги сме били предатели, и сега е така. Нищожни, жалки, *** и елементарни. И продажни, и подли! Не се извинявам, това си е моето мнение, но я се опитайте да ме опровергаете. Няма да намерите НИТО ЕДИН АРГУМЕНТ!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
със такава газ та така катастрофирахте,че отидохте завинаги в трета глуха.Приклучихте завинаги със власта.Но просто се опитвате да отстоявате заплатите си по наи ментъражииският си начин ни6то друго.
37
0
 
9
 
! Отговори
Стар партиен член преди 9 години
Стига си приказвал глупости,Стани-Шеф - ти малки ли пазарлъци прави с ДПС и Сидер-оглу?! Пък много ти е къса паметта за твоите грешки?! А-а-а,верно,бе,ти и твоята кохорта сте без грешки,ха-ха-ха!Лъгахте и обещавахте,лъгахте и обещавахте много години и сега хайде пак;Дайте,да дадете!" Да,ама НАДАЛИ! Стига сме ви давали - сега е ваш ред да дадете! И не се прави на неразбрал отново!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев напраи тъка,че да те разбере и младо и старо по отношение на Русия и НАТО Знаеш позицията на Сидеров по тези въпроси и той все по-вече гласове печели защото е прям а не като теб мижитурка......
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** който погреба БСП с две коалиции с ДПС се изказа. Ей Станишка ти си главния виновник за безпрецедентния отлив на подкрепа не само на средния български гласоподавател, но и на твърдия електорат на левицата. Пътя към възраждането и е поне да се махнешнеш от политическата сцена.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите говорят и повтарят катo развален грамофон..Ти ли е бе,Костоф? Изпълзя ли *** крадлив? Пак комунисти ти се привиждат , за комунисти каканижеш - но като дойдат комунистите на власт ще ревеш като карпатски вълк. Народният съд няма да ти се размине, на теб и крадливата шайка, включително и Станишев и ко - обрала народа, като и турчин не го е обирал.
33
1
 
10
 
! Отговори
дядото преди 9 години
Или е ненормален или лицемер класик или и двете!? Как може да се бори с неолибералния модел, когато го насаждат ЕС, САЩ и НАТО !? Партията БСП е виновна поне за 30 % от ужасните грабежи и продажби на националните интереси, до днес няма ясно и категорично отношение към Русия, обратното приглася активно, евроатлантически на новите господари.....
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това *** по горе отново чете опорните точки на Моника Съселска.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скрий се съсел. Дано никога повече не си начело но управляващите. Дано.
30
5
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 9 години
Като нещете ГЕРБ, на ви БСП, ДПС и Атака. Ще ви ги върна след като ми изтече мандата след 3,5 години.
29
0
 
7
 
! Отговори
В,Василев преди 9 години
Еиии ти се сети бе Станишчо до сега кво я мислиши , късно е чадо , , , , ,
28
0
 
1
 
! Отговори
lambert преди 9 години
izpadnalite praznoglavi hora ot politicheskia evr. pazar sa sabrani v evr.parlament kato edin ostrov na shamandurite i opitvat da spasiavat kontinenta?!
27
0
 
6
 
! Отговори
???? преди 9 години
"Станишев" Koi beshe tozi?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак "ала-бализми", дет' вика Сашето!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има нужда преди всичко от достойнство! Новина от днес: чешкият президент Милош Земан е реагирал остро на критиката на американския посланик в Прага Ендрю Шапиро към него за намеренията му да присъства в Москва на тържествата за 70 годишнината от края на Втората свет.война. Земан казал, че той не си представя чешки посланик да съветва Американския президент къде да пътува и къде - не! Допълнил още, че вратите на чешкото президентство след това изказване са затворени за Ендрю Шапиро!!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 18Симпатизантите на тая партия не е зле да направите Партия на излъганите.... ха-ха-ха... не звучал химна на ЕС...!?!Забравихте ли, че същите гласуваха единодушно и с 2 ръце за присъединяването ни към ЕС и НАТО ? БКП избра да бъде Българска Капиталистическа Партия, а не БСП. Това с химна е прах в очите. Нужни сте и за да останат във власта.
23
1
 
7
 
! Отговори
Ко,не? преди 9 години
Ролята на униформата на съветската армия дава акъл???