50 лева глоба, ако не отидеш да гласуваш

Патриотите предлагат промени в Избирателния кодекс
Обновена: 8 апр 2015 13:17 | 8 апр 2015 13:17, Камелия Цветанова
153
50 лева глоба, ако не отидеш да гласуваш
Снимка: архив, Булфото

Глоба от 50 лева ще отнесе всеки, който откаже да отиде и да гласува на избори. Това е едно от предложенията на депутатите от ПФ, които вече са внесени промени в Избирателния кодекс за въвеждане на задължително гласуване.

Другата санкция ще е за тези, които живеят на социални помощи. Ако не отидат до урните, кметът ще ги лиши от тях за срок от три месеца.

Патриотите предлагат да не се налага глоба за хората с трайни увреждания и на тези над 80 години, които не са гласували.

Задължителното гласуване ще ограничи влиянието на вота най-вече от Турция, коментира съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Според патриотите задължителното гласуване трябва да бъде въведено, защото така решенията на изборните органи ще бъдат по-легитимни.

Задължителният вот води до по-голяма ангажираност на хората в обществените дела, пишат те в мотивите си. Избирателите пък ще имат право да ползват половин работен ден,за да отидат да гласуват.

Депутатите от ПФ искат още да има и промени в Наказателния кодекс. Предложението им е да има увеличаване на санкциите за агитация по време на предизборна кампания на език, различен от българския.

Искането на патриотите е наказанието да е до три години затвор и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Отделно те са внесли и предложения за промени в Закона за допитването, според които събранията и митингите ще се провеждат само на български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
17
 
! Отговори
циганин с колело преди 9 години
ски,тоя Симеонов,как почва да се взима насериозно !!!...яяяя метла ве,господин трибуквеник !
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще отида да гласувам с един голям фулмастер , който рисува един голям...банан с 2 домата!
18
6
 
26
 
! Отговори
ахмед преди 9 години
Не можете да накарате със глоби хората да гласуват,това го няма в ЕС,тва си е мой избор дали ще отивам да гласувам аз го решавам!Валеринке стига си ръсил простотии вече хората се събудиха какви турски вотове,стига с това безобразие да противопоставяте хората един на друг
17
1
 
20
 
! Отговори
ИВАН ЦЕНОВ преди 9 години
ЩЕ ИДА ДА ПУСНА ХАРТИЯТА В ЦЕПКАТА....НО ИСКАМ ДА ИМА ОПЦИЯ ''НИТО ЕДНА ОТ ИЗБРОЕНИТЕ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ'' !ЩЕ СЛОЖИТЕ ЛИ НА БЮЛЕТИНАТА, ТАЗИ НАПЪЛНО ДЕМОКРАТИЧНА ОПЦИЯ ЗА ЕДИН ЕВРОПЕЕЦ.
16
1
 
24
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
просто ще отида и ще си пусна празна бюлетина,щом толкова настоявате да се гласува ,***
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, ама простотиите край нямат! Защо тия тъпунгели смятат, че ходенето до урните е еквивалентно на гласуване ЗА някоя партия? Просто ще се увеличи броя на невалидните бюлетини! Ниската избирателна активност НЕ Е защото електората го мързи да ходи до урните!Просто НЯМА 240 читави кандидати! Както се казва - Не става само с ядене; трябва и акъл като се правят промени в законодателството! Ама от'де да си го внесем???
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А да ме хванете за шлифера, не искате ли?Доносници на комунистическата ДеСе, пишман "патриоти"!
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД КАТО ЩЕ НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ГЛАСУВАМЕ, ИСКАМ В БЮЛЕТИНАТА ДА ИМА И ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ГЛАСУВА "ПРОТИВ ВСИЧКИ". ТОВА Е ДЕМОКРАТИЧНО.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе, 50 лева глоба. Но за кого ми кажете, поне един който да не е крал и лъгал? Всичко като влезе в НС за една седмица забрава защо е там и пълни гушката.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се задавите дано!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой от народните представители не ми харесва. Дали Валери Симеонов ще ме задължи да гласувам за него, та да намали процента на ДПС?! Как ще намалиш избирателите на ДПС, а Симеонов?! Защото аз няма да гласувам за теб, примерно.
9
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ало господа комунисти,и селски тарикати,единственото което нагло искате да се увиличат парите субсидийте за прокълнатите ви партии,това е целта ви,другото са тарикатски приказки.
8
8
 
7
 
! Отговори
г преди 9 години
За глобата относно агитацията на език различен от български гласувам с две ръце, но това за спиране на помощите -не, защото така ще се увеличи сумата която се плаща на малцинствата под масата за да гласуват за определена партия
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ква ми е файдата, ако отида принудително. Защо не дадат тези 50 лева, вместо да ги дават за кебапчета.
6
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте си работата, нито ще гласуавм, нито ще Ви платя глобата ЦИРКАЖИИ
5
6
 
7
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
dali 6te otida da glasuwam ili ne e swoboden izbor na wseki 4owek.. zadulzawaneto e protiwokustitocionno.. taka 4e da ne se penjat tolkowa.. ima mnogo powe4e ne6ta za re6awane.. ako iskat da si 4e6at ezicite i da wkarwat tupi zakoni, 4e da pokazat rabotna deinost ne i na men tezi.. prostotiata s parkiraneto e to4no takuf resultat.. kak moze da si takuf *** i da wkarwa6 globi za ne6to koeto ne moze6 da wur6i6 prawilno.. kak moze da iskat da parkira6 prawilno, kato njama kade? towa i *** go..
4
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Сега и да вземат да го приемат този закон..
3
3
 
20
 
! Отговори
ченге от миналото преди 9 години
Кой ще проверява и извинява отсъствията? Може би една нова парламентарна комисия трябва да направят?
2
5
 
10
 
! Отговори
макето преди 9 години
па ке си платим баш тогава се разбраме с аверите да одиме на риба и на палатки
1
16
 
15
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Не са лоши предложенията, но е жалко, че няма да минат.