В парламента: Ромите са богатство, древна човешка култура...

Дискриминацията е язва, смята Бат Сали
Обновена: 8 апр 2015 14:04 | 8 апр 2015 10:23,
183
В парламента: Ромите са богатство, древна човешка култура...
Снимка: архив, Булфото

Ромските деца са част от богатството на етноса, а той е древна човешка култура. Преднамерената дискриминация към тях пък е язва в обществото, обяви от парламентарната трибуна депутатът-ром от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали.

В разгара на антиромските протести и ответни шествия от страна на етноса, той направи декларация по повод международния ден на ромите - 8 април.

Още по темата

Методиев изброи проблемите на ромите. "Те се сблъскват с липсата на качествено и елементарно образование, а ромските деца са част от богатството на този етнос и надеждата за по-добър живот и светло бъдеще", каза депутатът. Той изброи и липсата на здравеопазване, а безработицата сред ромите определи като причина за незадоволителния им жизнен стандарт.

"Преднамерената дискриминация на база предразсъдъци е сериозна язва в българското общество. Надигащият се напоследък глас на омразата и отказът на проява на елементарна толерантност към древна човешка култура като ромската са много демотивиращи фактори за интеграцията на ромите", каза още депутатът.

Той призова на този ден да се признае, че расизмът, ксенофобията и омразата нямат никакво място в демократичния свят. Напомняйки ромите, жертви на Холокоста, Бат Сали обяви: "Това е денят, в който трябва да склоним глава всички, независимо от цвета на кожата и да приемем доброто човешко отношение помежду си, защото то е дар от всевишния за всички нас, които живеем и творим на тази планета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
40
 
! Отговори
Х преди 9 години
Богатство-да бе ако въшливия смята въшките за богатство.
40
2
 
42
 
! Отговори
Hi преди 9 години
Това БОГАТСТВО да го изнесат някъде другаде!
39
2
 
24
 
! Отговори
9 преди 9 години
Свобода на словото?! Да бе да....трийте мамито ви
38
2
 
26
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Богатството разваля човека!
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КО, КО РЕЧИИИ?
36
0
 
62
 
! Отговори
Kiki преди 9 години
Наистина са богатство и ние затова сме най богати, само не разбирам защо нашите бедни европейски партньори ни отказват когато поискаме да споделим това богатство с тях.
35
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dfgsdgАма не се сещаш, че като измрем ние няма да има кой да ви храни и тогава ще измрете от глад и болести зарити в собствените си л...на!
34
1
 
35
 
! Отговори
Историка преди 9 години
Неандерталците наистина са древни...
33
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дядо Сорос къде си? Искаш ли да станеш още по-богат? Ние доброволно сме готови да ти предоставим цялото си "богатство" заедно с катуна, прасетата и конете. Е, не сме ли щедри, а?
32
2
 
30
 
! Отговори
чистача преди 9 години
аре ве няма ли кой да почне да ги чисти един по един...само да си пусне банковата сметка - по едно левче да внесем и готовопредполагам има специалисти които могат да ни отърват от тия кърлежи.
31
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ЗАЩО Е НА СВОБОДА ?!
30
1
 
31
 
! Отговори
Йори преди 9 години
И тоя ги приказва едни колко да не зАспи.Даже не е за коментар. То и маларията, и чумата, и проказата са от древни времена, ама вече са излекувани и почти изчезнали в цивилизования свят. От ТИЯ как ще се излекуваме - не знам. То бива ***, бива, ама тая гад така ни е засмукала, че няма отърване, да им се не види и това дето тоя му вика "култура".
29
1
 
32
 
! Отговори
Самоковец преди 9 години
Вашия ген е замръзнал, на ниво паратизити !!!!! И докато има "чадър" над тях, ще става по лошо.....
28
2
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Който го иска това "богатство"-халал да му е,на нас никак,ама никак не ни трябва!
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама ние не сме алчни и с голямо удоволствие сме готови да споделим това богатство с целия свят. Най-вече със САЩ и Западна Европа! Моля, заповядайте! Има за всички!
26
0
 
25
 
! Отговори
bf преди 9 години
Да вземем да го изнесем това "богатство", белким някой друг забогатее от него!! Иначе подобно богатство ако не го иска никой, се закопава някъде, където никой друг няма да го открие!!
25
0
 
18
 
! Отговори
SD преди 9 години
Боже , опази !!!
24
0
 
23
 
! Отговори
акуд преди 9 години
бат салй преднамервната дескриминация е от дпс не от Българите и ще ти кажа ЗАЩО. защото Българите издържат всички малцинства от данъците си! а дпс за 25 г. преднамерено не ограмоти това малцинство за да може да го маниполира и ДОограбват данъците на Българите.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представяте ли си това нагло недоразумение е депутат?!? Кога такъв ....някога Бай Тошо щеше да остави в НС?
22
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Айде нема нужда от такова богатство.